ergasia zeitoudai     proioda

ΑΡΘΡΑ
Typography

του Δημήτρη  Αρχοντή, Πρώην Δημάρχου Καρδίτσας

Αξιότιμε Κ. Δήμαρχε

Παρακολουθώντας τη συζήτηση για την ανάπλαση του Παυσιλύπου, διέκρινα μια αγωνία της Δημοτικής Αρχής, που προϊστασθε, να υλοποιήσει ένα μεγάλο έργο στην πόλη μας,   που θα συμβάλλει στην ανάπτυξή της και θα συνδράμει στην υστεροφημία σας. Καθ’ όλα  θεμιτοί και σεβαστοί οι στόχοι σας.

Αντί όμωςνα αναζητήσετε κάτι νέο, κάτι πρωτότυπο και καινοτόμο, επιλέξατε τους παραπάνω στόχους σας να τουςπετύχετε  μέσα από την παρέμβαση στο Παυσίλυπο.

Πότε το αποφασίσατε αυτό δεν ξέρω.

Στο ξεκίνημα της προσπάθειά σας για ανάπλαση του Παυσιλύπου  (που όντως χρειάζεται), είπατε ότι θα κάνετε παρεμβάσεις, με σημείο αναφοράς τον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του 1984.

Γνωρίζω πολύ καλά, από πρώτο χέρι, τους στόχους εκείνου του διαγωνισμού.Δεν είχαν την παραμικρή σχέση, με αυτούς που αποκαλύπτεται στο κείμενο-απάντησή σας στους Φίλους του Παυσιλύπου.

Λέτε επί λέξει:«…Επειδή ορισμένοι που σκέφτονται το μικροπολιτικό τους συμφέρον,  ζητούν να μην γίνει το έργο και να χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία, να γίνει ο χώρος του Παυσιλύπου σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα…». Και παρακάτω: «…Η δημοτική αρχή απολύτως συνειδητά επιχειρεί να φέρει εις πέρας ένα μεγάλο έργο που θα ομορφύνει το κέντρο της πόλης, καθώς η ανάπλαση θα γίνει με όλες τις προϋποθέσεις της τέχνης και της αισθητικής των μεγάλων αστικών αναπλάσεων…».

Το Παυσίλυπο με τη μορφή που είχε από την πρώτη στιγμή και έχει μέχρι και σήμερα, αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα τοπόσημο της πόλης. Είναι γνωστό στο Πανελλήνιο και πολυτραγουδισμένο.

Όταν λέτευπαινικτικά για τη σχεδιαζόμενη παρέμβασή σας: «…τι πειράζει  να γίνει η Καρδίτσα, Ντουμπάι;…», ομολογείτε ότι η παρέμβαση θα είναι τέτοια που το Παυσίλυπο θα πάψει να είναι αυτό που είναι και θα γίνει κάτι άλλο. Δηλαδή Παυσίλυπο τετέλεσθαι. Οι υπερφίαλοι στόχοι σας δεν σας αφήνουν να το δείτε.

Ντουμπάι και Παυσίλυπο δεν πάνε μαζί. Όπως δεν πάνε μαζί Ντουμπάι και Άλσος Παπαράτζας, που επίσης χρήζει προστασίας κ. Δήμαρχε.

Απ’ την αρχή της πρώτης επιλογής σας στη θέση του Δημάρχου Καρδίτσας, ζητήσατε, προς τιμήν σας, να σας γνωρίσω τις απόψεις μου για τα προβλήματα της πόλης, την ιεράρχησή τους και πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ανταποκρίθηκα στο αίτημά σας με μεγάλη προθυμία. Σας έκανα πολλές προτάσεις τότε. Θα σας βοηθήσω να θυμηθείτε και να ελέγξετε ποιες απ’ αυτές υιοθετήσατε και πράξατε αναλόγως.

Πρώτη πρόταση: Να ξεκινήσετε άμεσα (τότε), τις απαιτούμενες διαδικασίες να αποδοθεί στο Δήμο και το στρατόπεδο «Κιούση», πέραν του στρατοπέδου «Λουμάκη». Είναι μεγάλο λάθος το στρατόπεδο «Κιούση» να γίνει οικόπεδα που θα είναι εκμεταλλεύσιμα από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, όπως προβλέπεται στις συμφωνίες που έγιναν με το Δήμο Καρδίτσας.

Δεύτερη πρόταση: Να συνταχθούν προκαταρκτικές μελέτες διερεύνησης της βέλτιστης λύσης και στη συνέχεια οι αναγκαίες τεχνικοοικονομικές μελέτες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου στη Μυρίνη, έργο του αείμνηστου Δημάρχου Κ. Παπαλού, πρόταση που έκανα και στον ίδιο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως Δημάρχου Καρδίτσας.

Τρίτη πρόταση: Προώθηση της αναστύλωσηςτων κτιρίων του ηλεκτρικού εργοστασίου, για τα οποία ο Δήμος διέθετε ολοκληρωμένη μελέτη - ευγενική δωρεά των Αφων Μπρακατσούλα. Το έργο αυτό μου είπατε πως βαίνει προς υλοποίηση.

Δεν χρειάζεται προς το παρόν, να συνεχίσω με τις προτάσεις  μου. Έγινε νομίζω φανερό ότι υπάρχουν «πεδία» για νέα έργα στην πόλη, που και ανάπτυξη θα φέρουν και αναγνώριση και υστεροφημία.

Λέτε ότι θέλετενα κάνετε την Καρδίτσα Ντουμπάι. Σας προτείνω σήμερα την εξής παρέμβαση:

Προγραμματίστε την ενοποίηση των χώρων των δύο στρατοπέδων «Λουμάκη» και «Κιούση», του Φυτωρίου του Παλέρμου και του χώρου των Λαϊκών Πολυκατοικιών, φροντίζοντας για την μετεγκατάσταση των κατοίκων τους σε σύγχρονες κατοικίες-διαμερίσματα.

Κάντε αυτή την ενοποίηση στα πρότυπα του Ντουμπάι. Δεν υπάρχει κάτι που να σας δεσμεύει.

Ιδού η Ρόδος…

 Με τιμή

Δημήτρης Αρχοντής

Πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας.

Υ. Γ 1.΄ κ. Δήμαρχε, αρνείστε προκλητικά τον διάλογο με του «λίγους», όπως λανθασμένα τους μετράτε, δημότεςπου έχουν διαφορετική άποψη από την δική σας. Ερωτάσθε αν κάνετε διάλογο μόνο με αυτούς που συμφωνούν μαζί σας.

Υ. Γ  2΄.Προτιμάτε τους παράλληλους μονολόγους και απαντάτε ο ίδιος επί όλων των θεμάτων, σαν παντογνώστης. Χωρίς αντίστοιχηεπιστημονική γνώση, απαντάτε για τεχνικά θέματα που μόνο μελετητές των έργων ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους θα έπρεπε να απαντήσουν.

Προσωπικά αναρωτιέμαι γιατί απουσιάζουν παντελώς οι μελετητές από την συζήτηση που γίνεται για τα έργα ανάπλασης που προτείνουν. Κλήθηκαν να έρθουν για να απαντήσουν και δεν ήρθαν; Ή δεν κλήθηκαν καν;

Καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι τί ακριβώς συμβαίνει με τους συμβούλους σας.

Δ.Α

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->