ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Typography

Τριπλάσιας ισχύος άδειες αποθήκευσης ενέργειας έχει εγκρίνει ήδη η ΡΑΕ σε σχέση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), άδειες οι οποίες περιλαμβάνουν έργα που αν υλοποιηθούν αντιστοιχούν σε επενδύσεις 16 δισ. ευρώ.

 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στην αποθήκευση ενόψει του πρώτου διαγωνισμού για επιδοτούμενα έργα συνολικής ισχύος 900 MW, που αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου.

Η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023 και η εγκατάσταση των συστημάτων αποθήκευσης να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διασφαλιστεί πόροι 200 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης, ενώ πρόσθετη χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ διασφαλίστηκε για το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, δυναμικότητας 680 MW, που κατασκευάζεται ήδη.

Κρίσιμη η αποθήκευση
Η ανάγκη για έργα αποθήκευσης ενέργειας τονίστηκε από την ανησυχία που εκφράστηκε για την ευστάθεια του συστήματος, αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, χωρίς να έχουν αναπτυχθεί ανάλογα τα έργα αποθήκευσης, ώστε να σταθεροποιούν την παραγωγή ενέργειας. Η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, έχει γίνει πλέον σαφές ότι συναρτάται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης.

Το πρόβλημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, της εξάρτησης δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από τις καιρικές συνθήκες, λύνεται μόνο με έργα αποθήκευσης ενέργειας, που δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύεται η πλεονάζουσα παραγωγή και να χρησιμοποιείται όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο.

Οι νέες επενδύσεις

Ειδικότερα, μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου η ΡΑΕ ενέκρινε άδειες για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 26,64 GW, όταν ο αναβαθμισμένος στόχος του ΕΣΕΚ προβλέπει για το 2030 ισχύ 8,1 GW (5,6 GW από μπαταρίες και 2,5 GW από έργα αντλησιοταμίευσης).

Οι στόχοι του ΕΣΕΚ μεταφράζονται σε επενδύσεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από αυτά, για έργα συνολικής ισχύος 5,3 GW έχει κατατεθεί ήδη αίτημα στον ΑΔΜΗΕ για σύνδεση με το δίκτυο.

Στην νέα τεχνολογία της αποθήκευσης προπορεύεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με έργα συνολικής ισχύος άνω των 3 GW, η πορτογαλική EDPR με ισχύ 1,3 GW, η Mytilineos με ισχύ 1,1 GW και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ισχύ άνω του 1 GW.

Η λίστα των αδειών της ΡΑΕ περιλαμβάνει επίσης έργα ισχύος άνω των 300 MW και έως 880 MW από τους ομίλους Motor Oil, Ιntrakat, Ρόκας, Ελλάκτωρ, Κοπελούζος, Kiffer, Green Progressive, τις γαλλικές εταιρείες EDF, ΑKUO Εnergy και Voltalia, την ιταλική Enel, ενώ συμμετέχει και ένας μεγάλος ακόμη αριθμός ελληνικών και ξένων εταιρειών με μικρότερης ισχύος έργα.

e-max.it: your social media marketing partner

tsiakosA3 

ix7

mbgif2

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

tsiakosA3

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->