ΑΡΘΡΑ
Typography

Στις τελευταίες συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου επιβεβαιώθηκε η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι οι Δήμοι, όπως και της Καρδίτσας, μετατρέπονται αφενός σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και αφετέρου σε μέσο για την αύξηση των κερδών λίγων μεγάλων επιχειρήσεων είτε μέσω των αναθέσεων σε εργολάβους είτε μέσω της παραχώρησης αρμοδιοτήτων σε αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση το βάρος θα σηκώσουν τα συνήθη υποζύγια… οι εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι.

Με αφορμή ερωτήσεις στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτική Αρχής στις 27-2-24, ανοίχτηκε το θέμα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Καρδίτσας. Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος οικονομικών προχώρησαν σε αλλεπάλληλες δηλώσεις για τη «δύσκολη οικονομική θέση του Δήμου».

Ως αιτία περιέγραψαν οτιδήποτε άλλο εκτός από τις ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση των δήμων, την επιβάρυνσή τους με την παρακράτηση όλο και νέων τελών, με την ανάθεση όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων χωρίς την ενίσχυση με την απαραίτητη χρηματοδότηση και την αύξηση του αντίστοιχου προσωπικού. Και τι δεν επικαλέστηκαν για να δικαιολογήσουν τη «δύσκολη» οικονομική κατάσταση του Δήμου και να μη θιγεί η κρατική πολιτική στην τοπική διοίκηση, πλήρως εναρμονισμένοι με την πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων. Απλά προσπέρασαν πολύ γρήγορα ως δεδομένο την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ (βασική κρατική επιχορήγηση στους Δήμους).

Από εκεί και πέρα μας είπαν ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω των φυσικών καταστροφών, της πανδημίας του COVID, του εξελισσόμενου πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα πολλοί δημότες να αδυνατούν να πληρώσουν στο Δήμο. Ο δήμαρχος, μάλιστα, δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου στα οικονομικά είναι οι ανείσπρακτε οφειλές». Επομένως, ως κύρια και μόνη λύση προτάθηκε να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν τα χρέη των κατοίκων προς το Δήμο, αφού οι οφειλές φτάνουν σχεδόν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα φτάσουν 35-40.000 ειδοποιήσεις οφειλών σε δημότες, κάνοντάς τους τη χάρη να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις, εάν πληρώσουν όλο το ποσό του χρέους εφάπαξ και μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Με αυτή την εισαγωγή κάλεσε ο Δήμαρχος τους πολίτες «να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους» γιατί τα χρήματα δεν φτάνουν να πληρωθεί η μισθοδοσία… Μάλιστα, προχώρησαν ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι εάν τα χρέη δεν πληρωθούν, τότε η υπηρεσία θα είναι «υποχρεωμένη» να εφαρμόσει το νόμο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για δεσμεύσεις λογαριασμών, υπονοώντας έως και κατασχέσεις και … πλειστηριασμούς.

Η παραπάνω συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποκαλυπτική εάν συνυπολογίσουμε την ενημέρωση για τα έργα που σκοπεύει να εντάξει η δημοτική αρχή στο σχέδιο ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) φτάνοντας τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, για μισθούς, πληρωμή των τακτικά απλήρωτων συμβασιούχων, απαλλαγή από τέλη των πλημμυροπαθών και των αγροτών, σχολεία, πολιτισμό, αθλητισμό, κλπ δεν έχει, αλλά έχει και παραέχει για κυκλικούς κόμβους, πλατείες, ενεργειακές αναβαθμίσεις και αναπλάσεις. Είναι τελικά οι προτεραιότητες της «πράσινης» μετάβασης, των κατασκευαστικών και τουριστικών εταιρειών που καθορίζουν τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και της Δημοτικής Αρχής και όχι οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή έδειξε περήφανη για τη μείωση των χρεών του Δήμου για δάνεια σε τράπεζες, «κατόρθωμα» που επιτεύχθηκε με την εκτίναξη των δημοτικών τελών από την προηγούμενη δημοτική αρχή Αλεξάκου, γεγονός για το οποίο καυχήθηκε σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Να θυμίσουμε ότι σε εκείνη τη δημοτική αρχή υπηρέτησαν ως αντιδήμαρχοι οι επικεφαλής και άλλα μέλη των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Και πόσες άλλες φορές μέσα στην τελευταία 15ετία δεν έχουμε ακούσει το ίδιο αφήγημα από όλες τις κυβερνήσεις ότι «δεν δίνουμε για μισθούς και συντάξεις γιατί αν δεν πληρώσουμε πρώτα τις τράπεζες δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις»…

