hfhrfhfrrfxhhfhfhhfjjjj    

    

  

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

“Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο οικονομικοκοινωνικό γίγνεσθαι απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων, την κυβέρνησης, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών.

Το δίκαιο εργασιακό περιβάλλον, όπου όλοι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες εξέλιξης, είναι προς όφελος όλων, γιατί οικοδομείται μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο συμπεριληπτική και πιο βιώσιμη” τόνισε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής. κ. Ασημίνα Σκόνδρα κατά την ομιλία της σε Νομοσχέδιο του ΥΠ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

“Κάνουμε σήμερα ένα ακόμα νοµοθετικό βήµα για την αντιµετώπιση θεµάτων που αφορούν τις ίσες ευκαιρίες εργασιακής ένταξης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, τη συµπερίληψη και την ισότιμη συµµετοχή των γυναικών στο οικονομικο-κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ενσωματώνουμε την Οδηγία  2022/2381, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ρυθμίζει την ενδυνάμωση πιλοτικών προγραμμάτων στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η ίση εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις ευθύνης διασφαλίζει τη  δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στο εργασιακό περιβάλλον. Διότι παρά τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, συνθήκες και προγράµµατα δράσης και παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως προς την ισότητα των φύλων και την βελτίωση της θέσης των γυναικών, τα ποσοτικά, τα στατιστικά και τα ποιοτικά δεδοµένα µας δείχνουν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο επιθυμητό σημείο.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στοιχεία  δείχνουν ότι στις περισσότερες επιχειρήσεις και ιδίως στις μεγαλύτερες εταιρείες οι διευθυντικές θέσεις καταλαμβάνονται κυρίως από άνδρες.  

Το European Women's Lobby, που ασχολείται με τα γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα, αναφέρει τους επικρατέστερους λόγους για την υποεκπροσώπηση των γυναικών:

  1. Έλλειψη Αυτοπεποίθησης: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες αμφιβολίες για τον εαυτό τους και συχνά δεν διεκδικούν θέσεις υψηλών απαιτήσεων.
  2. Κουλτούρα: Τα διοικητικά συμβούλια, είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος και η γυναίκα θεωρείται απειλή.
  3. Παιδική μέριμνα: Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι γυναίκες αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών σε σχέση με τους άνδρες.

Εξετάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ζητήματος μπορούμε να εντοπίσουμε βαθύτερες αιτίες που  διατηρούν την υποεκπροσώπηση. Η νοοτροπία  παίζει  τον καθοριστικότερο ρόλο. Αυτές οι ασυνείδητες προκαταλήψεις, οι ριζωμένες από αιώνες, τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει όλες. Φυσικά  ούτε της πολιτικής εξαιρουμένης.

Η Ε.Ε. με την Οδηγία αυτή θέτει συγκεκριμένους στόχους και δεσμεύσεις, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος, έχει την υποχρέωση, να ενσωματώσει την εν λόγω οδηγία στο εθνικό δίκαιο και να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει συμμόρφωση στις προβλεπόμενες διατάξεις.

Συγκεκριμένα  επιδιώκεται:

  1. Η καθιέρωση υποχρεωτικού ποσοστού, τουλάχιστον 33%, για το υποεκπροσωπούμενο φύλο στις διοικήσεις των εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιρειών, καθώς και στις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις. Σκοπός η δημιουργία ενός πιο ισορροπημένου και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος.
  2. Η ενίσχυση της διαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής στελεχών διασφαλίζοντας ότι η αξιοκρατία και τα προσόντα θα αποτελούν τα βασικά κριτήρια διορισμού.
  3. Η δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής του νόμου, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα ανισότητας και διακρίσεων.

 Οι επικριτές των ποσοστόσεων ισχυρίζονται ότι αυτές καταπατούν την αρχή της αξιοκρατίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι γυναίκες, παρότι διαθέτουν ισάξια ή και ανώτερα προσόντα από κάποιους άνδρες συναδέλφους τους, συναντούν συστηματικά εμπόδια στην επαγγελματική τους ανέλιξη. Το πρόβλημα λοιπόν  δεν έγκειται στην έλλειψη ικανών γυναικών αλλά στη δομή των ίδιων των επιχειρήσεων, που ευνοεί τα έμφυλα στερεότυπα και αποκλείει τις γυναίκες από τις θέσεις λήψης αποφάσεων. Οι ποσοστώσεις, με τις οποίες  κι εγώ δε συμφωνώ, είναι δυστυχώς απαραίτητες ως ένα προσωρινό μέτρο εξισορρόπησης που αποσκοπεί στη διόρθωση μιας ιστορικής αδικίας.

Επιπλέον, οι εταιρείες που ενσωματώνουν πολιτικές ισότητας παρουσιάζουν μεγαλύτερη οικονομική απόδοση, καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση και αυξημένη καινοτομία. Έρευνες δείχνουν ότι η πολυμορφία στις ηγετικές ομάδες συνδέεται με αυξημένη κερδοφορία και βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων. Η διαφορετικότητα στις απόψεις και προσεγγίσεις στη διοίκηση οδηγούν σε πιο ισορροπημένες και στρατηγικές αποφάσεις.

Άλλο σημαντικό σημείο του Σχεδίου Νόμου είναι η ενσωμάτωση τεχνολογιών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα στις κοινωνικές παροχές.

Επίσης, η ενδυνάμωση και βελτίωση των υπηρεσιών αγωγής και φροντίδας που παρέχονται από τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Υλοποιείται επίσης πιλοτικό πρόγραμμα επιχορήγησης για παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε χώρους μόνιμης κατοικίας και εργασίας ατομων με αναπηρία. Επεκτείνονται δε οι παρεμβάσεις και σε δημόσια κτήρια. Τέλος υποστηρίζεται η απασχόληση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με την δημιουργία ειδικού Μητρώου, εκπαιδευμένων Διαμεσολαβητών.  Θεσπίζεται δε, ότι τα άτομα αυτά θα είναι δυνητικοί ωφελούμενοι των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ.

Είναι σαφές  ότι  η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί στην Ισότητα και την Συμπερίληψη. Ωστόσο, για να φέρει αποτελέσματα,  απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων: της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η αλλαγή της νοοτροπίας και η αναγνώριση της σημασίας της πολυμορφίας, στον χώρο εργασίας είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία του στόχου.

Εν κατακλείδει τονίζω ότι  τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν αποτελούν μόνο δικαιωματισμό  αλλά και μια αναπτυξιακή στρατηγική. Είναι προς όφελος όλων το δίκαιο εργασιακό περιβάλλον, όπου κάθε άτομο θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες εξέλιξης. Να αξιοποιήσουμε λοιπόν την ευκαιρία, για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο συμπεριληπτική και πιο βιώσιμη.

Η ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου, δεν συνιστά  νοµοθετική τακτοποίηση ούτε νοµοθετικό ακτιβισµό. Είναι πολιτική απόφαση που στηρίζεται στον χάρτη των θεµελιωδών δικαιωµάτων της Ε.Ε.και στο ελληνικό Σύνταγµα.  Αυτές τις πολιτικές είµαστε αποφασισµένοι να τις εφαρµόσουµε µέχρι τέλους.”

e-max.it: your social media marketing partner

 

 

 vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

  

   

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->