Με επιτυχία –παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες- πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Καρδίτσας στην Κέρκυρααπό τις 27 έως τις 30 Μαρτίου 2025.
Η εκδρομή οργανώθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων που έχει αναλάβει και εκπονεί το σχολείο σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Κέρκυρας για το δάσος και τη θέση της εκκλησίας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου στο πλαίσιο της εκδρομής επισκέφθηκαν:
- Το ΚΕΠΕΑ Κέρκυρας στη Λευκίμμη, όπου ενημερώθηκαν για τα προγράμματα που εκπονούν και για τις «Natura» περιοχές της Κέρκυρας, ενώ υλοποίησαν και σχετικές δράσεις.
- Το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, όπου περιηγήθηκαν στα γραφικά καντούνια και επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό και το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα.
- Το Μουσείο Νομισμάτων της Ιονικής Τραπέζης, όπου περιηγήθηκαν σε όλη την ιστορία του ελληνικού νομίσματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
- Το Μουσείο «Casa Parlante», όπου είχαν την ευκαιρία να «μεταφερθούν» νοερά και να περιηγηθούν βιωματικά σε ένα άρτια αναπαλαιωμένο κερκυραϊκό αρχοντικό του 19ου αι.
- Το Κανόνι και τη μονή Παναγίας Βλαχερνών απέναντι από το Ποντικονήσι.
- Το ανάκτορο «Αχίλλειον», όπου περιηγήθηκαν στους κήπους του και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν βιωματικά την τεράστια αίγλη της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στον νεότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
- Την Παλαιοκαστρίτσα με τη μαγευτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και το Ενυδρείο, όπου ενημερώθηκαν βιωματικά για το οικοσύστημα και τις συνήθειες πολλών θαλάσσιων οργανισμών και ερπετών.
- Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, και πρώην ανάκτορο του Ύπατου Αρμοστή.
- Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, με το κάστρο, τον χριστιανικό ναό δωρικού αρχαιοελληνικού ρυθμού του Αγίου Γεωργίου και τα κτίρια της ενετικής και βρετανικής κυριαρχίας στο νησί.
- Το ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων οι μαθητές ενημερώνονταν επιτόπια για θέματα σχετικά με τα προγράμματά τους και με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, συγκέντρωναν φωτογραφικό υλικό και σημειώσεις, ενώ παρουσίασαν και επί τόπου εργασίες που είχαν εκπονήσει στο προηγούμενο διάστημα.
Τους μαθητές συνόδευαν ο Διευθυντής του σχολείου Γαλάνης Βασίλειος και οι εκπαιδευτικοί Νάσιου Σταυρούλα, Ρόπη Γεωργία και Κορομπίλια Κωνσταντία, υπεύθυνοι των σχετικών προγραμμάτων.
Η εκπαιδευτική εκδρομή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές και στους συνοδούς τους, που συνειδητοποίησαν στην πράξη ότι η βιωματική μάθηση σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία είναι εξαιρετικά σημαντική ως εναλλακτικός τρόπος διδασκαλίας, που εμπλουτίζει και ποικίλλει ποιοτικά την εκπαιδευτική διαδικασία.