Παρά τις εντεινόμενες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο αγροτικός κόσμος και παρά τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που έλαβαν χώρα από το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα αγρότη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δυστυχώς, συνέχιζε να κωφεύει.
Η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στον αγροτικό τομέα έβγαλε – πολλάκις- τους αγρότες στους δρόμους καθώς με τις επιλογές της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην φτωχοποίηση του συνόλου των παραγωγών του Νομού μας και της λοιπής Θεσσαλίας. Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, η αύξηση των τραπεζικών χρεών, η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων, οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» που έλαβαν – και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα σε βάρος των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων και η ελλιπέστατη προετοιμασία κι ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ συνθέτουν τη δέσμη των βασικότερων προβλημάτων εξαιτίας των οποίων οι αγρότες βρίσκονται σε καθεστώς ασφυξίας.
Ταυτόχρονα, οι κακοί αυτοί κυβερνητικοί χειρισμοί συμπίπτουν με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, περίοδο κατά την οποία η κλιματική αλλαγή έχει εδραιωθεί στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι σοβαρότατες. Σήμερα, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν παρέχει την παραμικρή προστασία της αγροτικής παραγωγής καθώς οι περισσότερες ζημιές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ στην «πρώιμη» καλλιεργητική περίοδο.
Αν αναλογιστούμε την απουσία των αναγκαίων έργων υποδομής που στερείται ο αγρότης και συνυπολογίσουμε ταυτόχρονα την αύξηση του κόστους παραγωγής με τα «τσιμπημένα» εφόδια και το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο, αντιλαμβανόμαστε την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Καρδίτσας μιας και οι προβλέψεις για την φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες και το όριο της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος ανέβηκε στα 306 κιλά το στρέμμα. Το ζητούμενο πλέον είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα. Απαιτείται επομένως αλλαγή στον κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, με τις εκτιμήσεις να είναι άμεσες και την πληρωμή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς να είναι γρήγορη καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.