Μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις ξεκινά η εποχή σποράς του βαμβακιού. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται για την επιλογή του κατάλληλου σπόρου, την ορθή εφαρμογή της λίπανσης αλλά και της ζιζανιοκτονίας που απαιτείται.
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο σπόρος;
1. Να είναι πιστοποιημένος και όχι γενετικά τροποποιημένος σπόρος.
2. Η ποικιλία σπόρου να διαθέτει τον ενδεδειγμένο βιολογικό κύκλο για το συγκεκριμένο οικότοπο του χωραφιού ώστε να επιτυγχάνεται συμβατότητα μεταξύ πρωϊμότητας της ποικιλίας και των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής.
3. Να προσδίδει ικανοποιητικό βαθμό ανθεκτικότητας ή ανοχής στους επιβλαβείς οργανισμούς και ειδικότερα στις αδρομυκώσεις. Η ανθεκτικότητα της ποικιλίας στην Αδρομύκωση επιβάλλεται, διότι η ασθένεια αυτή δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με φάρμακα.
4. Να διαθέτει υψηλή φυτρωτική και βλαστική ικανότητα, να είναι υγιής και επενδεδυμένος με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών, κυρίως των ασθενειών Φουζάριο, Ριζοκτόνια, Φυτόφθορα καιΠύθιο.
Πότε πρέπει να πραγματοποιηθεί η λίπανση;
Η λίπανση πραγματοποιείται κατά την σπορά, όπου ενσωματώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαντικών μονάδων. Το σύνολο των λιπαντικών μονάδων ανά στρέμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει:
Άζωτο (N) |
10 – 14 Μονάδες |
Φώσφορος (P) |
5 – 7 Μονάδες |
Κάλιο (K) |
5-7 Μονάδες |
Για την ακριβέστερη διαπίστωση των απαιτούμενων λιπαντικών μονάδων αζώτου (Ν) πρέπει να γίνεται εδαφική ανάλυση για την περιεκτικότητα του εδάφους σε νιτρικό άζωτο και προσδιορισμό της ποσότητας αζωτολίπανσης ανάλογα με την στρεμματική απόδοση. Ενδεικτικά εάν το νιτρικό άζωτο του εδάφους είναι 5 έως 8,5 κιλά το στρέμμα τότε για αποδόσεις συσπόρου κατά στρέμμα: 300, 350 και 400 κιλά αντίστοιχα απαιτείται (9 έως 6), (13 έως 9,5) και (15 έως 13) κιλά αζώτου (Ν) / στρέμμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν έχει προηγηθεί καλλιέργεια ψυχανθούς και ενσωμάτωση αυτής (χλωρή λίπανση) ώστε να μειώνεται η συνολική ποσότητα λίπανσης σε άζωτο (Ν) τουλάχιστον κατά 5 μονάδες το στρέμμα.
Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η υπερβολική λίπανση (κυρίως αζωτούχου) διότιοψιμίζει η καλλιέργεια και παρατηρείται συσσώρευση στους βλαστικούς ιστούς μη πρωτεϊνικών αζωτούχων ενώσεων, όπως αμίδια και αμινοξέα και μείωση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα οι ιστοί να γίνονται χυμώδεις, μαλακοί και ευαίσθητοι στις εντομολογικές προσβολές.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το κάλιο και συνεπώς η καλιούχος λίπανση διότι συμβάλλει, στην αξιοποίηση από τα φυτά των άλλων θρεπτικών στοιχείων, στην φυσιολογική ωρίμανση των καρυδιών, στην αύξηση της αντοχής των ινών με την εναπόθεση κρυσταλλικής κυτταρίνης σ’ αυτές και στην αντοχή σε προσβολές από φυτοπαράσιτα.
