hfhrfhfrrfxhhfhfhhfjjjj    

mazi nd8   

  

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Το χρονικό διάστημα από 20 έως 29 Μαρτίου η Ειδική Παιδαγωγός του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σοφάδων σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιδημάρχους κα Αλειφτήρα Σοφία και κ. Κατσιαντώνη Χρήστο υλοποίησε μια εξαιρετική δράση με τίτλο «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Σχολικής Βίας και Σχολικού Εκφοβισμού».

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 6ης Μαρτίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με σκοπό την ενημέρωση και δράση απέναντι σε περιστατικά συστηματικής και επαναλαμβανόμενης βίαιης συμπεριφοράς του μεγαλύτερου ή δυνατότερου μαθητή προς τον μικρότερο και πιο αδύναμο.

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί υπό διάφορες μορφές όπως σωματική ή λεκτική βία αλλά και έμμεση επιθετικότητα όπως αποκλεισμός, καταστροφή αντικειμένων του θύματος, διάδοση ψευδών ειδήσεων αλλά και παρενόχληση μέσω ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης (cyberbullying) κτλ.

Έπειτα από επικοινωνία με τους Διευθυντές των δημοτικών σχολείων Λεονταρίου κ. Κίτσιου Ελένης, Ανάβρας κ. Ξάφη Θωμά, Κέδρου κ. Γιαννάκου Μαρίας και Ματαράγκας κ. Κουτρομάνο Δημήτρη, η  Ειδική Παιδαγωγός Ελένη Σαλταγιάννη πραγματοποίησε ομιλία – παρουσίαση του κοινωνικού αυτού προβλήματος στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

 

Το προφίλ των θυμάτων και των θυτών


Τα θύματα είναι παιδιά που είτε έχουν κάποια μειονεξία ή ξεχωρίζουν λόγω της διαφορετικότητάς τους. Μπορούμε να μιλήσουμε για παιδιά με σωματικές αναπηρίες, ψυχικές διαταραχές, παιδιά που προέρχονται από μειονότητες, διαφορετική φυλή, χρώμα, θρησκεία, εμφάνιση ή διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ένας άλλος λόγος εκφοβισμού είναι και οι καλύτερες επιδόσεις κάποιων μαθητών σε σχέση με άλλους. Η αδυναμία των μαθητών και η αίσθηση μοναξιάς και εγκατάλειψης είναι πολύ έκδηλες.

Όσον αφορά τον ρόλο του θύτη, η συμπεριφορά ξεκινάει από μικρή ηλικία. Τα παιδιά θύτες δεν έχουν ενσυναίσθηση και δεν κατανοούν τις δυσκολίες του θύματος. Οι θύτες μπορεί, να επιτίθενται ασκώντας σωματική βία ή να διαδίδουν φήμες και να κατηγορούν το θύμα. Μερικές φορές έχουν τον ρόλο του αρχηγού και οι πράξεις τους γίνονται αποδεκτές, λειτουργώντας μιμητικά. Είναι πολύ πιθανόν τα παιδιά αυτά να έχουν υπάρξει τα ίδια μάρτυρες φυσικής βίας ή ακόμα και κακοποίησης.

Ψυχολογικά προβλήματα που διαρκούν μέχρι την ενήλικη ζωή

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στην ψυχική υγεία μπορεί να ακολουθήσουν το άτομο μέχρι την ενήλικη ζωή του. Τα κύρια συναισθήματα που μπορεί να εκδηλώσουν τα παιδιά είναι έντονο άγχος, ανασφάλεια και φοβίες, ψυχοσωματικά προβλήματα και σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές. Σε πολλές περιπτώσεις, οδηγούνται σε απουσίες από το σχολείο και άρνηση να πάνε. Τα τραύματα αυτά μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων όπως διαταραχές άγχους, κατάθλιψης και τάσεις αυτοκτονίας.

 

Ποιος ο ρόλος της πρόληψης στην εκπαίδευση

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψιν από την οικογένεια, το σχολείο και τους κρατικούς φορείς.
Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος των γονέων πρέπει να περιλαμβάνει την εκπαίδευση των παιδιών τους ενάντια στην κουλτούρα του εκφοβισμού. Η ανοιχτή επικοινωνία με τους γονείς είναι απαραίτητη ώστε να αποκαλυφτεί αν τα παιδιά βιώνουν bullying ή εάν έχουν γίνει μάρτυρες κάποιου περιστατικού. Καθώς και η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης των παιδιών είναι εξίσου σημαντική στην αντιμετώπιση και τόνωση του σεβασμού τους προς τους τρίτους.

Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να είναι αρωγός στην προστασία των παιδιών και στην έγκαιρη αντίληψη των ομάδων που εκφοβίζουν μαθητές.
Τα προγράμματα και οι οργανωμένες δράσεις για την μείωση της επιθετικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς στα σχολεία, καθώς και η δημιουργία κλίματος συνεργασίας διδασκόντων και μαθητών στο σχολείο οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα.

Eυχαριστώ πολύ τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, τους Αρμόδιους Αντιδημάρχους για την αμέριστη συμπαράστασή τους, τη ζεστή φιλοξενία τους   και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στον εποικοδομητικό διάλογο.  

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σοφάδων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+).

e-max.it: your social media marketing partner

velesiotou4 

 

 

  

 vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

  velesiotou3

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->