Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου, Υποψήφια Βουλευτής Καρδίτσας ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Msc Οικονομολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ, πρ. Αντιδήμαρχος- Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας
Σήμερα στην Ελληνική Βουλή είναι εκλεγμένοι 236 άντρες και μόνο 64 γυναίκες, μονολότι αυτές αποτελούν το 51% των εκλογέων. Πέρασαν ακριβώς εβδομήντα χρόνια από το 1953 όταν η πρώτη Ελληνίδα πέρασε το κατώφλι της Βουλής. Στα χρόνια αυτά έχει σημειωθεί πρόοδος στα θέματα ισότητας, όμως η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλόβαθμες δημόσιες θέσεις ευθύνης και κέντρα λήψης αποφάσεων εξακολουθούν να υφίστανται. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι μόνο Ελληνικό, καθώς συνεχίζει να παρουσιάζεται ακόμα και σε ωριμότερες Δημοκρατίες.
Μέσα από την εμπειρία μου ως Αντιδημάρχου Οικονομικών στο Δήμο Καρδίτσας και μέσα απο άλλες θέσεις ευθύνης (άμισθες αλλά σημαντικές) όπως Προέδρου του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας και μέλους άλλων Διοικητικών Συμβουλίων και ομάδων εργασίας, ένιωσα πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι να εκπροσωπούνται τα δύο φύλα ισότιμα στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, με τις γυναίκες να είναι παρούσες για να συνεισφέρουν με τις εμπειρίες και τις θέσεις τους στον εποικοδομητικό διάλογο.
Και είναι σημαντικό γιατί γυναίκες και άντρες είμαστε μεν ίσοι αλλά είμαστε σίγουρα διαφορετικοί, η φύση μας έχει προικίσει με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες, με διαφορετική οπτική. Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι αναγκαία και ίσως επιτακτική για μια περισσότερο ισορροπημένη κοινωνία. Η γυναίκα εξαιτίας της φύσης της, βιώνει τη ζωή με διαφορετικό τρόπο και έχει μία διαφορετική θεώρηση για τα πράγματα, η οποία προκύπτει μέσα απο τους πολλαπλούς της ρόλους. Γυναίκα και μητέρα, επιστημόνησα και επαγγελματίας, εργαζόμενη και παράλληλα παιδαγωγός των παιδιών της, γεμίζει με χρήσιμες εμπειρίες τις οποίες μπορεί να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο. Η οπτική της λειτουργεί συμπληρωματικά με τη θεώρηση των ανδρών και βοηθά στην απαραίτητη σύνθεση, στην καλύτερη προσέγγιση των προβλημάτων και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων και λύσεων.
Η πεμπτουσία της πολιτικής έγκειται στη συμμετοχή, τον πλουραλισμό, την ελευθερία έκφρασης και τη σφαιρική θεώρηση των πραγμάτων. Εμείς οι γυναίκες ερχόμαστε αντιμέτωπες με ποικίλα εμπόδια καθώς η πολιτική θεωρείται ακόμα απο κάποιους χώρος κατεξοχήν ανδρικός, οι οικογενειακές μας υποχρεώσεις απορροφούν μεγάλο μέρος του χρόνου μας, μερίδα δε των ΜΜΕ επιλέγουν να προβάλλουν περισσότερο την εικόνα της γυναίκας και όχι την ουσία. Παραμένουμε όμως εδώ για να προσφέρουμε, να συνεργαστούμε, να συνθέσουμε, να μπολιάσουμε την πολιτική με το συναίσθημα και το μητρικό φίλτρο, να φέρουμε την ενσυναίσθηση και την ευελιξία στο τραπέζι λήψης των αποφάσεων.
Η αναγκαιότητα ποσόστωσης πρέπει να γίνει παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγαλύτερα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει μία γυναίκα για να σταθεί στην πολιτική ζωή, η κοινωνία είναι αναγκαίο να παραβλέπει τα στερεότυπα και να εστιάζει στα αυτονόητα: στην προσωπικότητα, στις προτάσεις, στις θέσεις, στις ικανότητες και τα επιτεύγματα της κάθε μιας που συμμετέχει στα κοινά. Η σύνθεση των συμπληρωματικών ικανοτήτων ανδρών και γυναικών είναι απαραίτητη ώστε η κοινωνία μας να προοδεύσει και να ευημερήσει. Η καλύτερη ημέρα για τον τόπο μας χρειάζεται όλους γυναίκες και άνδρες.