ergasia zeitoudai     proioda

ΑΡΘΡΑ
Typography

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις αυξητικές ανατιμήσεις σε μια σειρά πολύ σημαντικών αγαθών και υπηρεσιών για τον πολίτη, κατά τα τέσσερα τελευταία έτη. Η καθημερινότητα του Έλληνα είναι σκληρή και αμείλικτη αφού ακόμη και για την προμήθεια βασικών αγαθών επιβίωσης, οι τιμές είναι δυσθεώρητες.

Ειδικότερα, τους τελευταίους 12 μήνες ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας κινείται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των 27 κρατών μελών της Ένωσης. Μάλιστα, για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα ως προς το ρυθμό της μηνιαίας αύξησης κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, μετά την Μάλτα.Για το υπόλοιπο καλοκαίρι, συγκεκριμένα για Ιούλιο και Αύγουστο, οι προβλέψεις είναι εκ νέου δυσοίωνες. Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που αναμένεται να διαρκέσουν για το επόμενο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης από πρώτη Ιουλίου να επαναφέρει στο 24% τον ΦΠΑ για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, συνθέτουν ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που «ψαλιδίζει» την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών.

Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουμε τις υψηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη για μια σειρά από άκρως αναγκαία στην καθημερινότητά μας αγαθά και υπηρεσίες, τη στιγμή που η αγοραστική μας δύναμη είναι δυσανάλογη των ανατιμήσεων που δέχεται η Ελληνική Αγορά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ενώ είμαστε στην 18η θέση στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη, όταν αυτό «μεταφράζεται» σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, πέφτουμε στην 26η θέση ανάμεσα στις 27 της Ε.Ε.

Το ΠΑΣΟΚ, σταθερά και αταλάντευτα, με παρεμβάσεις εντός κι εκτός κοινοβουλίου,επιμένει  στην πρότασή του πως για όσο διαρκεί το κύμα ανατιμήσεων, η στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής καθίσταται αναγκαία.Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουμε πως η απουσία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά, η προβληματική διάρθρωση της Ελληνικής αγοράς με ολιγοπωλιακή δομή και συμπεριφορές «καρτέλ», το αναχρονιστικό παραγωγικό μοντέλο και η παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστικές τομές σε όφελος του καταναλωτή και του υγιούς ανταγωνισμού, αποτελούν και τις βασικότερες αιτίες της διαιωνιζόμενης προβληματικής κατάστασης που προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.Ωστόσο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζει με την ίδια αλαζονική συμπεριφορά να αγνοεί τον αντιπολιτευτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο και αποδίδει την ύπαρξη των προβλημάτων αποκλειστικά σε εξωτερικούς, τρίτους  παράγοντες.

Παπαγεωργίου Σωτήρης

Διδάκτωρ Παν\ίου Ιωαννίνων

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->