ergasia zeitoudai    proioda

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Πανηγυρικά και με τις ευχές όλων για ακόμα ανοδικότερη πορεία του θεσμού ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου, η 56η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων  Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας  και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων  Μανώλη Στεργιόπουλου ο οποίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της διοργάνωσης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της.

Τη λήξη κήρυξε ο δήμαρχος  Καρδίτσας  Βασίλης Τσιάκος ο οποίος τόνισε πως «Επί μια εβδομάδα, από αυτή εδώ την πλατεία, πανηγυρίζαμε βλέποντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Ο πολιτισμός ενώνει. Μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να βρούμε μηνύματα και απαντήσεις. Όλοι μαζί, μονιασμένοι και ενωμένοι, μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη. Πριν από χρόνια, σαν Περιφερειακή Ενότητα, τολμήσαμε και αναβαθμίσαμε τα Καραϊσκάκεια και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων απέδειξε πως όταν κάνεις κάτι με μεράκι και αγάπη, πετυχαίνεις πολλά. Η Καρδίτσα έχει αποδείξει ότι αγαπάει τον πολιτισμό και τον στηρίζει. Κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια νέα αρχή. Έχουμε μια νέα προσμονή για του χρόνου. Και εύχομαι, μέχρι τότε, να μην έχουμε άλλες καταστροφές».

Ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, όπου εμφανίστηκαν επί σκηνής, διαδοχικά,  ο Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού, το συγκρότημα «Te Mātārae i Ōrehu» από τη Νέα Ζηλανδία και το συγκρότημα «Idaho Rocky Mountain Express» από το Αϊντάχο των ΗΠΑ που, για άλλη μια φορά, εντυπωσίασαν το κοινό.

Με αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο και αυτές τις όμορφες εικόνες έπεσε η αυλαία της 56ης Διεθνούς  Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια η οποία ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη και στη συμφιλίωση των λαών.

Ήταν ένα γιορτινό και πολύ ξεχωριστό επεταήμερο εκδηλώσεων  κατά τη διάρκεια του οποίου η Καρδίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο του πανελλαδικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος προβάλλοντας τον πολιτισμό μας, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.

Πρωταγωνιστές της διοργάνωσης ήταν τα 35 χορευτικά συγκροτήματα (ελληνικά και ξένα), που συμμετείχαν με παραστάσεις τόσο στην πόλη όσο και σε 12 συνολικά χωριά του Νομού, και οι 1.000 και πλέον  χορευτές τους που έδωσαν την ψυχή τους επί σκηνής και όλοι μαζί έστειλαν το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει πραγματικά τους λαούς.

lixi 2

lixi 3

lixi 4

lixi 5

lixi 6

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Κ. Μανώλη Στεργιόπουλου

Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι,

Μας άφησε σπόρο γερό ο Καραϊσκάκης!!!

Σ΄ αυτό το ταξίδι στον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και το φολκλόρ, η Καρδίτσα, επί επτά ημέρες, έδειξε περίτρανα το ταλέντο της, το φιλότιμο και τη φιλοξενία της σε όλο τον κόσμο.

    Γίναμε όλοι μια πραγματική αγκαλιά και στείλαμε το μήνυμα πως ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει, είναι η κοινή μας γλώσσα, είναι ο κοινός μας τόπος που θα έχουμε πάντα την ανάγκη να επιστρέφουμε σε αυτόν και εκείνος, με τη σειρά του, θα μας δίνει τη δύναμη και τα «καύσιμα» για να συνεχίζουμε την πορεία μας όλοι οι λαοί μαζί, ενωμένοι και μονιασμένοι.

Γι ΄ αυτό και η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη και στη συμφιλίωση των λαών και έτσι, από την Καρδίτσα, την καρδιά της Ελλάδας, υψώθηκε σε όλο τον κόσμο, ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ αυτών των ύψιστων  πανανθρώπινων αξιών.

