ΕΛΛΑΔΑ
Typography

Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών παραπέμπεται ο πρώην υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος για την αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Έγινε δεκτή η εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Μητρουλιά προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών και με βούλευμα παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του υπουργοδικείου του Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα).

 

Στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης γίνεται αναφορά σε εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του δυστυχήματος, όπως είναι μεταξύ άλλων, η επίστρωση του δρόμου με χαλίκι και η κάλυψη τμήματος του εδάφους με υλικό που, σύμφωνα με την πρόταση, επηρέασε τον χώρο πριν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες έρευνες.

Κατά την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων δικαστικών και ανακριτικών αρχών. Έτσι, στον Χρήστο Τριαντόπουλο, ο αντεισαγγελέας αποδίδει ότι παρέλειψε να αποτρέψει συγκεκριμένες ενέργειες, παρά την υποχρέωση που είχε, λόγω της θέσης που κατείχε.

Μαζί με τον πρώην υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο παραπέμπονται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, ως συμμέτοχοι στην παράβαση καθήκοντος, τέσσερα ακόμη πρόσωπα μεταξύ των οποίων είναι, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο τότε αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, επικεφαλής και υπεύθυνος για τον τόπο του συμβάντος της Ελληνικής Αστυνομίας Αγάπιος Χαρακόπουλος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας του Πυροσβεστικού Σώματος Ευάγγελος Φαλάρας.

 Την ίδια ώρα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: «Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τη Δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται άλλωστε για απόφαση, αλλά για ένα ενδιάμεσο στάδιο. Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας». Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως και «ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος ζήτησε από την πρώτη στιγμή να κριθεί από τους φυσικούς του δικαστές, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δικαιωθεί. Συνεπώς το δικαστήριο θα δώσει τις τελικές απαντήσεις».

«Η δίκη είναι πολιτική, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είχε καμία αρμοδιότητα» λέει ο Αγοραστός
 
Την αντίδρασή του μετά τη γνωστοποίηση της παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της αλλοίωσης του χώρου του δυστυχήματος των Τεμπών έδωσε ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, που χαρακτήρισε την επικείμενη δίκη «πολιτική», μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η απόφαση δεν με ξάφνιασε γιατί η δίκη είναι πολιτική», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Είναι πολιτική καθαρά. Διότι όταν ένας άνθρωπος δεν έχει καμία ευθύνη, δεν έχει καμία αρμοδιότητα, δεν έχει συντονισμό εκ του Νόμου και εκ των πραγματικών περιστατικών και βρίσκεται στο Ειδικό Δικαστήριο είναι πολιτικό το ζήτημα. Κι αυτό φάνηκε και στις περιφερειακές εκλογές, είναι πολιτικό το ζήτημα».

Παράλληλα, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε ότι η Περιφέρεια δεν είχε καμία αρμοδιότητα αναφορικά με το πεδίο του δυστυχήματος.

«Όλα είναι θέματα και ζητήματα αρμοδιοτήτων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είχε καμία αρμοδιότητα, ο ρόλος της ήταν υποστηρικτικός και μόνο, όχι επιχειρησιακός όχι συντονιστικός. Η συγκέντρωση κι η διατήρηση όλου του αποδεικτικού υλικού είναι ευθύνη των προανακριτικών αρχών κι όχι της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όταν ένας χώρος φυλάσσεται κι είναι υπό την εποπτεία της προανακριτικής αρχής, εν προκειμένω της Τροχαίας Λάρισας και του κ. Βλαχογιάννη, και της Πυροσβεστικής Αστυνομίας και των ανακριτικών αρχών, κανένας άλλος φορέας δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει ή να αποτρέπει ενέργειες. Καρέ - καρέ όλες οι ενέργειες, παρακολουθούσαν όλοι και σε τέλεια γνώση όλων των αρμοδίων Αρχών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας γιατί βρίσκεται εκεί; Ποιος έφερε τα μηχανήματα που ήταν απόφαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι φορείς και τίποτα άλλο... Δεν είχε ούτε επιχειρησιακή, ούτε μπορούσε να δώσει εντολή σε κανέναν, ούτε έπαιρνε εντολές από κανέναν, συνεπώς δεν υπήρξε ούτε πράξη, ούτε παράλειψη, ούτε δόλος, ούτε συγκάλυψη», τόνισε.
 
Στο ερώτημα αν ήταν ζήτημα των προανακριτικών αρχών πώς θα διαχειριστούν το πεδίο του δυστυχήματος. ο κ. Αγοραστός απάντησε: «Ακριβώς, οι προανακριτικές αρχές και ο κ. Βλαχογιάννης που ήταν και διοικητής Τροχαίας Λάρισας, γιατί σε αυτόν ανέθεσαν την προανακριτική διαδικασία με την προανακριτική αρχή, αυτός ήταν υπεύθυνος κι αυτός, όπως φαίνεται μέσα στη δικογραφία, συνομιλούσε με τους αστυνομικούς, αλλά και με τους εργαζόμενους της Hellenic Train και του ΟΣΕ και από αυτόν έπαιρναν τις εντολές και τις σύμφωνες γνώμες για να κάνουν όλες τις ενέργειες εκεί».

