Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Δ. Σοφάδων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν το Σάββατο 12-4, αποφάσισαν πως πρέπει να συνεχιστεί τον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, γιατί τα προβλήματα είναι εδώ και μεγαλώνουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές των Ελληνικών κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ.
Δεν μας φτάνουν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (βάση αυτών των πολιτικών) με το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις χαμηλές τιμές, τις απανωτές καταστροφές από τις πλημμύρες, κλπ και έχοντας ένα έργο στην περιοχή μας που μετά από αγώνες έγινε πριν 20 και χρόνια, το φράγμα Σμοκόβου, που όμως βλέπουμε τα κλειστά δίκτυα άρδευσης προχωρούν με ρυθμούς χελώνας από τότε και η μελέτη Λαζαρίδη να έχει ξεχαστεί και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής πολλές φορές να λένε το νερό νεράκι, όπως φέτος, με καταστροφικές συνέπειες στο εισόδημα.
Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων των κρατικών φορέων, γιατί φαίνεται πως ένα έργο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών μπορεί να καρκινοβατεί, ενώ για έργα όπως ο Ε65 που δίνεται στους ιδιώτες, γίνεται άμεσα, μπαίνουν διόδια για να κερδίζουν οι όμιλοι και προστατεύετε από τα ΜΑΤ όταν κάνουμε κινητοποιήσεις.
Συνεπώς η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των υδάτων με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και σε αυτόν τον τομέα, αλλά και η πιστή εφαρμογή τους διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, είναι που μας φέρνουν αντιμέτωπους ξανά με τις πλημμύρες τον χειμώνα και τη λειψυδρία το καλοκαίρι. Ενώ ταυτόχρονα προχωρούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, με ότι αυτό θα σημαίνει ως κόστος για εμάς, όφελος όμως για τις εταιρίες.
Επιπλέον αξιοποιούν ως μέσο την λειψυδρία που οι πολιτικές τους ευθύνονται με την μη υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής που απαιτούνται και διεκδικούμε επί χρόνια και μας ξανά μιλάνε για νέες αναδιαρθρώσεις στις καλλιέργειες (στις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις κατάστρεψαν τεύτλα, καπνά, αγελαδοτροφεία, μαλακό σιτάρι, κλπ). Γι’ όλα αυτά όχι μόνο δεν φταίμε εμείς οι αγρότες αλλά βιώνουμε τις συνέπειες και δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε.
Φάνει πια, δεν πάει άλλο να ρίχνει ο ένας κρατικός φορέας την ευθύνη στον άλλο. Υπάρχουν ευθύνες που έγινε «ποτάμι» η λίμνη Σμοκόβου και δεν έχουμε νερό ούτε να αρδεύσουμε τα χωράφια, ούτε για ύδρευση. Ενώ αν είχαν ολοκληρωθεί τα κλειστά κυκλώματα δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.
Συνεπώς, αφού δεν έχουμε ευθύνη εμείς οι αγρότες πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος για την μειωμένη παραγωγή λόγο της κατάστασης που υπάρχει στην λίμνη Σμοκόβου και τα έργα που δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.
Να απαντήσετε επιτέλους: υπάρχει μελέτη Λαζαρίδη ? Θα υλοποιηθεί ? έχει τροποποιηθεί ? πως θα καλυφτούν οι ανάγκες σε άρδευση και ύδρευση ? με ποια έργα και πότε ?
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ως συνέχεια του μπλόκου στην Ε65, τις μεγαλειώδες κινητοποιήσεις στις 28-2 για τα ΤΕΜΠΗ και τα δικά μας ΤΕΜΠΗ που βιώνουμε καθημερινά, την κινητοποίηση στο ΚΙΛΕΛΕΡ στις 30-3 για να μην γίνουμε οι νέοι κολίγοι.
Μόνο με τους αγώνες μας έχουμε αποτελέσματα, η πείρα αυτό δείχνει, όπως και φέτος που κάτι αποσπάσαμε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
Χρήματα υπάρχουν και τα διεκδικούμε εμείς που τα παράγουμε και να μην τα δίνουν για την πολεμική οικονομία, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα κέρδη των λίγων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
- Άμεση αποπεράτωση των κλειστών δικτύων άρδευσης με επαρκής χρηματοδότηση, έτσι ώστε να συνεχιστεί και να τελειώσει το έργο Σμοκόβου σύμφωνα και με επικαιροποίηση της μελέτης Λαζαρίδη.
- Εμπλουτισμού της λίμνης Σμοκόβου από τον ποταμό Βαθυλακιώτη, με άμεση χρηματοδότηση για αποπεράτωση του έργου.
- Όχι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, κανένα έργο με ΣΔΙΤ. Να ξεκινήσει η ύδρευση.
- Από την στιγμή που θα υπάρξει απώλεια παραγωγής να γίνει αναπλήρωση εισοδήματος.
- Άμεσα πρόγραμμα για στάρδην άρδευση.
Μπαίνουμε μπροστά και καλούμε τους συναδέλφους μας σε κινητοποίηση και με τρακτέρ την Μ. Τετάρτη 16-4 και ώρα 11.00’ πμ στο ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας που ήταν έως τώρα ο φορέας διαχείρισης.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