Πόσο τραγικά επίκαιρα γίνονται, αλήθεια, χρόνο με το χρόνο τούτα τα μηνύματα;

Τα τύμπανα του πολέμου δεν λένε να σιγάσουν, η μία κρίση διαδέχεται την άλλη (υγειονομική, ενεργειακή, επισιτιστική, οικονομική, κλιματική), και μέσα σε όλα αυτά, τα φαινόμενα βίας παρουσιάζουν αλματώδη έξαρση, η επικοινωνία των ανθρώπων χάνεται και η ουσία δίνει τη θέση της στο επιφανειακό και το εφήμερο.

Ένας νέος κόσμος έχει ήδη αναδυθεί, φέρνοντας στη ζωή μας τεράστιες αλλαγές, προκλήσεις και ανατροπές.

Εμείς, όμως, θα ορθώσουμε και πάλι ανάστημα, όπως έκαναν ανά τους αιώνες πάντα οι άνθρωποι απέναντι σε κάθε κίνδυνο και απειλή. Θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα αντισταθούμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, διατηρώντας αλώβητη την ψυχή μας και παραμένοντας άνθρωποι.

Μια μορφή αντίστασης δεν είναι, άλλωστε, και αυτή η Γιορτή; Η Καρδίτσα, κόντρα στα σημεία των καιρών και τις δυσκολίες της εποχής, επιμένει πολιτιστικά. Συνεχίζει να υπηρετεί την παράδοση, να συμβάλει στη συναδέλφωση μεταξύ των λαών καθώς και στη γνώση και στην ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ τους, αλλά και να αποτελεί ταυτόχρονα ένα φωτεινό παράδειγμα συνεργατισμού και εθελοντισμού.

Με αυτά τα λίγα λόγια θα κάνω έναν σύντομο απολογισμό γι ΄ αυτές τις επτά ημέρες γιορτής και γι ΄ αυτούς τους τέσσερις μήνες προετοιμασίας που προηγήθηκαν.

Τριάντα πέντε χορευτικά συγκροτήματα, τρία ξένα (από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας που 15.000 χιλιόμετρα μακριά από τη μάνα-Ελλάδα διατηρεί και μεταλαμπαδεύει σε γενιές και γενιές τον ελληνικό πολιτισμό), εννέα ελληνικά (από την Ιστιαία, την Ευρυτανία, την Καβάλα, την Κρήτη, από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τα Βούναινα της Θεσσαλίας μας και από τους Αγίους Σαράντα) και 24 τοπικά, πάνω από χίλιοι χορευτές, 25 χορηγοί, 10 και πλέον εθελοντές και ατελείωτες ώρες δουλειάς, αγωνίας, αφοσίωσης στον κοινό στόχο.

Αλλά και μπόλικο μεράκι και περίσσευμα ψυχής από όλους μας, που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε αριθμούς αλλά αποτελούν το βασικότερο υλικό πάνω στο οποίο ΄΄χτίζεται΄΄ όλο το υπόλοιπο ΄΄οικοδόμημα΄΄.

 Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να κάνω μια ειδική αναφορά στα ντόπια χορευτικά συγκροτήματα που προέρχονται από τις πολύπαθες, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, περιοχές του Νομού μας που ακόμα μετρούν τις πληγές τους.

Τα χορευτικά από την Αγία Τριάδα, το Προάστιο, το Μάρκο και από τον Παλαμά συνολικά ήταν εδώ, σε αυτή τη σκηνή, όρθια και δυνατά.

 Την κρίσιμη ώρα της καταστροφικής πλημμύρας, πάλεψαν για να σώσουν τις στολές τους από τη μανία του νερού και σήμερα, εννέα μήνες μετά, και παρά τα προβλήματα που, δυστυχώς, εξακολουθούν να βιώνουν τα χωριά τους, συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: Να διδάσκουν την ελληνική παράδοση. Είμαστε κοντά τους και τους στηρίζουμε.