Αναφερόμενος εκ νέου στον ρόλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Αγοραστός για ακόμη μια φορά είπε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είχε καμία αρμοδιότητα, πώς να βρίσκεται εκεί;».

«Εμείς εκεί προστρέξαμε για να βοηθήσουμε»
Στην ερώτηση για το πώς τεκμαίρεται το ότι ο ίδιος δεν είχε συντονιστικό ή εκτελεστικό ρόλο, ο κ. Αγοραστός απάντησε: «Από τον Νόμο. Από τη μη συνεχή παρουσία μου εκεί κι από τις καταθέσεις, ότι κανείς δεν πήρε εντολή από εμένα. Και δεν μπορούσα. Μπορούσε ένας περιφερειάρχης να δώσει εντολή σε έναν ένστολο; Μπορούσε να διατάξει έναν αστυνόμο, όταν ο αστυνόμος είναι προανακριτική αρχή; Υπάρχουν κι άλλα μέσα στη δικογραφία και να δούμε αν κάποιοι που σήμερα κουνούν το δάχτυλο που ήταν υπεύθυνοι και έκαναν αυτές τις κινήσεις για να φύγουν από το κάδρο. Τι σχέση έχει ένας περιφερειάρχης; Έχει σχέση με τον ΟΣΕ, με τα υπουργεία; Δεν έχει καμία σχέση... Εμείς εκεί προστρέξαμε για να βοηθήσουμε, γιατί μας είπαν ότι χρειάζονται τα μηχανήματα και οφείλαμε να το κάνουμε».

Ερωτηθείς για το ποιος ζήτησε από την Περιφέρεια να προστρέξει ο κ. Αγοραστός απάντησε: «Το ΕΣΚΛΙΔΙΚ μας το ζήτησε το βράδυ και τα μηχανήματα τα ζήτησε το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας. Από τον Νόμο δεν προκύπτει ότι έχω αρμοδιότητα. Δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα, το παραδέχεται κι η πρόταση του Εισαγγελέα ότι δεν έχω αρμοδιότητα».

«Να βοηθήσω τη Δικαιοσύνη να φτάσει στην αλήθεια»
«Από εδώ και στο εξής, οι κινήσεις μου είναι να βοηθήσω τη Δικαιοσύνη να φτάσει πραγματικά στην αλήθεια, γιατί μερικές φορές υπάρχουν γεγονότα που μπορεί να έχουν ξεφύγει. Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την αλήθεια κι η αλήθεια είναι η μοναδική κόρη του χρόνου. Θα λάμψει. Θα κινηθώ στο πλαίσιο αλήθειας, γιατί αυτή είναι η αλήθεια κι υπάρχουν μαρτυρίες που την αποδεικνύουν», δήλωσε ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του στο μέλλον.
 

Η απάντηση Τριαντόπουλου: «Προτεραιότητά μου η επιβεβαίωση της αθωότητάς μου, αποσύρομαι από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ»

Παράλληλα, ο  Χρήστος Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Μαγνησία στις επόμενες εθνικές εκλογές, μετά την απόφαση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου για παραπομπή της υπόθεσής του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, διαφωνεί με το δημοσιοποιηθέν πόρισμα και δηλώνει ότι θα αντικρούσει τα στοιχεία της υπόθεσης στη δικαστική διαδικασία, όπου, όπως υποστηρίζει, θα αποδειχθεί η αθωότητά του.

 

Ο κ. Τριαντόπουλος σημειώνει ότι ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξηγώντας ότι η προετοιμασία για το Ειδικό Δικαστήριο δεν μπορεί να συνδυαστεί με την απαιτητική προεκλογική διαδικασία. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής έως τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία ενόψει των εκλογών.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Τριαντόπουλου:


Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τριαντόπουλου:

«Από το 2019, όταν εισήλθα στην πολιτική, πορεύομαι με τον ίδιο αξιακό κώδικα και με σταθερό στόχο να εργάζομαι για το καλό του τόπου και μόνο. Καθ' όλη την πορεία μου, αποδεδειγμένα δεν δίστασα ποτέ να αναλάβω την ευθύνη και να βγω μπροστά όταν αυτό απαιτούσε το καλό της πατρίδας, της κυβέρνησης και της παράταξης. Πάντα με ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό στους πολίτες.

