ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων

     Η υπόσχεση του πρωθυπουργού, ήδη από την προηγούμενη θητεία του που είχε επισκεφθεί την Αργιθέα, ρητή και σαφής. «Ότι έγινε, έγινε», είχε πει. «Τώρα τέλος!! Σ’ αυτά τα ψηλά, τα απάτητα βουνά των Αγράφων δε θα μπει καμιά άλλη ανεμογεννήτρια»!!!

     Κι όμως!!! Δε χρειάστηκαν παρά λίγες μόνο μέρες μετά την επανεκλογή του και οι εξελίξεις τον διαψεύδουν, αφού προχθές, 20/7/2023, με σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΑΔΑ: 62ΜΓ4653Π8-7ΛΗ) εγκρίθηκε η τροποποίηση της περιβαλλοντικής άδειας για εγκατάσταση εννέα  ανεμογεννητριών στην θέση «Ζυγουρολίβαδο», από την εταιρεία CLAMWIND POWER ΑΕ, θυγατρική της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ, φέρνοντας μαύρα μαντάτα για τα Άγραφα, για την Καρδίτσα, τη Λίμνη Πλαστήρα και την Αργιθέα.

     Η πανέμορφη και περίβλεπτη απ’ όλη την Καρδίτσα, την Λίμνη Πλαστήρα και μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας κορυφογραμμή Ζυγουρολίβαδο - Καζάρμα – Πυροφυλάκιο, πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα, οδεύει προς ισοπέδωση για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και όλες οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής με αφετηρία τα βουνά μας και την Λίμνη Πλαστήρα, ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους, ακυρώνονται με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

agrafa ekdil1

     Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της μελέτης τροποποίησης της αρχικής ΑΕΠΟ του έργου, το «Δίκτυο Αγράφων», μαζί με φίλους των Αγράφων, αρμόδιους Δήμους (όπως ο Δήμος Πλαστήρα), περιβαλλοντικές οργανώσεις (ορνιθολογική εταιρία, «Καλιστώ»), κ.λ.π., ανέλαβε πρωτοβουλίες και ξεκίνησε αγώνα με κινητοποιήσεις προς υπουργείο και αρμόδιες αρχές, που δυστυχώς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Προφανώς, φαίνεται προς το παρόν να επικρατεί η λογική ορισμένων, που, όπως υποστηρίζουν και στις μελέτες τους,  θεωρούν τα «Άγραφα» απλά, μια περιοχή από «θαμνώδεις εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερη αισθητική ή γεωλογική αξία», την οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν σε βιομηχανική ζώνη και νταμάρια, με επεμβάσεις σε βουνοκορφές 2000 μέτρων και με αποκλειστικό στόχο τη δική τους κερδοφορία, χωρίς  κανένα ουσιαστικό όφελος για τον τόπο και για τη χώρα μας.

     Όλα τούτα απασχόλησαν τοπική κοινωνία, φορείς και εμπλεκόμενους Δήμους (Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και Μουζακίου) σε μια όμορφη και απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την «Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών» σε συνεργασία και με το «Δίκτυο Αγράφων», το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 24 Ιουλίου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου Αγράφων.  

     Στην αρχή της εκδήλωσης, που συντόνισε το μέλος του «Δικτύου Αγράφων» Χρήστος Φασούλας και με εισηγητές τους Θωμά Κώτσια (μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών) και Γιώργο Καραβίδα (μέλος του Δικτύου «Αγράφων»)  παρουσιάστηκαν ζητήματα και οι εξελίξεις που αφορούν την επέκταση των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά) στην περιοχή των Αγράφων. Οι ανωτέρω εισηγήσεις σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις και το διάλογο που ακολούθησαν, έδωσαν την ευκαιρία στους παριστάμενους αλλά και σε όσους παρακολουθούσαν διαδικτυακά την εκδήλωση να ενημερωθούν σχετικά και να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα.   

     Ακολούθησε συζήτηση για τις εξελίξεις που δρομολογούνται με την αδειοδότηση του αιολικού σταθμού στη θέση «Ζυγουρολίβαδο» (κορυφογραμμή Ζυγουρολίβαδο - Καζάρμα – Πυροφυλάκιο, πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα), επί των οποίων άκρως ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των καλεσμένων Δημάρχων των εμπλεκόμενων Δήμων της περιοχής, που  παρίσταντο στην εκδήλωση (όπως οι Δήμαρχοι Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος και Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου) ή εκπροσωπούνταν αρμοδίως (όπως ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης). Κύριο χαρακτηριστικό των τοποθετήσεών τους η αρνητική τους θέση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς το θεωρούν τροχοπέδη στα σχέδιά τους για την ανάπτυξη των περιοχών τους, και κοινή η θέση τους να αγωνιστούν από κοινού και με κάθε  δυνατό τρόπο, ομού με φορείς και κατοίκους της περιοχής, για την αποτροπή της κατασκευής του και των καταστροφικών επιπτώσεών της στο φυσικό περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία της περιοχής τους.

     Τονίζουμε, λοιπόν κι εμείς από πλευράς μας και πάλι την αποφασιστικότητά μας για τη με κάθε νόμιμο τρόπο αντίστασή μας στη σχεδιαζόμενη επέλαση αιολικών εγκαταστάσεων και λοιπών μορφών ΑΠΕ στην περιοχή μας, που μοναδικό στόχο έχουν την άλωση του φυσικού και υδάτινου πλούτου της, επιφέροντας, ταυτόχρονα, μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή, χωρίς κανένα ουσιαστικό περιβαλλοντικό, ενεργειακό ή οικονομικό όφελος.

     Προτεραιότητα των ημερών η οργάνωση της αντίστασης για την αποτροπή εγκατάστασης του σχεδιαζόμενου αιολικού στη θέση «Ζυγουρολίβαδο», με πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακοινωθούν άμεσα.

     Να σημειωθεί ότι για την εκδήλωση και τις εξελίξεις για το δρομολογούμενο αιολικό σταθμό στη θέση «Ζυγουρολίβαδο» ενημερώθηκαν και οι εκλεγμένοι βουλευτές του νομού, που, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους, δε μπόρεσαν να παραβρεθούν, δήλωσαν, ωστόσο, τη αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο έργο καθώς και την πρόθεσή τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτροπή υλοποίησής του.

     ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ !!!

Για το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων

Γιώργος Καραβίδας

Χρήστος Φασούλας

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->