hfhrfhfrrfxhhfhfhhfjjjj    

topiki agora pappas fro

ΑΡΘΡΑ
Typography

Του Κώστα Μπαρμπούτη Οικονομολόγου, Περιφερειακού Συμβούλου

Η κλιματική αλλαγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα τη μείωση των βροχοπτώσεων και την ανάλογη μεταβολή των υδατικών αποθεμάτων των ταμιευτήρων της χώρας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου. Στο τέλος της φετινής θερινής περιόδου και μετά τις αρδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν οι τελικές στάθμες των δυο λιμνών του Νομού μας έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει έντονα του υπεύθυνους της διαχείρισης των αξιοποιήσιμων υδατικών αποθεμάτων τους.

Ειδικά, η πτώση της στάθμης των αποθεμάτων της Λίμνης Πλαστήρα, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού που χρησιμοποιείται για την ύδρευση των πόλεων της ενταγμένοι στο Σύνδεσμο Καρδίτσας, των Σοφάδων και των Ύδρευσης. Την τρέχουσα περίοδο οικισμών που είναι η δυσάρεστη οσμή αποτρέπει τη χρήση του νερού της Λίμνης Πλαστήρα για πόση από τους καταναλωτές με συνέπεια μεγάλη οικονομική επιβάρυνσή τους, αφού οδηγούνται στην αγορά εμφιαλωμένου νερού.

Επιπλέον, δεν γνωρίζω αν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι Συνδέσμου Ύδρευσης αναφορικά με την ποιότητα του πόσιμου από την πλευρά του νερού και πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία των κατοίκων του Νομού μας. Οι συμπολίτες μας καθημερινά διαμαρτύρονται, ενώ πολλοί καταστηματάρχες εστίασης μου ανέφεραν ότι δεν μπορούν να σερβίρουν πλέον νερό από το δίκτυο επειδή δέχονται τις έντονες διαμαρτυρίες των πελατών τους. Ανεξάρτητα των λοιπών χαρακτηριστικών του, η δυσάρεστη οσμή και μόνον, καθιστά ακατάλληλο προς πόση το νερό της Λίμνης Πλαστήρα!!
Επειδή το φαινόμενο της δυσάρεστης οσμής εμφανίζεται με την πτώση της στάθμης, εκτιμώ ότι θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός του Οικολογικού Ορίου Λίμνης Ν. Πλαστήρα. Η πρώτη μελέτη συντάχθηκε προ 25-ετίας περίπου και αφορούσε στον προσδιορισμό του Οικολογικού Ορίου της Λίμνης και στον καθορισμό των ανάλογων ποσοτήτων ετήσιας υδροληψίας. Το όριο αυτό πολλές φορές δεν τηρήθηκε, αφού οι εκροές από τη Λίμνη ήταν μεγαλύτερες των προβλεπόμενων.
Κρίνω ως απολύτως αναγκαία τη σύνταξη νέας μελέτης για τον επανα- προσδιορισμό του Οικολογικού Ορίου της Λίμνης, αφού ληφθεί υπόψη η ποιότητα του πόσιμου νερού την περίοδο που η στάθμη της Λίμνης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Επί πλέον, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, όπως είναι οι προσχώσεις, η κλιματική αλλαγή, τα βροχομετρικά στοιχεία κ.λ.π.
Διαφορετικά, υπάρχει ανάγκη αλλαγής του πλάνου διαχείρισης των νερών της Λίμνης Πλαστήρα. Οι συμπολίτες μας, αλλά κυρίως οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προβληματιστούν για τον τρόπο χρήσης και αξιοποίησης του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου. Όπως γνωρίζουμε, τα νερά της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, εκτός της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιούνται για την άρδευση κατά τη θερινή περίοδο ενός μέρους της πεδιάδας του Ν. Καρδίτσας και για τον εμπλουτισμό του Πηνειού ποταμού. Η άρδευση της πεδιάδας του Ν. Καρδίτσας πραγματοποιείται με το ανοικτό δίκτυο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60. Υπολογίζεται ότι ποσότητα περίπου ίση με το 50% των νερών των ανοικτών αγωγών καταλήγουν σε αποστραγγιστικές τάφρους, συνεπώς δεν αξιοποιείται.
Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των νερών εμπλουτίζουν τον Πηνειό ποταμό και χρησιμοποιούνται για την άρδευση ενός μέρους της πεδιάδας του Ν. Λάρισας ή καταλήγουν στο Αιγαίο Πέλαγος!! Σε μια περίοδο που οι αρδευτικές ανάγκες του Νομού μας αυξάνονται, ενώ το γεωργικό εισόδημα των κατοίκων της περιοχής συνεχώς μειώνεται και η επιβίωσή τους κρίνεται ως προβληματική μετά τις καταστροφές του
«Ιανού» και του «Daniel», ποσότητα ίση με το 50% των νερών της Λίμνης Πλαστήρα καταλήγει στη θάλασσα ή στις αποστραγγιστικές τάφρους.
Πολλοί συμπολίτες μου κατά καιρούς μου έχουν εκφράσει την απορία τους, αν οι όμοροι της Καρδίτσας Νομοί θα μας παρείχαν τόσο γενναιόδωρα τα νερά τους ή κάποιον άλλον φυσικό πόρο στην περίπτωση που η Καρδίτσα θα τους είχε ανάγκη!!!
Κλείνοντας τα άρθρο αυτό, δεσμεύομαι προς τους συμπολίτες μου να μεταφέρω το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και να ζητήσω την ορθολογική διαχείριση των νερών της Λίμνης Πλαστήρα, καθώς και τη διαφύλαξη της ποιότητας του πόσιμου νερού της πόλης της Καρδίτσας και των λοιπών οικισμών που υδρεύονται από το Σύνδεσμο Ύδρευσης.

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->