Στο πλαίσιο του σχεδίου σχολικών ανταλλαγών Erasmus+ με τίτλο «GO GREEN» και κωδικό έγκρισης2020-1-CΖ01-ΚΑ229-078162_5, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας η 6η και τελευταία διακρατική συνάντηση του προγράμματος.
Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας υποδέχθηκε στο χώρο του ομάδα 25 μαθητών και 10 καθηγητών από την Τσεχία (συντονιστικό σχολείο), την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Καρδίτσα,οι συμμετέχοντες έγιναν δεκτοί από τη διεύθυνση, τις υπεύθυνες καθηγήτριες, καΜπριάνα Σοφία και καΜητρογώγου Χαρά, και από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, επισκέφτηκαν τις αίθουσες διδασκαλίας όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, να παρακολουθήσουν τον τρόπο διδασκαλίας που εφαρμόζεται στα σχολεία της Ελλάδας καθώς και τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Συζήτησαν για τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς), έλαβαν μέρος σε εργαστήρια και δραστηριότητες που αφορούσαν στη προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσίαση της περιοχής των φιλοξενουμένων, των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών τους καθώς και επισκέψεις περιβαλλοντικού, ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν επίσης το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, όπου παρακολούθησαν μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον υπεύθυνο του κέντρου, κ. ΝτάνηΑντώνη, σχετική με τους κινδύνους και τους τρόπους αντιμετώπισης των πλημμυρών.
Τους μαθητές και εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ο αντιπεριφερειάρχης κ. ΝούσιοςΚωνσταντίνος, ο οποίος έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους η Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά θέματα, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την αποχαιρετιστήρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Κιέριον», όπου παρευρέθηκε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Ζαχαρής Κωνσταντίνος, ο οποίος απένειμε τα πιστοποιητικά του προγράμματος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ήταν για όλους μία εξαιρετική εμπειρία, καθώς η ανταλλαγή εμπειριών ήταν σημαντική και οι δράσεις στόχευαν στο να εμπλουτίσουν οι συμμετέχοντες τις γνώσεις τους για την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη (βασικοί άξονες του σχεδίου) και να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας, με διαφορετικές και πολυπολιτισμικές ομάδες και να ασχοληθούν με νέες μεθόδους διδασκαλίας, μάθησης και αξιολόγησης.