Η εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη
Πώς η γεωθερμία αξιοποιεί την θάλασσα;
Η άμεση εκμετάλλευση του θαλάσσιου υδροφόρου ορίζοντα κρύβει πολλά μυστικά και δύσκολη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας. Γι’ αυτό το λόγο η άριστη λύση είναι να χρησιμοποιηθεί η θαλάσσια υδροφορία μέσω των πετρωμάτων που διέπουν την περιοχή του έργου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται η ανόρυξη δύο ή περισσότερων υδρογεωτρήσεων. Το νερό αντλείται από τη μία υδρογεώτρηση, περνά μέσα από το μηχανοστάσιο ώστε να γίνει εκμετάλλευση της θερμικής του ενέργειας και κατόπιν επιστρέφει στη δεύτερη υδρογεώτρηση. Εάν η παροχή νερού ανακυκλοφορίας που απαιτείται για την κάλυψη των φορτίων είναι μεγάλη, τότε χρησιμοποιούνται περισσότερες από δύο υδρογεωτρήσεις. Κατά τη λειτουργία ψύξης του συστήματος, πραγματοποιείται η ανάποδη διεργασία, δηλαδή απορρίπτεται το θερμικό φορτίο από το κτίριο προς το νερό ανακυκλοφορίας των υδρογεωτρήσεων. Για να αποφευχθεί η διάβρωση των σωληνώσεων του μηχανοστασίου λόγω της υφαλμυρότητας του νερού, παρεμβάλλεται εναλλάκτης θερμότητας τιτανίου.
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι η εκμετάλλευση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα για τον κλιματισμό του χώρου υπάγεται στη νομοθεσία περί γεωθερμικών συστημάτων η οποία είναι διαφορετική από αυτή που αφορά την ύδρευση ή την άρδευση. Αυτό ισχύει διότι δεν επηρεάζεται ούτε η ποσότητα του νερού αλλά ούτε και η σύστασή του. Ωστόσο, και η νομοθεσία των γεωθερμικών συστημάτων υπάγεται σε περιοριστικά μέτρα για την εφαρμογή της.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο απλός πολίτης είναι ότι ένα γεωθερμικό τουριστικό σύστημα δίπλα στον αιγιαλό, δεν αλλάζει την βιοποικιλότητα της περιοχής, διότι το γεωθερμικό σύστημα χρησιμοποιεί την ενέργεια του υδροφόρου ορίζοντα και δεν μεταβάλλει καθόλου τη φυσικό-χημική του σύσταση.
Υπάρχουν εφαρμογές γεωθερμίας σε τουριστικά συγκροτήματα; Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη;
Ένα από τα βασικά όπλα της γεωθερμίας είναι η χρήση του επιφανειακού θαλάσσιου ορίζοντα για τον κλιματισμό τουριστικών επιχειρήσεων. Τα οφέλη που δημιουργούνται είναι αρκετά, και αν κάποιος σκεφτεί την πλούσια ακτογραμμή της Ελλάδος, τότε οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές.
Η αβαθής γεωθερμία https://nikolaospsarras.com/ στο τουρισμό λοιπόν, δύναται να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας μπορούμε να εξασφαλίσουμε κλιματισμό (θέρμανση – ψύξη χώρων), ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση πισίνας, χώρων spa, κ.ο.κ. με το μισό σχεδόν μέχρι τώρα γνωστό λειτουργικό κόστος.
Τα κλειστά συστήματα είναι πιο δαπανηρά σε κόστος εγκατάστασης σε ένα ξενοδοχείο, σε σύγκριση με τα ανοικτά συστήματα. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης έκτασης που απαιτούν σε περιβάλλοντα χώρο εξ’ αιτίας των υψηλών φορτίων κλιματισμού που χρειάζεται να καλυφθούν. Αντίθετα κατά την εφαρμογή ενός ανοικτού συστήματος, το κόστος εγκατάστασης είναι πιθανόν να φτάσει και στα ίδια επίπεδα που θα κυμαίνονταν και ένα συμβατικό σύστημα, και αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό κίνητρο για τους ξενοδόχους.
Σε ένα ξενοδοχείο συνήθως χρησιμοποιούνται μονάδες εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα (Fan Coil Units) στα υπνοδωμάτια, και Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες σε χώρους μαζικής εστίασης, αίθουσες συνεδριάσεων κλπ. Μία εναλλακτική λύση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και σε ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία, είναι η χρήση Console Units. Οι μονάδες αυτές είναι Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας νερού – αέρα οι οποίες τοποθετούνται τοπικά και στέλνουν θερμό ή ψυχρό αέρα στο χώρο μέσω στομίων. Συνδέονται απευθείας με τις υδρογεωτρήσεις (ή το γεωσυλλέκτη) και κατ’ επέκταση δεν απαιτείται μηχανοστάσιο στην εγκατάσταση. Έτσι, ένα κτίριο με υπάρχον σύστημα κλιματισμού, μπορεί απλά να αντικαταστήσει τα παλιά σώματα με Console Units και σε συνδυασμό με ένα σετ υδρογεωτρήσεων να εξασφαλίσει τον κλιματισμό των χώρων του, καταβάλλοντας ετησίως πολύ λιγότερα χρήματα για τη λειτουργία του σε σύγκριση με το συμβατικό σύστημα που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος.
Είναι γεγονός πως η εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού σε ένα τέτοιο κτίριο θα αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη διότι το κόστος λειτουργίας του θα είναι περίπου το ήμισυ από το κόστος λειτουργίας του συμβατικού συστήματος.