Το σχολείο Vastseliina Gümnaasium στο Vorü της Εσθονίας φιλοξένησε την 4η Διακρατική Συνάντηση Εταίρων του προγράμματος Erasmus+ “STEAM Innovative Teaching in the Digital Era” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας.
Οι εκπαιδευτικοί Ειρήνη Μηλίτση, εκπαιδευτικός της ΣΤ’ Τάξης, Αγλαΐα Αναστασοπούλου, εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας μαζί με εκπαιδευτικούς από τα συνεργαζόμενα σχολεία της Βουλγαρίας (συντονίστρια χώρα), της Πορτογαλίας (Μαδέρα), της Εσθονίας και της Νορβηγίας, συμμετείχαν στην τελευταία διεθνική συνάντηση του έργου που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 10 Μαΐου.
Η ομάδα των εταίρων συμμετείχε σε υπαίθρια μαθήματα: οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές υλοποίησαν ένα πειραματικό μοντέλο προσομοίωσης ηφαιστειακής έκρηξης, με στόχο την κατανόηση του φαινομένου της ηφαιστειακής δραστηριότητας με τους μαθητές της Δ’ Δημοτικού, ενώ με τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου μελέτησαν τη ζωή και τη βιοποικιλότητα του ποταμού Piusa. Επιπλέον, διεθνείς ομάδες προετοίμασαν και υλοποίησαν δύο μαθήματα για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν εργαστήρια με καλές πρακτικές στη διδασκαλία STEAM. Εκ μέρους της ομάδας τους σχολείου μας η κ. Ειρήνη Μηλίτση παρουσίασε το μάθημα «Adopting the park of our neighbourhood» και η κ. Αγλαΐα Αναστασοπούλου το μάθημα «What if cars could run on water?».
Οι εταίροι εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες και δημιούργησαν δύο καινοτόμα μαθήματα Μαθηματικών: το «Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλάσμα: Η ιστορία των χαμένων κομματιών» για την Δ΄ Δημοτικού και το «3D Γεωμετρικά Σχήματα» για την Α΄ Γυμνασίου, τα οποία υλοποιήθηκαν στο εσθονικό σχολείο.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν τον εσθονικό πολιτισμό, έμαθαν έναν παραδοσιακό εσθονικό χορό, επισκέφθηκαν το Επισκοπικό Κάστρο Vastseliina, γνώρισαν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του προσκυνηματικού πολιτισμού, τον πλούτο και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της παλιάς πόλης του Ταλίν και παρακολούθησαν μια πλούσια και ενδιαφέρουσα σχολική συναυλία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μαθητών από τα πέντε συνεργαζόμενα σχολεία, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά ανταλλάσσοντας απόψεις.
Η εβδομάδα του έργου ήταν ουσιαστική και συναισθηματικά φορτισμένη, ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία και τη διαπολιτισμική κατανόηση.
Οι καλές πρακτικές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου από την ομάδα των εταίρων θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στο Γυμνάσιο " Ekzarh Antim I" από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου 2025 στο Kazanlak της Βουλγαρίας.