Άλλωστε από κοινού τσακώνονται για το ποιος είναι ικανότερος στην εισπραξιμότητα, βάζοντας στόχο τη «μαρίδα», δηλαδή την πλειοψηφία των δημοτών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις κυβερνήσεις, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεγάλη περιουσία που πληρώνουν ίδιους συντελεστές φορολόγησης με τους μικρούς επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του 2024 το ποσό που προβλέπεται από ίδια έσοδα, δηλαδή την τσέπη των δημοτών κυρίως μέσω των ανταποδοτικών τελών, μέσα σε ένα χρόνο αγγίζει τα 5,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% της κρατικής επιχορήγησης μέσω των ΚΑΠ.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τους οφειλέτες του Δήμου. Εάν δεν συνυπολογίσουμε τις οφειλές για παραβάσεις του ΚΟΚ, που η πλειοψηφία είναι για το φορομπηχτικό μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευση και αφορά πολύ μικρές οφειλές, τότε: 66 οφειλέτες έχουν χρέη στο Δήμο 4,74εκατ. ευρώ (49% των χρεών στο δήμο) και άλλοι 11.500 οφειλέτες έχουν χρέη 3,25εκατ. ευρώ (33,6% των χρεών στο δήμο). Δηλαδή, τα μισά χρέη στο δήμο είναι από περίπου 70 άτομα ή επιχειρήσεις (αυτούς για τους οποίους ο Δήμαρχος και σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπαν χαριτολογώντας ότι έτσι κι αλλιώς αυτοί δεν πρόκειται να πληρώσουν) και άλλοι 11.500οφείλουν τα άλλα μισά.

Με αυτό τον τρόπο και με τη συναίνεση της συστημικής αντιπολίτευσης έμειναν για άλλη μία φορά εκτός κάδρου οι τεράστιες ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων για την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου. Δηλαδή, η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, όπως στον κρατικό προϋπολογισμό του Δεκέμβρη που άφησε ίδια τη χρηματοδότηση των δήμων, ενώ μόνο η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια έχει εκτοξεύσει τις ανάγκες για τα σχολεία και τα άλλα δημοτικά κτήρια. Οι παρακρατηθέντες πόροι των δήμων από τα προηγούμενα έτη, για τα οποία ο πρώην υπουργός εσωτερικών δήλωσε ότι «προφανώς, δεν πρόκειται να δοθούν». Η νέα επιβάρυνση με την παρακράτηση του Τέλους Ταφής Απορριμμάτων και αναδρομικά. Η απαγόρευση προσλήψεων που θα μισθοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχοντας ως αποτέλεσμα την τεράστια επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στους δήμους και την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν ή με πολύ μικρό αντίτιμο.

Τελικά η δημοτική αρχή θα στείλει δεκάδες χιλιάδες ειδοποιήσεις σε δημότες για οφειλές και δεν θα στείλει ούτε μία ειδοποίηση σε κράτος και κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό;

Η ουσία του ζητήματος μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση του δημάρχου απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι «εγώ είμαι υπέρ του ιδιωτικού τομέα και κατά του κράτους-επιχειρηματία και πιστεύω ότι αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν». Δηλαδή, δεν μπαίνει καν στη συζήτηση να υπάρχουν δωρεάν δημόσιες και δημοτικές σύγχρονες υπηρεσίες, παροχές και υποδομές για όφελος του λαού, αλλά οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών είτε θα μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη και θα περικόπτονται είτε θα τιμολογούνται. Για αυτούς το μόνο θέμα είναι ποιος θα τα τιμολογεί, το κράτος-επιχειρηματίας ή απευθείας ο ιδιωτικός τομέας;

Η Λαϊκή Συσπείρωση δίνουμε ξεκάθαρη απάντηση στο παραπάνω ψευτοδίλημμα. Οι ανάγκες του λαού δεν μπαίνουν στο ζύγι κόστους-οφέλους. Καλούμε το λαό μέσα από τα σωματεία εργαζομένων, τους αγροτικούς συλλόγους, τους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, των νέων, των γυναικών και τους άλλους μαζικούς φορείς να οργανώσει τον αγώνα του για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με αύξηση της φορολόγησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για σύγχρονες και δωρεάν κοινωνικές παροχές. Αυτός είναι ο δρόμος που στηρίζουν και παλεύουν οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρδίτσας της Λαϊκής Συσπείρωσης

Έκτορας Γάζος

Κωνσταντίνος Αρχοντής

Αθανάσιος Μακροστέργιος

Πηνελόπη Μπούτα

Αριστοτέλης Τέγος

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->