Όλοι αντιμετωπίζουν διάφορα δερματολογικά προβλήματα που επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η απώλεια των μαλλιών είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς είναι μέρος του κύκλου ζωής της τρίχας, η οποία με τη σειρά της πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια καινούργια που θα βγει. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε άλλους παράγοντες που δεν έχουν εξεταστεί ακόμη. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί, μέσω κατάλληλης εξέτασης, να διαπιστώσει τα αίτια που οδηγούν στην απώλεια του τριχωτού της κεφαλής. Το φαινόμενο της τριχόπτωσης εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στους ενήλικες, επηρεάζοντας άνδρες και γυναίκες στο ίδιο ποσοστό.
Η έντονη απώλεια μαλλιών είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει ψυχολογικά και τα δύο φύλα, προκαλώντας αρνητικές, κοινωνικές επιπτώσεις. Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από ποικίλους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, κυρίως στους άνδρες, ή οι ορμονικές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν στις γυναίκες. Επίσης, οι διατροφικές ελλείψεις επηρεάζουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και το καθημερινό στρες. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, απαιτείται σωστή διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση από έναν δερματολόγο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής και σε ορισμένες περιπτώσεις, επεμβατικές τεχνικές, όπως η μεταμόσχευση μαλλιών.
Το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη απώλεια μαλλιών. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως τελογενής τριχόπτωση, και προκαλείται από το έντονο άγχος, το οποίο επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας.
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί απώλεια μαλλιών σε μικρές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα θυλάκια των τριχών, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους.
Η έλλειψη βιταμινών, όπως η βιταμίνη D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μαλλιών.
Η σωστή διάγνωση της τριχόπτωσης είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της. Οιδερματολόγοιεξετάζουν πρώτα την ποιότητα, την πυκνότητα και την κατανομή των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει τον εντοπισμό των αραιωμένων περιοχών και τα σημεία όπου παρατηρείται έντονη πτώση μαλλιών.Η δερματοσκόπηση γίνεται με ειδική κάμερα, όπου ο δερματολόγος εξετάζει το τριχωτό της κεφαλής σε μεγέθυνση, για να εντοπίσει την κατάσταση των θυλάκων και των γύρω ιστών.Σε περιπτώσεις σοβαρής τριχόπτωσης, μπορεί να χρειαστεί βιοψία του τριχωτού της κεφαλής για την εξαγωγή δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν στο μικροσκόπιο, επιτρέποντας την ακριβή αναγνώριση της αιτίας.
Διάφορα φάρμακα, όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη, χρησιμοποιούνται για την τόνωση των μαλλιών. Η μινοξιδίλη είναι τοπικό διάλυμα, που βοηθά στην αναγέννηση των μαλλιών, ενώ η φιναστερίδη λαμβάνεται από το στόμα και μειώνει τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης, που συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών στους άνδρες.Σε περιπτώσεις μόνιμης τριχόπτωσης, η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Οι δερματολόγοι που ειδικεύονται σε αυτή τη διαδικασία μεταφέρουν υγιείς θύλακες από περιοχές που έχουν καλή πυκνότητα, σε περιοχές με αραίωση.