Απαγορευτικό σε παραλίες που τα νεκρά ψάρια κατέστησαν ακατάλληλες - Στα πόστα παραμένουν ναυαγοσώστες για να απομακρύνουν όσους δεν πειθαρχούν
Κόκκινες σημαίες και ειδική σήμανση έχει μπει σε παραλίες στον Βόλο, οι οποίες κρίνονται ακατάλληλες για κολύμπι μετά την οικολογική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια. Παράλληλα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο έχει ξεκινήσει ελέγχους, ενώ οι ναυαγοσώστες παραμένουν στα πόστα τους ώστε να ενημερώνουν τον κόσμο που δεν θα πειθαρχεί στις σχετικές αποφάσεις ότι δεν μπορούν να μπουν στη θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του taxydromos.gr, από την περασμένη Δευτέρα το παραλιακό μέτωπο από Αγριά έως και Άγιο Γεώργιο Κυνηγών έχει κριθεί ακατάλληλο για κολύμπι και απαγορεύεται η πρόσβαση στους λουόμενους. Το μέτρο θα έχει ισχύ μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του ΕΛΚΕΘΕ.
Σε εμφανή σημεία των παραλιών αναρτήθηκε η απόφαση απαγόρευσης και ποιες παραλίες αφορά, εκτός από τις κόκκινες σημαίες που έχουν βάλει οι ναυαγοστώστες. Αν και οι παραλίες έχουν αδειάσει, δεν λείπουν οι λουόμενοι – συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας – που δεν διστάζουν να παραμερίσουν νεκρά ψάρια στην επιφάνεια της θάλασσας προκειμένου να κολυμπήσουν.
«Αν δεν με αφήσετε να μπω θα υποφέρω από ρευματισμούς όλον τον χειμώνα», «δεν μπορείτε να μας στερείτε τη θάλασσα, ένα δώρο Θεού», ήταν μερικές από τις αντιδράσεις ηλικιωμένων στις υποδείξεις από τους ναυαγοσώστες, αναφέρει η ίδια πηγή.
Οι λιμενικοί προχωρούν σε αυστηρές συστάσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν επιβάλει πρόστιμα.
Κατέθεσαν μήνυση οι επαγγελματίες
Ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης είχαν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν ομαδικές μηνύσεις και αγωγές για διαφυγόντα κέρδη. Χθες υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα προβλήματα με τον Παγασητικό.
Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, τη μήνυση στην Εισαγγελία κατέθεσε ο δικηγόρος Χρήστος Γούσιος, ο οποίος εκπροσωπεί τις Ενώσεις Εστίασης, Ξενοδόχων και επαγγελματιών της Ν. Αγχιάλου. Μιλώντας στο Ράδιο ΡΝΑ, ο ίδιος είπε ότι σκοπός της μηνυτήριας αναφοράς είναι η αναζήτηση των πραγματικών υπαιτίων για το θλιβερό φαινόμενο της συγκέντρωσης εκατομμυρίων ψαριών στον Παγασητικό κόλπο, που πέραν από οικολογική, αποτελεί και οικονομική καταστροφή για την περιοχή και κυρίως για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
«Με αφορμή τα παραπάνω ζητάμε τη διερεύνηση της υπόθεσης από αρκετά πιο πίσω, από τη διαδικασία της παραπληροφόρησης που επικράτησε όλο το καλοκαίρι με την καταλληλότητα ή μη των υδάτων του Παγασητικού και όλη τη δυσφήμιση που έχει υποστεί η περιοχή μας τον τελευταίο χρόνο», επισήμανε.
Ο κ. Γούσιος είπε ότι η συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ενώπιον των αστικών δικαστηρίων, «για να αποδείξουν την οικονομική ζημία των επιχειρηματιών της περιοχής μας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για αστικές αξιώσεις».
«Ταφόπλακα» στις επιχειρήσεις τα νεκρά ψάρια
Μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες πέρυσι, το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια της Κάρλας στον Παγασητικό ήταν ταφόπλακα στις επιχειρήσεις τους και αυτή τη φορά «δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή ή θεομηνία, αλλά 100% ανθρώπινα λάθη» υπογραμμίζει ο κ. Γούσιος. «Είναι, κατά την άποψή μας, εγκληματικές αμέλειες των αρμοδίων, που οδήγησαν σε αυτή την οικολογική καταστροφή».
Οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν ετοιμάσει επίσης υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα προς κάθε αρμόδιο φορέα, με το οποίο ζητούν πέραν των τεσσάρων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, να βοηθήσουν και οι τοπικοί φορείς τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν, ο καθένας από τη δική του θέση.