Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, που πυροδότησε καταδίκες σε διεθνές επίπεδο και διαδηλώσεις σε όλο τον ισλαμικό κόσμο.
ΗΧαμάς κατηγόρησε την ισραηλινή πολεμική αεροπορία για το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, ενώ ο ισραηλινός στρατός επέρριψε την ευθύνη στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από πλευράς του, έντεκα ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ το διέψευσε, κατηγορώντας με τη σειρά του το Ισραήλ.
Ο βομβαρδισμός προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ενώ διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στην Τεχεράνη, στο Αμάν, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τύνιδα, όπως και στη Βηρυτό, όπου ξέσπασαν επεισόδια με την Αστυνομία.
Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διαδηλωτές που απαιτούσαν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συγκρούστηκαν με δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που έφτασε στο Ισραήλ, «ανέβαλε» το ταξίδι που σκόπευε να κάνει στην Ιορδανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο κ. Μπάιντεν αισθάνεται «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» για την «έκρηξη» στο νοσοκομείο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του στον Λευκό Οίκο.
Η Ιορδανία από την πλευρά της ανακοίνωσε την ακύρωση τετραμερούς συνόδου με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς.
«Από 200 ως 300» άνθρωποι «είναι νεκροί», ανέφερε το υπουργείο Υγείας του θύλακα, ενώ «εκατοντάδες (άλλα) θύματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια» του νοσοκομείου Αλ Αχλί, στο κέντρο της Γάζας.
Η Χαμάς αναφέρθηκε σε πάνω από 500 θύματα και κατηγόρησε την ισραηλινή πολεμική αεροπορία ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο.
Ο ισραηλινός στρατός το αρνήθηκε, αντιτείνοντας πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών μας (...) ευθύνεται ο (σ.σ. Παλαιστινιακός) Ισλαμικός Τζιχάντ λόγω αποτυχημένης εκτόξευσης ρουκετών».
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υπήρξε άμεσο πλήγμα εναντίον του νοσοκομείου Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.
Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και προσέθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη. Ο εκπρόσωπος του στρατού σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.
«Ψέματα» ανταπάντησε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως προσπαθεί να αποσείσει «την ευθύνη για το έγκλημά του».
Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα διεξαχθεί σήμερα κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, και κατά τη διάρκειά της σχεδιάζεται να γίνει ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, τη χώρα που προεδρεύει στο ΣΑ αυτόν τον μήνα.
«Κάναμε εγχείρηση στο νοσοκομείο, έγινε ισχυρή έκρηξη και η οροφή κατέρρευσε μέσα στο χειρουργείο. Έγινε σφαγή», αφηγήθηκε ο Δρ. Γάσαν Αμπού Σίτα, που εργάζεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières , MSF), σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ.
Η Επισκοπική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, που διαχειρίζεται τη δομή υγείας, καταδίκασε τη «βάρβαρη» επίθεση «κατά τη διάρκεια ισραηλινών πληγμάτων», κάνοντας λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος από την πλευρά της κατήγγειλε «έγκλημα πολέμου» με «εκατοντάδες» θύματα μεταξύ των αμάχων, «συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, μελών του υγειονομικού προσωπικού».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες –αναμένεται αύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο, που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας–, από την πλευρά του, ανέφερε χθες Τρίτη το βράδυ πως το μακελειό στο νοσοκομείο του προκάλεσε «φρίκη». Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας, συμπλήρωσε σήμερα, σε ομιλία του στο Πεκίνο, αφού καταδίκασε «τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου».
Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, έχει καλέσει η σημερινή να είναι «μέρα οργής» για να καταδικαστεί «η σφαγή», για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.
Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κήρυξε μια ημέρα «εθνικού πένθους» σήμερα, ενώ προέβλεψε πως η επίθεση στο νοσοκομείο θα καταλήξει σε βάρος του Ισραήλ και του βασικού του συμμάχου, των ΗΠΑ. Χθες Τρίτη, η Τεχεράνη προειδοποίησε πως υπάρχει ενδεχόμενο «προληπτικής ενέργειας» του «άξονα της αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας και σήμερα διέταξε εκ νέου τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα του θύλακα να κινηθεί προς νότο.
Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει καθημερινά τον παλαιστινιακό θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ορκίζεται πως θα εξαλείψει εντελώς τη Χαμάς.
Οι βομβαρδισμοί, που εκτόπισαν σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από ένα εκατομμύριο από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του, μεγάλο μέρος των οποίων έχει βρει καταφύγιο σε νοσοκομεία, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ αφότου έκανε την επίθεση η Χαμάς, που επίσης απήγαγε 199 ανθρώπους, σύμφωνα με τον παλαιστινιακό στρατό.
Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως βρήκε τα πτώματα 1.500 ένοπλων της Χαμάς μετά την επιχείρησή τους.
«Ζητώ από τους ηγέτες του κόσμου η κόρη μου να μας δοθεί πίσω στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, όπως και οι άλλοι όμηροι», είπε η Κερέν Σεμ, η μητέρα της Μία, γαλλοϊσραηλινής ομήρου, βίντεο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Χαμάς προχθές Δευτέρα.
Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις στις οποίες εμπλέκονται διάφορες χώρες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με τη Χαμάς, πάνω από είκοσι όμηροι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Οι κάτοικοι της Γάζας είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού και τροφίμων, ενώ δεν έχουν επίσης ρεύμα, μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ από την 9η Οκτωβρίου στον μικρό θύλακα, ο οποίος υποβάλλεται σε αυστηρό χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό από το 2007, όταν πήρε την εξουσία εκεί η Χαμάς.
Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου κατέφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μετά τις διαταγές του στρατού του Ισραήλ να εκκενώσουν τον βόρειο τομέα της, η διέλευση στη Ράφα, που συνδέει τον θύλακα με την Αίγυπτο και είναι η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παραμένει κλειστή καθιστώντας αδύνατη την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.
Το Κάιρο απηύθυνε χθες Τρίτη έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο την περιοχή της διέλευσης, ώστε να μπορέσει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια «το ταχύτερο δυνατό».
Καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς γύρω από τον θύλακα και κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, εκκενώθηκαν επίσης σχεδόν μισό εκατομμύριο ισραηλινοί πολίτες, ώστε να απομακρυνθούν από τις ζώνες όπου διεξάγονται μάχες.
Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο ανάμεσα στη Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, και τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα των δυο κρατών, όπου οι ανταλλαγές πυρών πολλαπλασιάστηκαν μετά την 7η Οκτωβρίου.
Ενώ στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 61 άνθρωποι από την ημέρα που ξέσπασε ο νέος πόλεμος, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός στρατός θα αρχίσει χερσαία επιχείρηση όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, είπε χθες ο εκπρόσωπός του.
Το εγχείρημα αναγγέλλεται εξαιρετικά επικίνδυνο και περίπλοκο, όχι μόνο επειδή πρόκειται για πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, αλλά και επειδή σε αυτή βρίσκεται πολυδαίδαλο δίκτυο από υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, όπου φέρεται να κρύβει μαχητές και όπλα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠE, AFP