Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) νομοθετήθηκε από τη ΝΔ με πρόσχημα την «ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών» και την έγκαιρη αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο και ορίζει ένα βαθμολογικό κατώφλι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος σε κάποιο πανεπιστημιακό Τμήμα.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, κατά τα δύο έτη εφαρμογής της, στέρησε τη δυνατότητα φοίτησης στα πανεπιστήμια σε περίπου 40.000 νέες και νέους. Ένας υποψήφιος αν δεν πετύχει το όριο, ακόμα και αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, δεν εισάγεται.
Τα παιδιά που αποτυγχάνουν λόγω ΕΒΕ προέρχονται κυρίως από κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν για το φροντιστήριο. Αυτό δεν προδικάζει αδυναμία επιτυχούς ολοκλήρωσης πανεπιστημιακών σπουδών. Η επιτυχής ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες (π.χ. πανεπιστημιακές υποδομές, ικανός αριθμός διδασκόντων, ενίσχυση της φοιτητικής σίτισης και στέγασης).
Η επιτροπή των πανελλαδικών εξετάσεων ορίζει τη δυσκολία των θεμάτων στις εξετάσεις και ένας μαθητής του «8» με δύσκολα θέματα φέτος μπορεί την επόμενη χρονιά με πιο εύκολα θέματα να είναι μαθητής του «11». Παράδειγμα μέσα από τη ζωή; Ο αδερφός μουκαθώς και το 90% των υποψηφίων στις Πανελλήνιες εξετάσεις το 1993-1994 στο μάθημα της Φυσικής έγραψαν πολύ χαμηλούς βαθμούς, λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας των θεμάτων. Την επόμενη όμως χρονιά, που τα θέματα ήταν πιο εύκολα, η πλειοψηφία των υποψηφίων καθώς και ο αδερφός μουέγραψαν υψηλότερους βαθμούς,πετυχαίνοντας την είσοδο σε πανεπιστημιακές σχολές.Συμπέρασμα; Η βαθμολογία είναι σε άμεση συνάρτηση με τη δυσκολία των θεμάτων.
Ένα μορφωμένο εργατικό δυναμικό προσελκύει επενδύσεις και συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. Επιπλέον, είναι εξόφθαλμα υποκριτικό το επιχείρημα ότι η ΕΒΕ θα μειώσει τους πτυχιούχους. Όσοι υποψήφιοι μείνουν εκτός πανεπιστημίων λόγω της ΕΒΕ αλλά έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα στα κολλέγια αποκτούν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους των δημόσιων πανεπιστημίων, αφού η κυβέρνηση έχει νομοθετικά εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων πανεπιστημίων με αυτά των αποφοίτων κολλεγίων.Πώς λοιπόν κάποιος υποψήφιος που λόγω χαμηλής βαθμολογίας δεν εισάγεται σε κάποια σχολή, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, γίνεται ταυτόχρονα δεκτός σε ιδιωτικό κολλέγιο; Δυο μέτρα και δυο σταθμά; Όταν οι μαθητές γράφουν κάτω από τη βάση είναι χαμηλού επιπέδου για τις πανεπιστημιακές σπουδές αλλά υψηλού επιπέδου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επί πληρωμή;
Η κατάργηση της ΕΒΕ συνδυάζεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με την επανίδρυση των δημόσιων δωρεάν διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τεχνικές ειδικότητες που προσφέρουν πτυχία «επιπέδου 5» του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων.
Η κατάργηση της ΕΒΕ συνδυάζεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με δέσμευση διπλασιασμού των καθηγητών και της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων σε βάθος τετραετίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ καθιέρωσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με το επιχείρημα ότι το 30% των φοιτητών δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, επειδή εισάγονται με πολύ χαμηλές βαθμολογίες και δεν έχουν το γνωστικό επίπεδο να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Ωστόσο, φαίνεται ότι το ποσοστό αποφοίτησης από το πανεπιστήμιο δεν σχετίζεται με το βαθμό εισαγωγής των υποψηφίων.
Η πρώτη σκέψη είναι ότι οι φοιτητές που εισάγονται με πολύ χαμηλές βαθμολογίες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, λόγω χαμηλού γνωστικού υπόβαθρου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι μόνο έτσι τα πράγματα.
Γιατί ένας στους τρεις από όσους εισάγονται στο πανεπιστήμιο δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και εγκαταλείπουν;
Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί.
Η εγκατάλειψη των σπουδών στο πρώτο έτος μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι οι φοιτητές εισήχθησαν σε μία σχολή, χωρίς να έχουν επαρκείς γνώσεις για το πρόγραμμα σπουδών και αυτό είτε δεν τους αρέσει, είτε ανακαλύπτουν κάτι άλλο που τους αρέσει περισσότερο και εγκαταλείπουν.
Ένας άλλος παράγοντας εγκατάλειψης των σπουδών είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν και μάλιστα στο τέλος της εφηβείας οι αλλαγές είναι κάποιες φορές πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα κάποιοι να αναθεωρούν τις προηγούμενες αποφάσεις τους.
Η διατήρηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα υπονομεύσει το μέλλον μας ενώ η κατάργησή της θα προσφέρει στην χώρα μας περισσότερους επιστήμονες, ενισχύοντας ένα αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται σε υψηλής μόρφωσης εργατικό δυναμικό.
Αγορή (Ρούλα) Κουκουμτζή
Υποψήφια Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Νομό ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ιστορικός-Αρχαιολόγος, MSc, Επιθεωρήτρια Δικτύου ΕΛΤΑ Courier