Οι μαθητές-τριεςτης Γ’ Γυμνασίου του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Καρδίτσαςείχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλγαρία, πλούσια σε παραστάσεις και εμπειρίες, από τις 09 έως και τις 12Μαρτίου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για τις «Χαμένες Πατρίδες» και την «Ανατολική Ρωμυλία».
Την πρώτη ημέρα, οι μαθητές-τριες είχαν την ευκαιρία μιας πρώτης επαφής με την γραφική πόλη της Φιλιππούπολης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίαςκαι πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμυλίας, όπου από την αρχαιότητα μέχρι και το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχαν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί.
Τη δεύτερη μέρα τα παιδιάείχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πιο διεξοδικά τη Φιλιππούπολη. Περπάτησαν και ξεναγήθηκαν στο ιστορικό και στο σύγχρονο κέντρο της Φιλιππούποληςκαι θαύμασαν τα μνημεία από διάφορες ιστορικές περιόδους καθώς και τα απομεινάρια διάφορων πολιτισμών που συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό. Το βράδυ τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα φολκλορικό θέαμα που τους εισήγαγε στην παραδοσιακή μουσική της Βουλγαρίας η οποία μοιάζει πολύ με την δική μας θρακιώτικη. Σε όλες τις περιηγήσεις, τους μαθητές συνόδευε επαγγελματίας ξεναγός.
Την τρίτη μέρα τα παιδιά μετέβησαν στη μεσαιωνική πόλη του ΒερλίκοΤέρνοβο, το κρυμμένο διαμάντι της Βουλγαρίας, όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην καστροπολιτεία και να εξοικειωθούν με την έννοια της φεουδαρχικής διακυβέρνησης.
Την Τέταρτη μέρα, κατά την επιστροφή στην Καρδίτσα προηγήθηκε επίσκεψη στη Μονή της Ρίλα, ένα εντυπωσιακότατο ορθόδοξο μοναστήρι με μοναδικές τοιχογραφίες, το μεγαλύτερο στην Βουλγαρία και έναν από τους πιο συχνά επισκεπτόμενους τουριστικούς χώρους της χώρας.
Οι μαθητές-τριες που συμμετείχαν στην εκδρομή του σχολείου μας επέστρεψαν στη βάση τους ενθουσιασμένοι-ες και πλούσιοι –ες σε εμπειρίες και εικόνες αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον σπουδαίο ρόλο των εκπαιδευτικών εκδρομών ως φορέα βιωματικής μάθησης που συντελεί στην εξομάλυνση των διαφορών και στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.