ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Οι «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», μια εκδήλωση θεσμός για την Καρδίτσα, θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Απριλίου 2024.


Όπως κάθε χρόνο το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» διοργανώνει την εκδήλωση με βάση τον λαϊκό πολιτισμό και την τοπική ιστορία.
Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων το πρωί της Πέμπτης στο Δημαρχείο Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου παρουσία της προέδρου του ΚΙΛΕ «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Β. Κοζιού-Κολοφωτιά, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κ. Τέλιου, του αντιδημάρχου Καρδίτσας Στέφανου Θεολόγη, και μελών του ΔΣ του «Απόλλωνα».

Η κ. Βάσω Κοζιού - Κολοφώτια

Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας κάθε χρόνο επιλέγει μια θεματική ενότητα, που αφορά στον λαϊκό πολιτισμό και την τοπική ιστορία και γύρω απ’ αυτή προγραμματίζει την ετήσια δουλειά του. Ένα μέρος της παρουσιάζει στις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», που είναι μια απ’ τις μακροβιότερες εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (1989-2024). Στην αρχή ξεκίνησαν με μουσικοχορευτικό κυρίως πρόγραμμα, όπως όλοι οι λαογραφικοί σύλλογοι. Από τη δεύτερη χρονιά όμως σύστησε Ομάδα Καταγραφής των λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων του τόπου μας. Ένα μεγάλο κομμάτιαυτού του υλικού που συγκεντρώθηκε έχει ήδη ψηφιοποιηθεί και διαχρονικά βοήθησε και βοηθάει πολλούς μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.Από το 2000 το «Κ.Ι.Λ.Ε. « Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ»έκανε μια στροφή, όσον αφορά το περιεχόμενο των δράσεώντου, κι έτσιάρχισε να οργανώνει προσυνεδριακές ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια και κάθε δυο χρόνια πανελλήνια συνέδρια, θέλοντας ν’ αφήσει μια παρακαταθήκη γραπτών στοιχείωνκαι ντοκουμέντων στις επόμενες γενιές. Και τα κατάφερε·Παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό τούς αντίστοιχους τόμους πρακτικών των  8 πανελλήνιων συνεδρίων και εκδόσεις πολλών άλλων βιβλίων που αφορούν στην τοπική ιστορία και λαογραφία.

Φέτος ετοιμάζει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη  του 2025. Τα συνέδρια του Απόλλωναπολύ γρήγορα καθιερώθηκανσαν εκδηλώσεις ευρείας απήχησης από τη Νομαρχία Καρδίτσας (παλαιότερα) την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας-Περιφέρεια Θεσσαλίας (σήμερα) και τον Δήμο Καρδίτσας, που είναι οι κύριοι συνδιοργανωτέςμας και φυσικάπάντα με την επιστημονική στήριξη, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διδάκτορες, μελετητές, ερευνητές και λαογράφοι ανταμώνουν κάθε δυο χρόνια στη φιλόξενη πόλη μας, την Καρδίτσα, βοηθώντας τα μέγιστα στην ανάδειξη νέων στοιχείων της ιστορίας και της λαϊκής μας παράδοσης και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης,μ’ αποτέλεσμα σε κάθε κάλεσμά μας οι αιτήσεις συμμετοχής να ξεπερνούν το όριο που θέτουμε. Αυτό μας ανάγκασε να καθιερώσουμε τις παράλληλες συνεδρίες στο 4ο και το 5ο Συνέδριο που οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις εκατό.

Στις φετινές «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 2024» το θέμα που επέλεξε ν’ αναδείξει το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» είναι: «Δημοτικό τραγούδι-Νέα πλαίσια και δυναμικές». Επιλέξαμε αυτό το θέμα, γιατίπιστεύουμε πως η έρευνα του δημοτικού τραγουδιού δεν στερεύει ποτέ. Παραμένουν πάντα πτυχές αδιευρεύνητες, ενώ κάθε εποχή επανεξετάζει και συνομιλεί με τον δικό της τρόπο, όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα. Μέσα του υπάρχει μια δύναμη εν υπνώσει που, αν ενεργοποιηθεί, μπορεί να μας ανοίξει δρόμους, ώστε ν’ επανεκτιμήσουμε την αξία του. Θα τα διαπιστώσουν αυτά, όσοι παρακολουθήσουν τη μουσική παράσταση με τίτλο «Τραγουδώντας στα χνάρια των προγόνων μας» και την Ημερίδα με τίτλο «Δημοτικό τραγούδι πλαίσια και δυναμικές» που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στις 7.30 μ.μ.και την Κυριακή στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα ΑΦΡΟΔΙΤΗ του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 2024

Σάββατο 20 Απριλίου-Ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.

Αίθουσα Αφροδίτη Ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ

Χαιρετισμοί

Τιμητικό αφιέρωμα στην Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη τ.  Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Ομιλητής: Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντήςτου Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

Μουσικά σύνολα

Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα και πέριξ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ»

Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας

Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού του Σωματείου Διάσωσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού «Η ΨΗΦΙΔΑ

Τμήμα Παραδοσιακού Τραγουδιού του Χορευτικού Ομίλου Χουλιαράδων Ιωαννίνων

Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού, του χορού και της παράδοσης  «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ»

Σύνολο Παραδοσιακής  Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας

Κυριακή 21 Απριλίου-Ώρα έναρξης 10.30 π.μ.

Αίθουσα Αφροδίτη Ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΝΕΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ

Εισηγητές

Θωμάς Μπακαλάκος, Συνθέτης

«Ο Ελληνικός Μηχανισμός Σύνθεσης (Ε.Μ.ΣΥΝ.) και οι νέες δυναμικές του δημοτικού τραγουδιού στη σύνθεση πρωτότυπων και μοντέρνων έργων σύγχρονης μουσικής, στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα, θα σηκώσουν αεράκι μουσικής Άνοιξης στην πατρίδα μας»

Δρ Σόνια Κοζιού, Εκπαιδευτικός

«Δημοτικό τραγούδι:  Από την τελετουργία στην παράσταση. Όψεις και μετασχηματισμοί»

ΔρΠολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη, τ.  Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

«Το δημοτικό τραγούδι στο πλαίσιο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς»

Ιωάννης Μάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας-Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

«Μελετώντας το μακεδονικό τραγούδι στη βορειοελληνική μεθόριο: Μία ανθρωπολογική προσέγγιση»

Στιβανάκη Ευανθία, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

«Όψεις Θεατρικότητας στη δημοτική ποίηση/Δημοτικό τραγούδι»

Βε Μαρία, Φιλόλογος M.E.d, Μουσικός-Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Λαμίας, Υποψήφια Διδάκτορας ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παπακώστας Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

« Κυρία, εγώ αυτό το τραγούδι το ξέρω!» Δημοτικό τραγούδι και Εκπαίδευση. Το εθνογραφικό παράδειγμα της Γιώτας Βέη

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κ. Τέλιος

 

Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας Στέφανος Θεολόγης

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->