Η 20ή Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας άνοιξε τις πύλες της το βράδυ της Πέμπτης με μια όμορφη τελετή εγκαινίων. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει έκθεση βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνίας, όπου συμμετέχουν 36 πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές από κάθε γωνιά της χώρας, καθώς και ημερίδες, εργαστήρια, παιδικές δράσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Η γιορτή θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, προσφέροντας έναν χώρο συνάντησης παραγωγών και πολιτών με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων αλλά και τον διάλογο γύρω από τη βιωσιμότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το φετινό κεντρικό θέμα είναι «Βιωσιμότητα σε θολά νερά», ένα ζήτημα που αναμένεται να δώσει τροφή για πολλές και ουσιαστικές συζητήσεις.
Την εκδήλωση συντονίζει η ΟικόΣφαιρα, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα, της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ) και του Δήμου Καρδίτσας.
Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Φώτης Λαμπρινίδης (Περιβάλλοντος) και Βασίλειος Σίμος (Παιδείας), ο Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, η Αντιδήμαρχος Καρδίτσας Όλγα Μακρή, καθώς και ο Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ Βαγγέλης Σακελλαρίου. Χαιρετισμούς έστειλαν επίσης η συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Βησσαρία Βαϊόπουλου, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και ο βιοκαλλιεργητής κ. Ραχμάνης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Παρόντες ήταν και ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ευθυμίου, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα των βουλευτών Κώστα Τσιάρα, Γιώργου Κωτσού και Ασημίνας Σκόνδρα.
Την έναρξη της έκθεσης κήρυξε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αθηνά Πέτσα σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Αυτές τις μέρες, στο καταπράσινο άλσος του Παυσιλύπου, βιοκαλλιεργητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, φορείς και πολίτες συνεργάζονται ξανά για να διαδώσουν το μήνυμα ότι η αειφορία δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια επιτακτική ανάγκη για το παρόν και το μέλλον. Η διοργάνωση δεν αποτελεί μόνο ευκαιρία για γευστικές εμπειρίες και γνωριμία με ποιοτικά προϊόντα· είναι ένας ζωντανός πυρήνας ανταλλαγής ιδεών, καλλιέργειας συνεργασιών και διάδοσης αξιών που μας οδηγούν σε μια πιο ισορροπημένη κοινωνία».