Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καρδίτσας συμμετείχε δια ζώσης στο 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Συνέδριο τοπικής ιστορίας«Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» που διεξήχθη στο χώρο του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών διαδικτυακά την Τετάρτη 26, Πέμπτη 27, Παρασκευή 28/3/2025 και δια ζώσης το Σάββατο 29/03/2025.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ζωντανά το Σάββατο 29/03/2025 και παρουσίασαν εργασίες ο όμιλος Τοπικής Ιστορίας του σχολείου με συντονίστρια την εκπαιδευτικό κ. Κατσίκα Ιουλία και ο όμιλος Φυσικών Επιστημών με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς κ. Ροδίτη Αικατερίνη, κ. Τασιοπούλου Ευμορφία και κ. Γεωργίου Μελίνα, ενώ ο όμιλος Πειραματικής Δημοσιογραφίας με συντονίστρια την κ. Γεωργίου Εύα κάλυψε δημοσιογραφικά το γεγονός.
Συγκεκριμένα, η εργασία του ομίλου τοπικής ιστορίας “Τα Προσφυγικά Χωριά του Ν. Καρδίτσας”σκοπό είχε να αναδείξει τα χωριά του νομού Καρδίτσας των οποίων ο πληθυσμός έχει προσφυγικό υπόβαθρο και να συνοψίσει την ιστορία τους.
Τα προσφυγικά χωριά του Ν. Καρδίτσας που ιδρύθηκαν από πρόσφυγες που κατέληξαν στον Θεσσαλικό κάμπο κατά την ανταλλαγή πληθυσμών είναι τρία: το Καππαδοκικό, το Νέο Ικόνιο και ο Αμπελώνας. Το Καππαδοκικό είναι χωριό που οι ρίζες του είναι στα βάθη της Καππαδοκίας, στο Τσουχούρ. Παράλληλα,κάποιοι πρόσφυγες από την περιοχή του Ικόνιου (Τσελτέκ) της Μικράς Ασίας κατευθύνθηκαν και εκείνοι στην περιοχή της Καρδίτσας το 1927 ιδρύοντας το Νέο Ικόνιο. Ένας μικρότερος συνοικισμός προσφύγων από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, το Αλμαντάρ ή Χωματόκαστρο ιδρύθηκε το 1926. Ο ανταλλάξιμος πληθυσμός δεν απομακρύνθηκε βίαια το 1922, αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Αντίθετα, τους δόθηκε περιθώριο δυο ετών να φύγουν από τον τόπο τους στα πλαίσια της εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάνης. Αυτή την έλλειψη επείγουσας διαφυγής μπορεί κανείς να την αντιληφθεί ως κάτι θετικό. Ωστόσο, οι πρόσφυγες αυτοί βίωσαν πολύ πιο έντονα το συναισθηματικό φορτίο και το τραύμα του ξεριζωμού μέσα από ακραίες και αντιφατικές καταστάσεις.Εκτός όμως από τα προσφυγικά χωριά που σχετίζονται με τη Μικρασιατική καταστροφή και τις επιπτώσεις της, στον Ν. Καρδίτσας υπάρχει και προγενέστερη εγκατάσταση προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία. Συγκεκριμένα, το χωριό Ανάβρα κατά μεγάλο μέρος του απαρτίζεται από Ελληνες της Βόρειας Θράκης που διώχθηκαν από τους Βουλγάρους στις αρχές του 20ου αιώνα και εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Θεσσαλία.
Στο πλαίσιο της εργασίας έχει δημιουργηθεί ένα βίντεο και ένα παιγνιώδες ψηφιακό κουίζ με στόχο την εξοικείωση των μαθητών-τριών με τη συγκεκριμένη πτυχή της ιστορίας του τόπου τους και την εμπέδωση των πληροφοριών σε ένα σύγχρονο παιδαγωγικό πλαίσιο.
Από την άλλη, ο όμιλος Φυσικών επιστημών με την εργασία «Γεωλογική προσέγγιση της περιοχής της Καρδίτσας» προσέγγισε τον Νομό Καρδίτσας από μια διαφορετική ματιά. Συγκεκριμένα, εστίασε στη γεωλογία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Καρδίτσας, με στόχο να αναδείξει τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, τη σεισμική δραστηριότητα και τη σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με την καθημερινή ζωή της περιοχής.Οι μαθητές του ομίλου Φυσικών Επιστημών του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Καρδίτσας εκπόνησαν την παρούσα εργασία μέσα από έρευνα, επιτόπιες επισκέψεις, και ομιλίες με τον καθηγητή Φυσικής και Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παπαζάχο Κωνσταντίνο. Αρχικά παρουσιάστηκαν: η γεωλογική ιστορία της περιοχής, οι γεωλογικής προέλευσης σχηματισμοί (βουνά, οροσειρές κ.α.), καθώς και η δομή του εδάφους. Έμφαση δόθηκε στους παράγοντες που συνέβαλαν στη σεισμικότητα, και στον τρόπο διαμόρφωσης του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η ζωή των ανθρώπων της περιοχής.
Η ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας όπως τα Λουτρά Σμοκόβου (Ιαματικές πηγές), ο ορεινός όγκος της περιοχής αλλά και ο Θεσσαλικός κάμπος είναι αποτέλεσμα γεωλογικών φαινομένων που συμβαίνουν διαρκώς στο χρόνο και έχουν διαμορφώσει το ανάγλυφο της Καρδίτσας. Μέσα από την εργασία, επιχειρήθηκε η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που ερμηνεύονται με την βοήθεια της Γεωλογίας και γενικότερα των Φυσικών Επιστημών, εξηγώντας τον τρόπο που διαμορφώνεται το φυσικό περιβάλλον κυρίως της περιοχής της Καρδίτσας καθώς και το πως επηρεάζεται η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Συνολικά, οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αξιόλογες εργασίες συμμαθητών-τριών τους από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, να γνωριστούν και να συνομιλήσουν μαζί τους και να συμμετέχουν σε μια μαθητική γιορτή αποκομίζοντας εμπειρίες πολύτιμες.