Γράφει ο Γιάννης Γεννάδιος
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,ο πρόεδρος του ΔΣ αλλά και ο δήμαρχος, ανακοίνωσαν την παύση του ελέγχου της δημοτικής αρχής μέσω της διαδικασίας των επερωτήσεων, επικαλούμενοιτην Υπ. Απόφαση 2804/2025. Επικαλέστηκαν επίσης την πανελλαδική συνεννόηση των προέδρων των ΔΣ, οι οποίοι θεωρούν, ερμηνεύοντας τον νέο νόμο, ότι η διαδικασία αυτή έχει πλέον καταργηθεί.
Αρχικά, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η σημερινή κυβέρνηση θα ήθελε μια ευνουχισμένη αυτοδιοίκηση, απαλλαγμένη από την βάσανο του αντιπολιτευτικού ελέγχου, εφόσον θεωρεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων της χώρας της ανήκει. Ακόμη όμως και αν κάνει ότι μπορεί για να δείξει ότι δεν πιστεύει στην αυτοδιοίκηση (κατάργηση των σχολικών επιτροπών, υποχρεωτικές συγχωνεύσεις σε φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση του νερού), δε θα προχωρούσε μόνη της σε μια πραξικοπηματικού χαρακτήρα ακύρωση του ρόλου της αντιπολίτευσης. Για την ολοκληρωτική απαξίωση των συνεδριάσεων των ΔΣ απαιτείται και η συνδρομή των φιλικά προσκείμενων δημοτικών αρχών, οι οποίες παριστάνουν ότι δε γνωρίζουν το γεγονός ότι στους ΟΤΑ μπορεί να μην υπάρχει αυτοτέλεια, υπάρχει όμως διοικητική αυτονομία.
Ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι η διοίκηση συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης, καθώς στο άρθρο 1 της Υπ. Απόφασηςπροβλέπονται τα εξής: «Με βάση τον παρόντα Κανονισμό Λειτουργίας, το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να καταρτίζει, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, τον δικό του κανονισμό». Έχουμε επίσης κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η διοίκηση επιθυμεί περισσότερο από την κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στην διαδικασία των επερωτήσεων, καθώς ο ίδιος ο δήμαρχος αναρωτήθηκε σχετικά με τις προθέσεις μας λέγοντας ότι«…μπορεί να περάσει από κάποιο μυαλό πονηρό ότι κάνετε ερωτήσεις επειδή εκείνη τη στιγμή γράφουν τα κανάλια για να πουν τι ερώτηση έκανε ο τάδε». Η διαδικασία των ερωτήσεων λοιπόν, κατά την άποψη του δημάρχου, δεν αναδεικνύει τα ζητήματα των δημοτών, οι οποίοι μας πιέζουν ώστε τα θέματα που τους απασχολούν να γνωστοποιηθούνγια να επιλυθούν, αλλά αναδεικνύει τους συμβούλους της αντιπολίτευσης! Και ως γνωστόν δεν επιτρέπεται σε αυτόν τον δήμο να αναδεικνύεται κάποιος σύμβουλος πέραν του δημάρχου.
Όμως ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας δεν είναι η Αγία Γραφή. Αποτελεί απλώς μια βάση επάνω στην οποία οιΔήμοι θα δομήσουν τον δικό τους κανονισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η άρνηση της διοίκησης για τη διαδικασία των επερωτήσεων είναι κατά τη γνώμη μας προσχηματική και θα οδηγήσει σε έναν δημόσιο διάλογο εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς κανόνες και κυρίως χωρίς συμπεράσματα. Η μέχρι σήμερα θεσμική μας λειτουργία έχει διασφαλίσει παραγωγικές συνεδριάσεις, καθώς ποτέ δεν προχωρήσαμε σε πολλές ερωτήσεις ή σε κινήσεις εντυπωσιασμού.Μέσω των επερωτήσεων έχουν αναδειχθεί τα ζητήματα των πανεπιστημιακών τμημάτων της περιοχής, της διεκδίκησης νέων Σχολών, της πρώην ΠΑΔΥΘ, των πρώην σχολικών επιτροπών, της ανάπλασης του Παυσιλύπου, της παραλαβής ορισμένων έργων· μιας σειράς ζητημάτων που απασχολούν την πολιτική ζωή του τόπου.
Η μονομερής ανακοίνωση της διοίκησης σχετικά με μια ουσιώδη αλλαγή στη δομή των συνεδριάσεων, η οποία μας στερεί τη δυνατότητα ελέγχου της δημοτικής αρχής, επιχειρεί να αφαιρέσει κάθε ίχνος πολιτικού χαρακτήρα από τις συνεδριάσεις, στις οποίες επικρατούν διοικητικά ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας του δήμου και όχι τα αληθινά θέματα που απασχολούν τους δημότες. Και ελπίζουμε η διάσταση αυτή να έχει απλώς διαφύγει της προσοχής της δημοτικής αρχής και να μην αποτελεί τον απώτερο στόχο της.
Γιάννης Γεννάδιος