Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας του Τμήματος
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, παρουσίασε χθες, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Παυσίλυπον, στο Δημοτικό Άλσος Παυσίλυπου στην Καρδίτσα, το ιδιαίτερα σημαντικό έργο καταγραφής και απεικόνισης του αποθέματος αξιόλογων κτιρίων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας.
Στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΤΕΕ-ΚΔΘ, η Ομάδα Εργασίας που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του έργου «Καταγραφή, κωδικοποίηση και αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς» παρουσίασε στο κοινό την διαδικτυακή πλατφόρμα που ανέπτυξε στην οποία παρουσιάζονται, μέχρι στιγμής, 437 κτίρια ιδιαίτερης αξίας, από ιστορική, τεχνική και αρχιτεκτονική σκοπιά.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει τις ρίζες της πίσω στο 1994 όταν το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας συνέστησε την ομάδα εργασίας “Καταγραφή αξιόλογων κτισμάτων Λάρισας”, στο πλαίσιο της οποίας είχαν καταγραφεί 76 κτίρια, εκ των οποίων σήμερα διασώζονται μόλις 39. Με σκοπό την καταγραφή, την ανάδειξη και την προστασία των αρχιτεκτονικών τοπόσημων, η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ-ΚΔΘ αποφάσισε να συνεχίσει και να εμπλουτίσει αυτό το έργο, καθώς και να το επεκτείνει συμπεριλαμβάνοντας εκτός από τη Λάρισα και τα κτίρια που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας.
Η πλατφόρμα του ΤΕΕ-ΚΔΘ,που είναι ήδη στον «αέρα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tee-kdth.gr/axiologa,
αποτελεί ένα σύνθετο και μεγάλης έκτασης έργο, το οποίο είναι δυναμικό καθώς η λίστα των κτιρίων θα εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις δικές τους προτάσεις για κτίρια τα οποία δύνανται να χαρακτηριστούν ως αξιόλογα και να συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα.
Η έκταση του έργου όμως δεν σταματά στην καταγραφή, καθώς η Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από 12 επιστήμονες, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναπτύσσοντας εφαρμογή αναζήτησης και απεικόνισης των εν λόγω κτιρίων σε περιβάλλον Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS). Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες της και κάθε ενδιαφερόμενος, θα έχει πρόσβαση σεοπτικοποιημένες πληροφορίεςγεωγραφικής, αρχιτεκτονικής, ιστορικής/λαογραφικής και νομικής φύσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες είτε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου, είτε μέσω λογισμικού QGIS, είτε μέσω διαδραστικής πλατφόρμας με υπόβαθρο GOOGLEMAPS.
Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το όλο έργο εντάσσεται στην προσπάθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου να συμβάλλει στην καταγραφή, κωδικοποίηση, και αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και παράλληλα, με την Τράπεζα γης, στην δημιουργία μίας ψηφιακής τράπεζας πληροφοριών για τα κτίρια της Ελλάδας (διατηρητέα και μη) που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Υπεύθυνος της Ομάδα Εργασίας που εκπόνησε το έργο είναι ο Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ Δημήτρης Πετρωτός, ενώ πολύτιμη ήταν η συμμετοχή των Βαρελά Σταυρούλα, ΒλαχάβαΔημητρα, Γαλάνη Βασιλική, Κανδήλα Μαρία, Καστανάρα Χαρά, Παραφέστα Μελίνα, Τζήμα Ελένη, Τσιαβέ Ευφροσύνη, Χαβαλέ Μαριέττα, Χαβαλέ Σταυρούλα, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και τουΚυριάκου Γεώργιου, Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού, μέλους του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ.
Χαιρετίζοντας το έργο της Ομάδας Εργασίας, ο Πρόεδρος της Δοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ. Νίκος Παπαγεωργίουσυνεχάρη τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την εξαιρετική τους δουλειάενώ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο - παρακαταθήκη, με μεγάλη σημασία για την τοπική κοινωνία, αλλά και ένα έργο που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την πολύπλευρη προσφορά και τον ρόλο του Μηχανικού στη σύγχρονη κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης και Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ. Θάνος Μπίτηςέδωσε κι εκείνος θερμά συγχαρητήρια στην Ομάδα Εργασίας για το έργο της και υπερθεμάτιση για τη σημασία του και για την τοπική κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπίτης σημείωσε: «Το έργο αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι Μηχανικοί, διαχρονικά, είμαστε δυναμικά παρόντες σε ότι καλό συμβαίνει στον τόπο μας και για τον τόπο μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαστε και πάλι όλοι μαζί και δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και συμπαράστασης στους συναδέλφους μας μηχανικούς και στήριξης στο έργο της Πολιτείας».
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Βασίλης Τσιώνας, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο βουλευτής ΝΔ ν. Καρδίτσας κ. Γεώργιος Κωτσός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Νούσιος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος,
Μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, η βουλευτής ΝΔ ν. Καρδίτσας κα.Ασημίνα Σκόνδρα και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας κ. Σπυρίδων Λάππας.
Επίσης το παρόν έδωσαν ο κ. Παναγιώτης Σβερώνης Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Δήμου Καρδίτσας, ο κ. Κώστας Γράμμενος Αντιδήμαρχος Δήμου Αργιθέας, ο κ. Τασιόπουλος ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Παλαμά (Γιώργου Σακελαρίου), η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας κα ΧρυσούλαΚατσαβριά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΑ κ. Ευάγγελος Σακελλαρίου - Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και φορέων, καθώς και αρκετοί πολιτευτές.
Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί ήταν ο συνάδελφος Πολιτικός Μηχανικός, κ. Παναγιώτης Κορομπίλιας.