ergasia zeitoudai     proioda

ΑΡΘΡΑ
Typography

Εργαζόμενες, νέες μητέρες, νέοι γονείς Με το τέλος των σχολείων και για μια ακόμη χρονιά οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών έρχονται ξανά αντιμέτωπες με το μεγάλο ερώτημα: που θα αφήνω το παιδί για να πάω στη δουλειά; Πώς θα απασχολείται;

Η υποχρέωση των δήμων να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών της περιοχής μας είναι από ελάχιστες παροχές ως καθόλου.

Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Καρδίτσας οι δομές που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες είναι οι δημοτικές βιβλιοθήκες και τα ΚΔΑΠ.

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες, καλύπτουν ηλικιακά  παιδιά από Α’ Δημοτικού και μέχρι 14χρόνων, λειτουργούν, εκτός από μία που λειτουργεί καθημερινά, οι υπόλοιπες 2 πρωινά την εβδομάδα, με ωράριο 9-2. Να σημειωθεί ότι η παιδική βιβλιοθήκη του Αγίου Νικολάου δεν λειτουργεί 10 μήνες μετά, εξαιτίας καταστροφών του ΝΤΑΝΙΕΛ!!!  Άρα είναι πρόδηλο ότι παρά την πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών την ώρα της εργασίας των γονιών.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του δήμου επίσης καλύπτουν ηλικίες δημοτικού και απασχολούν μόνο τα παιδιά που ήδη είχαν γραφτεί με voucher  από την αρχή της χρονιάς μόνο τις απογευματινές ώρες!!!

Επίσης ο χώρος δημιουργικής απασχόλησης του Κέντρου Γυναικών καλύπτει τις ανάγκες παιδιών προσχολικής ηλικίας 2,5-4 που έχουν voucher ή πληρώνουν τροφεία.

Τι προκύπτει απ’ όλα αυτά;

1. Τα παιδιά ηλικίας 4-6 δεν καλύπτονται από καμία δομή.

2. Καμία δομή δεν έχει πρόγραμμα απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ωράρια των εργαζόμενων γονιών.

3. Αν εξαιρέσεις τις παιδικές βιβλιοθήκες, οι υπόλοιπες δομές δεν είναι δωρεάν ούτε προβλέπεται να απασχολήσουν παιδιά για τις καλοκαιρινές διακοπές. 

4. Αλήθεια τι μέριμνα υπάρχει για τα παιδιά των οικογενειών που είναι πλημμυροπαθείς και έχουν εγκατασταθεί στην Καρδίτσα ή διαμένουν στον Παλαμά, Μουζάκι και Σοφάδες; Καμία! Η αλήθεια είναι ότι  στον Παλαμά δεν λειτούργησαν ούτε οι παιδικοί σταθμοί…

  1. Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουμε για να μπορέσουν τα παιδιά μας να πάνε κατασκήνωση, να αθληθούν, να χαρούν τη θάλασσα και το βουνό. Ενώ ζούμε με την ανασφάλεια πού θα παίξουν τα παιδιά μας με τους συνομηλίκους τους, καθώς ακόμα και οι λιγοστές παιδικές χαρές που υπάρχουν δεν είναι ασφαλείς.

 Όπως είναι εμφανές η κατάσταση αυτή οδηγεί τις μητέρες, τις λαϊκές οικογένειες,  στην αναζήτηση ιδιωτικών δομών (ΚΔΑΠ) με αντίτιμο κοντά στα 100-150 ευρώ το μήνα!!! για το ένα παιδί. Και ειδικά για τις μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας και νηπίων.

Με την ακρίβεια να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα από τα βασικά είδη διατροφής μέχρι την ενέργεια, δεν μπορεί η απασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι αλλά και οι διακοπές και η ξεκούραση να αποτελούν ένα άπιαστο όνειρο.

Η δημιουργική απασχόληση και το παιχνίδι, η άθληση και η επαφή με τη φύση είναι ανάγκη για τα παιδιά μας!

Οι καλοκαιρινές διακοπές, η ξεκούραση και η αναψυχή είναι ανάγκη για μας και τις οικογένειές μας!

  • Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν οργανωμένοι χώροι για τα παιδιά μας, για να παίξουν ξέγνοιαστα, να χαρούν, να κάνουν δραστηριότητες και να κοινωνικοποιηθούν.
  • Σήμερα, τον 21ο αιώνα, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνουμε όλοι και όλες διακοπές με βάση τις ανάγκες μας, να απολαμβάνουμε τη φύση, τη θάλασσα και το βουνό.
  • Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα καλοκαιρινής αναψυχής για μας τις γυναίκες, που καθημερινά πασχίζουμε να συνδυάσουμε την εργασία μας με τις ευθύνες του σπιτιού, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αρρώστων και των ΑμΕΑ στην οικογένεια.

Όμως όλα αυτά σκοντάφτουν πάνω στην πολιτική που λογίζει τις κοινωνικές ανάγκες ως κόστος για το κράτος και ως όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτούς που υπηρετούν η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων.

Διεκδικούμε από τους δήμους του νομού μας και ιδιαίτερα το δήμο Καρδίτσας:

  1. Θερινά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) δωρεάν για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και ανέργων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας με ευθύνη των δήμων του νομού.
  2. Δωρεάν κατασκηνώσεις και Παιδικές χαρές ασφαλείς και επαρκείς για όλα τα παιδιά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Ελεύθερες, καθαρές παραλίες, με δωρεάν υποδομές για όλες και όλους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με ναυαγοσώστες σε κάθε παραλία.
  • Δημόσιους δωρεάν οργανωμένους χώρους αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για τα ΑμεΑ.
  • Να εξασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι για αναψυχή, προγράμματα πολιτιστικής δραστηριότητας δωρεάν και για όλους και όλες.
  • Κοινωνικός Τουρισμός χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν ολόκληρο το καλοκαιρινό επίδομα αδείας.
e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->