Τη Δευτέρα 14 Απριλίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε την πρόταση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η βουλευτής Ασημίνα Σκόνδρα, Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς της Βουλής, μετά την ιστορικής σημασίας ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προέβη στην κάτωθι δήλωση:
«Όσοι διδαχτήκαμε την ελληνική ως μητρική μας γλώσσα, αλλά και όσοι επέλεξαν να έρθουν σε επαφή μαζί της, είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας χιλιάδων ετών, που κάθε γενιά παραδίδει στην επόμενη μια γλώσσα ζωντανή, δυναμική και εξελισσόμενη. Mε χαρά επομένως υποδεχθήκαμε την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και την αναγνώριση από την UNESCO πως η γλώσσα μας υπήρξε το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού. Ο φορέας μέσω του οποίου διαδόθηκαν μέσα στους αιώνες οι αξίες της Δημοκρατίας, η Φιλοσοφία, το Δράμα, οι Επιστήμες. Ξεχωριστή σημασία έχει πως η 9η Φεβρουαρίου αποτελεί την ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού.
Όπως είναι γνωστό, εκκρεμούσε η αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρία ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, της οποίας έχω την τιμή να είμαι τακτικό μέλος, από την πρώτη της συνεδρίαση είχε θέσει ως προμετωπίδα των θεμάτων το ζήτημα της διεθνούς αυτής αναγνώρισης.
Σε υλοποίηση του προτάγματος αυτού που είχαμε θέσει, μόλις 6 μήνες πριν, στις 5 Νοεμβρίου 2024, διοργανώσαμε ειδική συνεδρίασή της Επιτροπής μας με καλεσμένο τον επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην UNESCO κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, και θέσαμε με έμφαση την ανάγκη να λάβουν χώρα προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.
Η κοινή απόφαση 88 κρατών να αποδεχθούν την 9η Φεβρουαρίου ως ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και μεθοδικής δουλειάς του Υπουργείου Εξωτερικών και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής
Ως μέλος αυτής της επιτροπής αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που με τις ενέργειές μας, διαχρονικά θέσαμε στον δημόσιο διάλογο αυτό το κρίσιμο ζήτημα και αυτή η εθνική εκκρεμότητα επιτέλους υλοποιείται.Η δικαίωση αυτής της πρότασης αποτελεί μια διπλωματική επιτυχία που δεν τιμά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους απανταχού Έλληνες, που μεταλαμπαδεύουν καθημερινά την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στις χώρες όπου ζουν και δημιουργούν.
Η ελληνική γλώσσα είναι γέφυρα πολιτισμού και ταυτότητας. Η διεθνής της αναγνώριση μάς ενδυναμώνει και μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια διάδοσης και στήριξής της με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και αποφασιστικότητα.»