Γράφει ο ΣωτήρηςΠαπαγεωργίου
Η πλήρης ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ είναι σήμερα πρωτεύουσας σημασίας για να μπορεί ο οργανισμός να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και στις ανάγκες των παραγωγών.Η κυβέρνηση, ωστόσο, συνεχίζει να επιδεικνύει «υποδειγματική» ολιγωρία στην τροποποίηση του απαρχαιωμένου κανονισμού του οργανισμού.
Ο κανονισμός με τον οποίο σήμερα λειτουργεί ο ΕΛΓΑδεν περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση. Ταυτόχρονα, το ήδη υποστελεχωμένο τμήμα προσωπικού συνεχίζει να επιφορτίζεται με επιπλέον έργο, το οποίο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την λειτουργία του οργανισμού ελλείψει ψηφιοποίησης.
Προκειμένου ο οργανισμός να ανταποκρίνεται στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης παρέχοντας σιγουριά κι ασφάλεια στον Έλληνα αγρότη κρίνεται σκόπιμο η κυβέρνηση να ξεπεράσει την αποσπασματική αγροτική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια και να προχωρήσει στην ριζική αναδιάρθρωσή του οργανισμού αλλά και του πρωτογενούς τομέα εν γένει.
Εκτός από τις προφανείς ανάγκες για αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, απαιτείται, ακόμη, συνολική δέσμη μέτρων για την αναμόρφωσή του. Ειδικότερα, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου κανονισμού λειτουργίας μέσα απότη διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, όπως είναι: ο περονόσπορος, η ακαρπία ή η μικροκαρπία, οι προσβολές από παγετό σε προανθικό στάδιο, η κάλυψη ζωικού κεφαλαίου από πανδημίες κτλ.
Επίσης, αναγκαιότητα αποτελεί η θέσπιση νέου οργανογράμματος λειτουργίας, με παράλληλη στελέχωση του οργανισμού μέσα από την πρόσληψη μονίμων εργαζομένων, γεωπόνων, λοιπών γεωτεχνικών και άλλων ειδικοτήτων,αναγκαίων για την ενδυνάμωση του,αλλά και η επάνδρωσή του με οχήματα και λοιπό εξοπλισμό ώστε να καθίσταται εφικτή η άμεση μετάβαση του προσωπικού σε επιτόπιους ελέγχους διαπιστώνοντας άμεσα το μέγεθος της καταστροφής χωρίς πιθανούς κινδύνους αλλοίωσης των αποτελεσμάτων.Τέλος, για την ολιστική αναδιάρθρωση του οργανισμού απαιτείται ο τελευταίος να προχωρήσει στην υιοθέτηση αγροκλιματικών ζωνών καλλιέργειας για να γίνει δραστική η αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών.
Η λειτουργία ενός σύγχρονου κι αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου αποτελεί αναγκαιότητα. Ο Έλληνας παραγωγός έχει ανάγκη να αισθανθεί και πάλι ότι το κράτος του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια για την παραγωγή του.
Δρ. Παπαγεωργίου Σωτήρης
Διδάκτωρ Παν/ίου Ιωαννίνων
Διδάσκων Παν/ίου Θεσσαλίας
Μέλος Κ.Π.Ε. Π.Α.Σ.Ο.Κ.