Με ειλικρίνεια, λοιπόν, αξιοπρέπεια και σεβασμό στους πολίτες, αντιμετωπίζω όλα όσα ακολούθησαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο και συχνά τοξικό περιβάλλον, όπου κυριάρχησαν θεωρίες συνωμοσίας και πολιτικές σκευωρίες με στόχο την εργαλειοποίηση της τραγωδίας, οι οποίες και κατέπεσαν όταν δόθηκε ο λόγος στην επιστήμη, επέλεξα να μιλήσω με ειλικρίνεια και θεσμικά, μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Απέφυγα και αποφεύγω την τοξική αντιπαράθεση που κάποιοι επιδίωξαν ήδη από τότε και εξακολουθούν να επιδιώκουν, γιατί δεν συνάδει ούτε με την προσωπική μου αξιοπρέπεια, ούτε και με την πολιτική μου ηθική. Πίστευα και πιστεύω ότι απέναντι σε μια υπόθεση που έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης με στόχο την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, η μόνη απάντηση είναι η αλήθεια και το φως.

Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή, αφού παραιτήθηκα από το κυβερνητικό σχήμα, ζήτησα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να τεθώ στη διάθεση της Δικαιοσύνης, του φυσικού μου δικαστή. Μια επιλογή πρωτόγνωρη για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας.
Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, όπως πληροφορήθηκα από τον τύπο, την παραπομπή της υπόθεσης μου στο Ειδικό Δικαστήριο, στον φυσικό μου δικαστή.

Μια δικαστική κρίση που εκδόθηκε δεκαεπτά μήνες μετά την απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον Απρίλιο του 2025, ώστε η υπόθεση να αξιολογηθεί από τη Δικαιοσύνη.

Σέβομαι απόλυτα την ιδιότητα των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου, διαφωνώ, όμως, με το δημοσιοποιηθέν πόρισμα του βουλεύματός τους, που θα αντικρούσω στο επικείμενο Ειδικό Δικαστήριο, όπου θα γίνει σε βάθος αξιολόγηση της υπόθεσης, θα διαλευκανθούν όλα τα ζητήματα, και θα αποδειχθεί η αθωότητα μου – στην οποία και πιστεύω ακράδαντα.

Προτεραιότητά μου, πλέον, αποτελεί η διαδικασία που ξεκινά στο Ειδικό Δικαστήριο και η επιβεβαίωση της αθωότητας μου. Θα είναι μια διαδικασία προφανώς απαιτητική, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμπορευθεί με την εξίσου απαιτητική προεκλογική προσπάθεια. Η σπουδαιότητα και των δύο διαδικασιών, με την αντίστοιχη προσήλωση, προσοχή και υπευθυνότητα που απαιτεί η καθεμιά, καθιστά, πρακτικά, μη εφικτή την – επί της ουσίας – παράλληλη συμμετοχή μου και στις δύο. Ενόψει αυτών, στις επικείμενες εθνικές εκλογές, όπως ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφάσισα να μην συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της παράταξης στη Μαγνησία.

Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα ξεκάθαρος και ειλικρινής με τους πολίτες και την κοινωνία.
Θα συνεχίσω να εργάζομαι για το καλό του τόπου μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, τιμώντας την ψήφο των 21.492 συμπολιτών μου που με ανέδειξαν πρώτο σε σταυροδοσία βουλευτή στη Μαγνησία στις εθνικές εκλογές του 2023.

Θέλω να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη τους, η οποία όπως διαπιστώνω, μέσω της προσωπικής μας επαφής, παραμένει έντονη στο πρόσωπό μου, αλλά και για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλη αυτή την περίοδο για το καλό του τόπου μας.

Άλλωστε, η αγάπη για τον τόπο μας, και η προσήλωση στην πρόοδό του, δεν σταματά και δεν καθορίζεται από θέσεις και αξιώματα, αλλά παραμένει σταθερή και είναι η κινητήρια δύναμη για συνεχείς συμπράξεις και συνέργειες για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Από το 2019 και έπειτα, η Μαγνησία έχει γυρίσει την πλάτη της στις δυνάμεις της αδράνειας που την κρατούσαν καθηλωμένη τόσα χρόνια. Πλέον, έχουμε πετύχει, αλλά και έχουμε δρομολογήσει, πολλά. Εύχομαι ό,τι έχουμε δρομολογήσει να ολοκληρωθεί και ελπίζω οι δυνάμεις της αδράνειας να μην επανέλθουν στο προσκήνιο. Και αυτό θα το διασφαλίσει μια ακόμα εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές του 2027, για την οποία όλοι μας θα δώσουμε ενεργά ακόμα έναν νικηφόρο πολιτικό αγώνα.

Τέλος, αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, αλλά και για τη μεθόδευση αυτής, σημειώνω ότι θα έχουμε αρκετές ευκαιρίες να συζητήσουμε και να αναδείξουμε πράγματα, και πρωτίστως την Αλήθεια, στο μέλλον».

e-max.it: your social media marketing partner

 

 

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->