ergasia zeitoudai    proioda

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Typography

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας για την πρόληψη της  χρήσης καπνού αφορά τη νέα διαφημιστική επιρροή της βιομηχανία καπνού στου εφήβους και νέους ενήλικες.

Τα μέσα προσέγγισης νέων χρηστών τσιγάρων τα τελευταία χρόνια είναι η διάθεση και προώθηση ελκυστικών γεύσεων σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και η διαφήμισή τους μέσω προσώπων επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπολογίζεται πως το 85 % των ατόμων ηλικιών 15-30 ετών έχουν εκτεθεί σε διαφημίσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε διάφορες πλατφόρμες  ψηφιακών μέσων και αυτά τα υψηλά επίπεδα έκθεσης σχετίζονται με υψηλά ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

antikapn1

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία του WHO σε 87 χώρες, μεταξύ 2014 και 2018 ,σε διάφορα ποσοστά εφήβων ηλικίας 13-15 ετών  προσφέρθηκε κάποιο δωρεάν προϊόν καπνού από αντιπρόσωπο πωλητή εταιρείας τσιγάρων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως, όλα τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των Θερμανόμενων Προϊόντων Καπνού (ΘΠΚ), είναι επιβλαβή. Παρά τους ισχυρισμούς που συχνά διατυπώνονται για «μείωση του κινδύνου» από τη χρήση τους, δεν υπάρχουν επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά προϊόντα καπνού. Η επιστημονική κοινότητα συστήνει ότι η χρήση προϊόντων νικοτίνης σε οποιαδήποτε μορφή ιδίως από τους νέους και τις εγκύους, δεν είναι ασφαλής και το αερόλυμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων που εισπνέεται περιέχει δυνητικά τοξικές ουσίες.

Θεωρείται συνεπώς σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας η ενημέρωση της κοινότητας για τους κινδύνους από τη διάδοση των προϊόντων καπνού στα παιδιά και τους εφήβους και η προστασία τους από τη νέα τάση ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Στα πλαίσια της ετήσιας αντικαπνιστικής δράσης, η 2η Τ.ΟΜ.Υ θα βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας στις 31 Μαΐου 10-12 πμ για διανομή εντύπων, συζήτηση και ενημέρωση για την πρόληψη χρήσης προϊόντων καπνού στους νέους.

Πηγή: www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2024

https://eody.gov.gr/plirofories-gia-to-kapnisma-kai-ti-diakopi-toy/proionta-kapnoy-plirofories-poy-mporei-na-sas-endiaferoyn/

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->