Του Φώτη Βρέκου*
Διανύοντας τις πρώτες μέρες του νέου έτους και καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται, εμφανίζεται όλο και πιο ισχυρό το ζήτημα της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. Είναι καθοριστικό λοιπόν σύμφωνα και με παγκόσμιες έρευνες, η Ελλάδα να συνεχίσει να κινείται όλο και πιο έντονα προς το Μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας στο Παραγωγικό Σύστημα.
Είναι καθοριστικό ο παραγωγικός ιστός της χώρας αλλά και οι αρμόδιοι φορείς να ακολουθήσουν το σχέδιο της Κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστεη οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα τους να γίνει περισσότερο οικονομικά βιώσιμη και λιγότερο σπάταλη, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος.
Όταν λέμε όμως κυκλική οικονομία τι εννοούμε; Ποια τα πλεονεκτήματα της, τα χαρακτηριστικά της και πως μπορεί να πάρει σάρκα και οστά;
Καταρχάς η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία προϋποθέτει την ανάπτυξη σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες. Η κυκλική οικονομία κατά συνέπεια είναι μια μέθοδος που βασίζεται στη συρρίκνωση της σπατάλης των πόρων που καταναλώνονται στην παραγωγική διαδικασία και είναι μια εναλλακτική λύση για τη σημερινή γραμμική οικονομία που βασίζεται στη νοοτροπία της "προμήθειας, παραγωγής, κατανάλωσης και απόρριψης".
Για να εφαρμοστεί επομένως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στους ανανεώσιμους πόρους, στη χρησιμοποίηση φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών, στην ανάκτηση και στην επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών. Γενικά θα πρέπει η φιλοσοφία της παραγωγής να κατευθύνεται προς την Ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίησητων πόρων.
Για να πάρει όμως ‘’σάρκα και οστά’’ το παραπάνω σχέδιο οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να εναρμονιστούν απόλυτα και όσο πιο άμεσα γίνεται με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που ως στόχευση έχει την ανάδειξη της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ανθρακικά ουδέτερη έως το 2050.
Είναι χρέος επομένως η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων από εθνικές πηγές και κοινοτικά προγράμματα και η μόχλευση τους με ιδιωτικά κεφάλαια, όπου αυτό είναι εφικτό.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι πόροι μπορούν να αντληθούν είτε από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης καθώς και από τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΠΑ. Ταυτόχρονα σημαντικές διέξοδοι χρηματοδότησης δίνονται και από το Πράσινο Ταμείο από προγράμματα που εμπίπτουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα καθοριστική χρηματοδοτική συμβολή δίνει και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως παραδείγματος χάρη το Horizon Europe, κτλ.
Εν κατακλείδι, η στροφή προς την κυκλική οικονομία εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσοστά ενέργειας, βελτιώνοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ταυτόχρονα η στροφή αυτή οδηγεί αποδεδειγμένα σε αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας, σε περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και γενικά σε ένα περιβάλλον κυκλικής υποστήριξης.
Ας κάνουμε πράξη λοιπόν τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας και ας είμαστε προετοιμασμένοι για την Καρδίτσα και την Ελλάδα του μέλλοντος.
*Φώτης Βρέκος– Οικονομολόγος- Σύμβουλος ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αναπληρωτής Υπεύθυνος Επιμόρφωσης Στελεχών Νέας Δημοκρατίας