Υπήρχε «σχέδιο κινητοποίησης» σε περίπτωση θανάτου του - «Αναπαύσου εν ειρήνη, ανήσυχε ήρωα». Τα ρωσικά ΜΜΕ «εξυμνούν» τον Πριγκόζιν, και απορρίπτουν το σενάριο ότι η Μόσχα δολοφόνησε τον Ρώσο πολέμαρχο
Απειλές κατά της Μόσχας εξαπολύουν μισθοφόροι της Wagner μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά το Telegram. Με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, οι φερόμενοι ως μαχητές της Wagner κάνουν λόγο για «προδότες» στη Ρωσία, στέλνοντας μηνύματα του τύπου «Ξεκινάμε, να μας περιμένετε», και «ερχόμαστε».
Κανάλια στο Telegram που συνδέονται με μισθοφόρους της μέχρι πρότινος πανίσχυρης παραστρατιωτικής ομάδας Wagner ανακοίνωσαν το θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του Ντμίτρι Ούτκιν και άλλων αξιωματούχων της Wagner, με τους μαχητές τους να απειλούν από το βράδυ της Τετάρτης με «νέο Ιούνιο», δηλαδή με νέα προέλαση στο Κρεμλίνο.
Οι φερόμενοι ως μαχητές της Wagner, με όπλα στα χέρια, κάνουν λόγο για «προδότες» στη Ρωσία, στέλνοντας μηνύματα του τύπου «Ξεκινάμε, να μας περιμένετε», και «ερχόμαστε».
Το ρωσικό πρακτορείο Readovka, που συνδέεται στενά με τον Πριγκόζιν, ανέφερε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση διέθετε έναν «εγκεκριμένο από καιρό μηχανισμό δράσης σε περίπτωση θανάτου του Γεβγκένι Πριγκόζιν ή του Ντμίτρι Ούτκιν».
Μια πηγή επιβεβαίωσε: «Σε περίπτωση θανάτου του Πριγκόζιν, υπάρχει ένας μηχανισμός για ‘’πλήρη κινητοποίηση’’ – ανεξάρτητα από το ποιος έφταιξε για τον θάνατό του».
Σημειώνεται ότι στην Αγία Πετρούπολη, στην έδρα της Wagner γέμισε με λουλούδια και στεφάνια για τον Πριγκόζιν και τους άλλους νεκρούς αξιωματούχους, ενώ στην πρόσοψη των κεντρικών γραφείων σχηματίστηκε ένας φωτεινός σταυρός με τα φώτα των γραφείων.
«Ανήσυχε ήρωα»
Πάντως, τα ρωσικά ΜΜΕ «εξυμνούν» τον Πριγκόζιν, και απορρίπτουν κατηγορηματικά το σενάριο ότι η Μόσχα δολοφόνησε το Ρώσο πολέμαρχο. Στην έσχατη περίπτωση μιλάνε για «προδότες» μέσα στις αρχές ασφαλείας, αμφισβητώντας πάντως και αυτό το ενδεχόμενο.
Παρόλο που η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, στα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για βόμβα τοποθετημένη σε κιβώτιο με ακριβά κρασιά που τοποθετήθηκε μέσα στο αεροσκάφος Embraer του Πριγκόζιν, διαψεύδοντας το σενάριο για ρωσικό χτύπημα με πύραυλο.
Το προπαγανδιστικό «Tsargrad» δήλωσε ότι «αν μιλήσουμε για το ποιος ωφελείται από αυτό, τότε μπορεί να είναι επωφελές για τους εχθρούς του Πριγκόζιν στο εξωτερικό, τους εχθρούς της Wagner, που είναι στην Αφρική, αλλά μπορεί να είναι τυχαίος θάνατος».
«Ο Γεβγκένι ήταν πραγματικός πατριώτης της Ρωσίας. Τολμηρός. Τρομερός για τους εχθρούς και άβολος για τους γραφειοκράτες. (…) Στις 24 Ιουνίου, έχοντας ξεσηκώσει ένοπλες φάλαγγες κατά της Μόσχας, παραλίγο να εξαπολύσει έναν εμφύλιο πόλεμο. Όμως, δόξα τω Θεώ, σταμάτησε εγκαίρως».
«Ο Γεβγκένι ήταν ένας από αυτούς που νοιάζονται. Θα μπορούσε να είναι ο πιο επιτυχημένος εστιάτορας στη χώρα, αλλά επέλεξε να ανταλλάξει μια καλή ζωή για τον αγώνα ενάντια στους εχθρούς της Ρωσίας. Και αυτός ο ανήσυχος ήρωας που νοιαζόταν δεν υπάρχει πια. Αναπαύσου εν ειρήνη, ανήσυχε ήρωα. Σίγουρα θα πάρουμε το Κίεβο! Η δουλειά σου δεν θα χαθεί».
«Οι Ρωμαίοι έλεγαν μια απλή αλλά έξυπνη αλήθεια: Cui prodest; ‘’Κοίτα ποιος ωφελείται’’. Ας συζητήσουμε ποιος ωφελείται από τον θάνατο του Πριγκόζιν αυτή τη στιγμή. Αν το έκανε η FSB
(Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) τότε πρόκειται για άμεση και προφανή προδοσία προς την Πατρίδα. Σε συνθήκες που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, και επιπλέον, έχει αναχαιτίσει την αντεπίθεση και η ίδια προχωρά στην επίθεση, η δολοφονία του Πριγκόζιν, ανεξάρτητα από το πώς τον αντιμετωπίζει κανείς, είναι απλώς μια έκρηξη και αποδυνάμωση των θέσεών μας. Είναι δυνατόν να υπάρχουν προδότες στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας; μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους απαιτεί μεγάλη συμμετοχή, όχι ένα ή δύο άτομα...» τονίζεται.
Τα ρωσικά ΜΜΕ, υπενθυμίζουν δε τη δήλωση του Ουκρανού αρχηγού της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ, «περιμένετε καλά νέα».
Στο μεταξύ, η ρωσική αστυνομία απέκλεισε την Πέμπτη την περιοχή γύρω από το νεκροτομείο στην περιοχή Τβερ, όπου μεταφέρθηκαν τα λείψανα του επικεφαλής της ομάδας Wagner και του συνιδρυτή της, Ντμίτρι Ούτκιν. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που δείχνουν επιφύλαξη στο θάνατο του Πριγκόζιν, μεταξύ αυτών το Παρίσι και το Λονδίνο.
Πηγή: skai.gr