Πώς αντιμετωπίζουμε τα ζιζάνια;
Μπορούμε να κάνουμε προσπαρτική ζιζανιοκτονία με ενσωμάτωση με καλλιεργητή ή δισκοσβάρνα στο επιφανειακό στρώμα (5 έως 8 εκατοστά) που φυτρώνουν οι σπόροι των ζιζανίων χρησιμοποιώντας τα εγκεκριμένα και κατάλληλα για την περίπτωση ζιζανιοκτόνα.
Μπορούμε επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα και εγκεκριμένα «προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα» με επιφανειακή εφαρμογή μετά τη σπορά αλλά πριν το φύτρωμα του βαμβακιού.
Εάν δεν επιλεχθεί καμία από τις προηγούμενες πρακτικές μπορούμε να επέμβουμε μετά την εμφάνιση των ζιζανίων αλλά πριν αυτά μεγαλώσουν και ανταγωνίζονται τα φυτά με χειρωνακτική καταστροφή (βοτάνισμα, σκάλισμα) ή μηχανική καταστροφή των ζιζανίων μεταξύ των γραμμών.
Τέλος, εφόσον τα βαμβακόφυτα και τα ζιζάνια έχουν φυτρώσει εφαρμόζονται τα «μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα» εκλεκτικής δράσης τα οποία καταστρέφουν τα ζιζάνια με ασφάλεια προστασίας των βαμβακοφύτων.
Σπορά βαμβακιού
Κατά την σπορά, ρυθμίζεται η σπαρτική μηχανή, ώστε να μη δημιουργείται αυλάκι στη γραμμή σποράς από τον σβωλοδιώχτη. Το αυλάκι στη γραμμή σποράς που δημιουργείται κατά τη σπορά:
α) Μεταφέρει έδαφος από τα βαθύτερα στρώματα μαζί με σπόρους ζιζανίων που δεν ήρθαν σε επαφή με το ζιζανιοκτόνο και επομένως έχουμε βλάστηση ζιζανίων μεταξύ των φυτών.
β) Συγκεντρώνει νερό από βροχόπτωση ή τεχνητή άρδευση φυτρώματος, με αποτέλεσμα τη σήψη των σπόρων και των νεαρών φυταρίων.
γ) Αυξάνει το βάθος σποράς λόγω μετακύλισης χώματος προς το αυλάκι, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξόδου των φυταρίων στην επιφάνεια.
Η χρησιμοποιούμενη ποσότητα σπόρου να είναι 2-3 κιλά/στρέμμα για επιδιωκόμενη πυκνότητα φυτών 10-14 φυτά/μέτρο και η σπορά να πραγματοποιείται όταν η θερμοκρασία εδάφουςστα 4 εκατοστά (βάθος σποροκλίνης) είναι 15-18 οC.
Το πρώιμο, γρήγορο και ομοιόμορφο φύτρωμα, καθώς και η εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυταρίων είναι βασικοί παράγοντες για την επιτυχία της καλλιέργειας.
Όταν σχηματίζεται, μετά την σπορά και την έναρξη εμφάνισης των φυταρίων, σκληρή «κρούστα» εδάφους και παρατηρείται υψηλή βλαστική υγρασία κάτω από αυτή, πρέπει οπωσδήποτε να επέμβουμε με σκαλίσματα για σπάσιμο αυτής. Επιτυγχάνεται έτσι εξάτμιση της υπερβολικής υγρασίας, αερισμός, εμφάνιση των φυταρίων στην επιφάνεια και αποφυγή απώλειας νεαρών φυτών από ανάπτυξη σηψηριζιών από Ριζοκτόνια, Φουζάριο, Πύθιο κ.λπ.
Οι παραγωγοί της περιοχής μας διαθέτουν τεράστια εμπειρία όσον αφορά την καλλιέργεια του βαμβακιού. Πολλές φορές όμως, μικρές λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η σωστή εγκατάσταση της καλλιέργειας είναι το πρώτο και κρισιμότερο βήμα για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και διασφάλιση της επένδυσής μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