Στα πλαίσια συμμετοχής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Αειφόρου Εκπαίδευσης με τίτλο: «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία» που υλοποιείται μέσω του Κ.Ε.ΠΕΑ. Ιεράπετρας – Νεάπολης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.&Δ. Εκπαίδευσης Κρήτης, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη την 30/10/2024σε κτήμα που βρίσκεται στην περιοχή Πέτσι με θεματική ενότητα: Παραδοσιακά τρόφιμα, η παραγωγή και η κατανάλωσή τους τοπικά.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την παραγωγή μελιού, για καλλιέργειες εποχιακών φυτών καθώς επίσης οπωροφόρων -καρποφόρων δέντρων (Βερικοκιά, κερασιά, ροδακινιά, αχλαδιά, μηλιά, ροδιά, συκιά, κυδωνιά) και αμπέλου καθώς και για την ανθεκτικότητάς τους σε χαμηλές θερμοκρασιακές μεταβολές, αλλά και για τα μέτρα άμεσης προστασίας για αποφυγή καταστροφής αυτών. Η φροντίδα των δέντρων για την άριστη θρεπτική τους κατάσταση είναι το μόνο μέλημα του καλλιεργητή για την περισσότερο αντοχή τους στον παγετό. Αυτό επιτυγχάνεται με την ισορροπημένη λίπανση (ψεκασμό με προστατευτικές ουσίες πριν τον παγετό), αλλά και με ασβέστωμα του κορμού των δέντρων.
Σκοπός του δικτύου είναι να εισάγει τους μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς σε μια συλλογική δράση προβληματισμού σχετικά με τη σύνδεση της Διατροφής με τις έννοιες «φέρουσα ικανότητα», «παραδοσιακή διατροφή», «σπατάλη φυσικών πόρων», «Υγιεινή διατροφή». «αειφορία των τοπικών κοινωνιών», «μείωση του οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος».
Στόχοι του δικτύου:
• Οι μαθητές να ενημερωθούν – να ευαισθητοποιηθούν – προβληματιστούν σε θέματα που αφορούν την αειφορικήδιαχείριση των φυσικών πόρων, ώστε να βελτιώσουν τις καταναλωτικές και διατροφικές τους συνήθειες και να αντιληφθούν ότι με την κατανάλωση τοπικών παραδοσιακών υγιεινών προϊόντων, ενδυναμώνεται η τοπική κοινωνία.
• Η επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών από διαφορετικές πόλεις και η συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης με κοινό στόχο την υγιεινή παραδοσιακή διατροφή.
• Η ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο εθνικών, αλλά και ευρωπαϊκών δράσεων.
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