Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ν. Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τέλη Σπάνια, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026 συνάντηση εργασίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «Ελληνικά Σιδηροδρομικά Ακίνητα Α.Ε. – Hellenic Rail Estate» (πρώην ΓΑΙΑΟΣΕ), κ. Παναγιώτη Μπαλωμένο, τον αρμόδιο Διευθυντή κ. Χρήστο Πέτσα και τη Νομική Σύμβουλο κ. Γεωργία Ρούμελη.
Αντικείμενο αποτέλεσαν η προστασία, αποκατάσταση και αξιοποίηση της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής της αξίας και την απόδοσή της στην τοπική κοινωνία. Η διοίκηση ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις, εκφράζοντας πρόθεση συνεργασίας για την προώθησή τους.
Για τον κεντρικό Σταθμό ΟΣΕ Καρδίτσας, ο κ. Σπάνιας ανέδειξε τις πολυετείς προσπάθειες της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας & Ευρυτανίας και ιδιαίτερα του Προέδρου της, κ. Βασίλη Τσαντήλα. Στήριξε την από 08.08.2026 έγγραφη αντιπρότασή της προς τον κ. Χρήστο Πέτσα και ζήτησε τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων για τη σύναψη μίσθωσης με προσιτούς όρους.
Συζητήθηκε η μακροχρόνια μίσθωση κτιρίου επιφάνειας 331 τ.μ. στην Ένωση, προκειμένου να αποκατασταθεί το ακίνητο και να δημιουργηθεί Πολυκέντρο Πολιτισμού. Στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο προβλέπονται:
α. Έκθεση ιστορίας των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων με σύγχρονη τεχνολογία.
β. Έκθεση μνημείων (ιερές μονές, αρχαιολογικοί χώροι και γεφύρια), χλωρίδας και πανίδας.
γ. Αίθουσα Εκδηλώσεων.
δ. Αγραφιώτη (δανειστική) Βιβλιοθήκη.
ε. Δωμάτιο Φιλοξενίας Αγραφιώτη.
στ. Γραφεία και χώροι φιλοξενίας πολιτιστικών συλλόγων.
Εξετάστηκαν οι απαιτούμενες εργασίες, οι αδειοδοτήσεις, οι ευθύνες αποκατάστασης και συντήρησης και η χρηματοδότηση. Οι όροι έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί και απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την τελική υπογραφή.
Για τον πρώην Σιδηροδρομικό Σταθμό της Τ.Κ. Φαναρίου του Δήμου Μουζακίου, στη θέση «Κόμπελο», ο Βουλευτής στήριξε το επίσημο αίτημα του Δήμου, με αρ. πρωτ. 19519/30.09.2026, για δωρεάν πολυετή παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου και του αναγκαίου περιβάλλοντος χώρου. Το αίτημα εξετάστηκε κατ’ αρχήν θετικά, με σκοπό την αποκατάσταση των εκτεταμένων φθορών και τη δημιουργία χώρου πολιτισμού, εκπαίδευσης και ανάδειξης της σιδηροδρομικής κληρονομιάς. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με στέρεη βάση για οριστική συμφωνία.
Παράλληλα, με παρέμβαση του κ. Σπάνια, συζητήθηκε η καταγραφή όλων των ακινήτων της εταιρείας στον Νομό Καρδίτσας, ώστε να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, συντήρησης και αξιοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν η αποκατάσταση των ανενεργών σταθμών ιστορικής αξίας, η επανάχρηση όσων βρίσκονται εκτός της σημερινής σιδηροδρομικής χάραξης και η ανάπτυξη θεματικών τουριστικών διαδρομών και ποδηλατοδρόμων στα ανενεργά τμήματα του δικτύου.
Η Hellenic Rail Estate προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στη στρατηγική της Εταιρείας για την ενεργοποίηση και αξιοποίηση της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και τη δημιουργία χώρων με ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα.
Ο κ. Τέλης Σπάνιας δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι οι πολυετείς προσπάθειες της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών, η θετική ανταπόκριση της Hellenic Rail Estate και η δική μας παρέμβαση δημιουργούν προϋποθέσεις για απτά αποτελέσματα. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον Σταθμό Καρδίτσας αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το αίτημα του Δήμου Μουζακίου βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο. Παρακολουθώ στενά κάθε στάδιο των διαδικασιών, σε συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραμένοντας σταθερά δίπλα στην τοπική κοινωνία για τη διάσωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της σιδηροδρομικής μας κληρονομιάς».


https://www.bookmaniashop.gr/