hfhrfhfrrfxhhfhfhhfjjjj    

    

  

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

“Η πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας είναι αποτέλεσμα αλλαγής νοοτροπίας, εκπαίδευσης, παιδείας, ενημέρωσης, πρόληψης και οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών. Οφείλουμε ως κράτος και ως κοινωνία να μην κλείνουμε τα μάτια” ανέφερε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μεταξύ αλλων τόνισε:

Η οικογένεια εξ ορισμού είναι καταφύγιο γαλήνης και αρμονίας. Επομένως, η ενδοοικογενειακή βία συνιστά την απόλυτη αντίφαση. Γι' αυτό  το κατ’ εξοχήν ασφαλές περιβάλλον, εκεί όπου ο καθένας θα έπρεπε να βρίσκει προστασία και στήριξη, γίνεται  χώρος βίαιης συμπεριφοράς,  κατά των γυναικών, των παιδιών και κάθε αδύναμου μέλους της.
Το γεγονός ότι  ενδοοικογενειακή είναι η βία μεταξύ ατόμων που σχετίζονται με ιδιαίτερη σχέση αίματος ή εξ αγχιστείας  την καθιστά επαχθέστερη και τραγικότερη έναντι κάθε άλλης μορφής. Γίνεται εκμετάλλευση από τον θύτη της σχέσης εμπιστοσύνης, κατάχρηση της οικειότητας αλλά και κατάχρηση εξουσίας.
Υπερβαίνει δε τα κοινωνικά, οικονομικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά όρια. Θίγει την ισότητα.τις ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Είναι ολέθρια για τα θύματά της και απειλή για τον κοινωνικό ιστό, γιατί τρέφεται από έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο.

Σ'αυτή την περίπτωση  ό,τι γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Η βία κατά των γυναικών και των παιδιών μάς αφορά όλους και η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρεμβαίνει με κατάλληλες πολιτικές, για να περιοριστεί και εν τέλει να εξαλειφθεί.

Διατείνεται η αντιπολίτευση ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κατηγορεί γιαυτό την κυβέρνηση. Λαϊκίζετε ασύστολα. Η κυβέρνηση έσπασε  τον κύκλο της σιωπής, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες , δίνοντάς τους τα εργαλεία να καταγγείλουν αυτό που βιώνουν. Η αύξηση που εσείς εννοείτε είναι γιατί οι γυναίκες προχωρούν πια σε καταγγελίες. Και ευτυχώς που αυξάνονται!  Το διάστημα 2012-2020 το ποσοστό της αύξησης αυτή έφτασε εως 26%. Το 2021  ήταν 72,9%. Το 2022, σε σχέση με το 2020, οι γυναίκες που κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας  το 137,6%! Παρόλα αυτά, μπορείτε να μας εξηγήσετε που ακριβώς φταίει κυβέρνηση για την αύξηση των περιστατικών;;

Το 2024, πάνω από 2000 γυναίκες εγκατέστησαν  τo panic button. Μια εφαρμογή που σώζει ζωές, ενώ  υπολογίζεται ότι δέκα γυναίκες  την εβδομάδα  ζητούν να το εγκαταστήσουν.

Στο «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών» περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 65 δομών αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία γυναικών με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση). Πυλώνας στήριξης τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας που προσφέρουν υποστήριξη στις γυναίκες θύματα και στα παιδιά τους.

Λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως η γραμμή SOS 15900

Επίσης,  τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνονται ως κατηγορία δικαιούχων του Ειδικού Βοηθήματος Ευάλωτων Ομάδων από την ΔΥΠΑ.

Το  σημερινό σχέδιο νόμου  προβλέπει την ενίσχυση του νομικού πλαισίου,εισάγοντας νέες ρυθμίσεις για τη  βία κατά των γυναικών και των παιδιών τους. Στοχεύει  στην πρόληψη, την ποινική αντιμετώπιση των εγκλημάτων αυτών και την ενίσχυση της προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων.  Ενσωματώνει την Οδηγία 2024/1385 της ΕΕ  που  καθορίζει τη δυνατότητα των θυμάτων να καταγγέλλουν εγκλήματα και να λαμβάνουν υποστήριξη.

Η  Κυβέρνηση καλύπτει το όποιο νομοθετικό κενό υπάρχει. Εκσυγχρονίζει εκσυγχρονίσουμε το κατασταλτικό  οπλοστάσιο της πολιτείας και τονώνει την πρόληψη ενισχύοντας τη νομική θέση, τα δικαιώματα των θυμάτων και την συνοχή της οικογένειας.

Σε ο,τι αφορά άλλες διατάξεις, στέκομαι στα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Ποινικοποιείται η παρενοχλητική κυβερνο-παρακολούθηση, το στόλκινγκ,  με ποινές αυστηρότερες, όταν αυτό γίνεται κατά ανηλίκων ή ευάλωτων ατόμων. Αντιστοίχως και για την κυβερνο-παρενόχληση. Συστήνεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση υποβολής καταγγελιών στις αρμόδιες αρχές. δηλαδή την αποστολή υλικού που προκαλεί φόβο ή ψυχολογική βλάβη και τη διαρροή προσωπικών πληροφοριών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας των ανηλίκων αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητάς τους.. Δίνεται για παράδειγμα στο δικαστήριο ανηλίκων  η δυνατότητα να αντικαθιστά αναμορφωτικά μέτρα σε έφηβους άνω των 15 ετών με εναλλακτικές ποινές, όπως κατ' οίκον έκτιση, κοινωφελή εργασία ή περιορισμό σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.

Ακόμη, για πρώτη φορά ποινικοποιείται η υποκίνηση σε επαιτεία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει διάταξη που προβλέπει ποινές για όσους υποκινούν, καθοδηγούν, διοργανώνουν ή διευκολύνουν την επαιτεία, εκμεταλλευόμενοι ευάλωτα άτομα ή άτομα με αναπηρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 είχε καταργηθεί το άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο τιμωρούσε την επαιτεία. Η νέα διάταξη  στοχεύει στην πηγή του κακού δλδ στην τιμωρία εκείνων που την εκμεταλλεύονται.

 Είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε άπτεται ζητημάτων με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και απολύτως επίκαιρα. Τα περισσότερα από αυτά και ασφαλώς η πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας  είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, που δεν αναφέρονται αναγκαστικά στο νόμο αυτό. Αλλαγής νοοτροπίας, εκπαίδευσης, παιδείας, ενημέρωσης, πρόληψης  και οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών. Η βία δυστυχώς υπάρχει παντού, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής τάξης,  μορφωτικού επιπέδου,  πολιτιστικής κατάρτισης,  ανεπτυγμένου ή μη ανεπτυγμένου κράτους. Εκεί, όμως, που βρίσκεται η διαφορά, είναι στο τι κάνουμε, για να την προλάβουμε.  Οφείλουμε ως κράτος και ως κοινωνία να μην κλείσουμε τα μάτια. Σε ο,τι με αφορά ως βουλευτή και ως γυναίκα, στηρίζω και υποστηρίζω κάθετι προς αυτή την κατεύθυνση!”

e-max.it: your social media marketing partner

 

 

 vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

  

   

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->