hfhrfhfrrfxhhfhfhhfjjjj    

topiki agora pappas fro

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

‘’Θα λειτουργήσει για παραγωγή ενέργειας μετά από πρόταση του Βουλευτή Γιώργου Κωτσού’’

 Αποδεκτή έγινε από το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρόταση που κατάθεσε, ο Βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός, να ολοκληρωθεί το Φράγμα Συκιάς άμεσα και να λειτουργήσει ως Υδροηλεκτρικό έργο, μέχρι να διευθετηθούν τα ζητήματα της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία.

Η πρόταση του Βουλευτή κατατέθηκε στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάση τον Ιούλιο και στη συνέχεια συζητήθηκε και  με  τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα  Σύμβουλο (υπεύθυνο  για τα έργα της ΔΕΗ) κ. Αλέξη Παίζη ο οποίος την αντιμετώπισε ιδιαίτερα θετικά και δεσμεύτηκε να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

 

Αυτό πλέον είναι πραγματικότητα καθώς στο νέο ΕΣΕΚ που εκπόνησε το ΥΠΕΝ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) που ήδη  βρίσκεται σε διαβούλευση στη σελίδα 128 προβλέπεται επί λέξει:

«Η ολοκλήρωση της κατασκευής και θέση σε λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας, ονομαστικής ισχύος 160 MW  αναμένεται να γίνει άμεσα καθώς έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες για την επανέναρξη των εργασιών , για την πλήρωση του ταμιευτήρα. Περαιτέρω προβλέπεται η ολοκλήρωση του έργου της Συκιάς, έργο το οποίο, αν και έχει συνδεθεί με την υλοποίηση της εκτροπής μέρους των υδάτων του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, μπορεί να κατασκευαστεί ανεξάρτητα από την εν λόγω εκτροπή, (Η ολοκλήρωση του φράγματος Συκιάς επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο καθώς ένα έντονο πλημμυρικό γεγονός αντίστοιχο με αυτό της Θεσσαλίας του έτους 2023, θα σημάνει μεγάλη περιβαλλοντική και γενικότερη καταστροφή στην κατάντη κοίτη του ποταμού και στα λειτουργούντακατάντη έργα). Επίσης στην ίδια λεκάνη βρίσκεται του ΥΗΕ Αυλακίου(κατάντη της Συκιάς) ονομαστικής ισχύος 83,6 – 100 MW, το οποίο έχει ωριμάσει αδειοδοτικά.»

sykia1

 «Πρόκειται για μία ακόμη θετική εξέλιξη στο ζήτημα του Αχελώου μετά την αναθεώρηση από την κυβέρνησή μας,  του ΣΛΑΠ (Σχέδιο Λεκάνης Απορροής του Πηνειού) που ακυρώνει το προηγούμενο του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο δεν προέβλεπε μεταφορά νερών από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία) και πλέον δίνει τη  δυνατότητα ολοκλήρωσης των έργων που καρκινοβατούν εδώ και δεκαετίες. Με λίγα λόγια το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιθυμεί και προβλέπει την ολοκλήρωση του Φράγματος της Συκιάς και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει ως Υδροηλεκτρικό Έργο. Μέχρι λοιπόν να λυθούν και όλα τα ζητήματα για τη μεταφορά νερών από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία (προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, επικαιροποίηση μελετών κλπ) το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ  αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το φράγμα της Συκιάς που αποτελεί βασικό έργου του Αχελώου και το οποίο είναι ολοκληρωμένο στο 65%, προκειμένου να το λειτουργήσει για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Έτσι η ολοκλήρωση του φράγματος δύναται να προχωρήσει ανεξάρτητα από τη μεταφορά νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, να ολοκληρωθεί και να αποδώσει στην Εθνική Οικονομία ενεργειακά και οικονομικά. Και ασφαλώς θα είναι έτοιμο, όταν λυθούν τα προβλήματα με το συνολικό έργο της μερικής μεταφοράς νερών από τον άνω του  Αχελώου, να ενσωματωθεί στο σύνολο των έργων και να έρθει επιτέλους στη Θεσσαλία το τόσο πολύτιμο νερό (250 εκ.  Κυβικά μέτρα ετησίως) προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος στην περιφέρειά μας».

Δήλωσε ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κωτσός.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

 

  

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->