Φίλες και φίλοι,

Όλη αυτή η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη στήριξη των συνδιοργανωτών μας: της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας καθώς επίσης και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

 Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς μας που φέτος που ήταν περισσότεροι από ποτέ και στάθηκαν δίπλα μας πολύτιμοι συμπαραστάτες προκειμένου να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.   Ευχαριστούμε: τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, τον Όμιλο Εταιρειών OTE – COSMOTE, τη Βιομηχανία Γάλακτος «ΟΜΗΡΟΣ», το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ, την Επιχείρηση Παραγωγής Τροφίμων DAMAVAND A.E., τη Βιομηχανία Παραγωγής Λιπασμάτων BHP Organic Fertilizers, τη Βιοτεχνία Συστημάτων Σκίασης Γιαννακάκης, την Επιχείρηση Ηλεκτρικών Ζορμπάς, το Γυμναστήριο MY GYM, την Ελληνική Βιομηχανία Ξύλινων Κουφωμάτων ΤΣΙΓΚΑΣ Α.Ε., το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ  JOIN US, το Κατάστημα Ηondos Center Καρδίτσας, την Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας, το Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου & ΣΙΑ ΟΕ, την Εταιρεία ΚΛΙΑΦΑΣ Αναψυκτικά, τα Μπισκότα ΒΙΟΛΑΝΤΑ, την Agroland Α.Ε. ΑΦΟΙ Χρ. Κατσή (Όσπρια), τη Βησσαρία Βαϊοπούλου (Παραγωγός λεβάντας) και το  Κατάστημα Ένδυσης DESSANERO.

   Ευχαριστούμε θερμά τους Χορηγούς Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3, ΕΡΤ, ΕΡΤ Λάρισας. Όπως και όλο τον τοπικό Τύπο για την προβολή της διοργάνωσης.

  Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εθελοντές μας που αποτέλεσαν την ψυχή της διοργάνωσης και μας έδωσαν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η νέα γενιά θα αφήσει γερό θετικό αποτύπωμα.

 Ευχαριστώ προσωπικά όλους αυτούς τους νέους: τον Γιώργο Κωτούζα, τον Γιάννη Παπανάτσιο, τον Θάνο Στεργιόπουλο, τη Φαίη Μπαλογιάννη, την Ελευθερία Ξηντάρα, τη Μαρκέλλα Παππά, τη Ραφαέλα Θεοφίλη, τον Δημήτρη Χαβρουζά, τον Μιχαήλ Παπακέμο, την Ξένια Παθανασίου, την Ευτυχία Μαυραντζά και τη Νεκταρία Παναγιωτοπούλου.

Επίσης, ευχαριστούμε:

        >Την Τροχαία Καρδίτσας, τη Δημοτική Αστυνομία Καρδίτσας, το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη στήριξή τους.

>Τον ηθοποιό, σκηνοθέτη Παύλο Βησσαρίου για τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική επιμέλεια στην τελετή έναρξης

>Το Θέατρο Όψεις για την ευγενική χορηγία των σκηνικών

>Τη Χορωδία Parenthesis, το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας και τη Δημοτική Φιλαρμονική

>Όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, ελληνικά, ξένα και ντόπια, που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση

>Όλους τους τοπικούς Συλλόγους που φιλοξένησαν χορευτικά συγκροτήματα στα χωριά τους

>Όλους τους μουσικούς

>Τους συνοδούς των ξένων χορευτικών, όπως και όλους τους εθελοντές που ήταν η ψυχή της διοργάνωσης

>Τη Βανέσσα Στυλοπούλου για την παρουσίαση, τις μεταφράσεις και συνολικά για την αδιάκοπη προσφορά της στη διοργάνωση

>Και φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, στο κοινό των Καραϊσκακείων, που στηρίζετε διαχρονικά το θεσμό.

Λίγο πριν ολοκληρώσω, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε έναν άνθρωπο που δεν είναι πια κοντά μας. Στο Νίκο Κωτούλα που το 2024 έφυγε από τη ζωή. Ήταν ο άνθρωπος που επιμελούνταν τις Αφίσες και όλα τα γραφιστικά. Το έργο του παραμένει πλούσια παρακαταθήκη για εμάς και, φυσικά, θα κρατάμε πάντα ζωντανή τη μνήμη του.

Με την ευχή να υπάρχει ειρήνη σε όλο τον κόσμο και του χρόνου να είναι όλα πιο φωτεινά και όμορφα και, βεβαίως, ο θεσμός αυτός να έχει μια ακόμα πιο ανοδική πορεία, όπως του αξίζει,  καλή αντάμωση τον Ιούνιο του 2025, στα 57α Καραϊσκάκεια.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->