ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Δημήτρης Ν. Κορομπίλιας

Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν τα κατευθυντήρια σχέδια που σκοπό έχουν την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη τόσο του αστικού όσο και του εξωαστικού χώρου. Τόσο τα ΓΠΣ όσο και τα ΣΧΟΟΑΠ προσδιορίζουν το αναπτυξιακό προφίλ, τα οικιστικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κάθε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ  καθορίζουν – μεταξύ άλλων-  χρήσης γης και όρους δόμησης στο σύνολο της περιοχής μελέτης όπως και τα προγραμματικά μεγέθη και τις ανάγκες σε γη για:

1) απαραίτητα έργα στον τομέα των δικτύων υποδομής (μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση κλπ, αλλά και  για

2) κοινωνικές υποδομές (μονάδες εκπαίδευσης , πρόνοιας, αθλητισμού, διοίκησης κ.α.).

Το Γ.Π.Σ. του Καποδιστριακού Δήμου Καρδίτσας είναι ήδη σε εφαρμογή από το 2016 μετά την έκδοση του ΦΕΚ 240/ΑΑΠ/09-11-2016 ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εφαρμογή τα ΣΧΟΟΑΠ Δ.Ε Μητρόπολης και Δ.Ε. Κάμπου.

Η εφαρμογή των παραπάνω κανονιστικών πλαισίων,σχεδόν αμέσως εμφάνισαν διάφορες στρεβλώσεις που περιόριζαν τις δυνατότητες ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας σε αρκετούς τομείς. 

Επιγραμματικά , όπως είχε και παλιότερα διαπιστωθεί  η κτηνοτροφία πλέον στο Δ.Δ. Καρδίτσας δεν επιτρέπεται ενώ οι προτεινόμενες περιοχές για βιομηχανικές/βιοτεχνικές εγκαταστάσεις ή για εγκαταστάσεις logistics παρουσιάζουν απαγορευτικές  ιδιαιτερότητες που αποτελούν τροχοπέδι για την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, μετά απο δύο καταστροφές που υπέστη ο Δήμος Καρδίτσας ανέδειξε και στην πράξη τις παθογένειες της μελέτης αφού ολόκληρη η περιοχη του ΒΙΟ.ΠΑ. (ΠΟΑΠΔ Ι) εντός του οποίου επιτρέπονται κάθε είδους μεταποιητική μονάδα (βιομηχανικές / βιοτεχνικές χαμηλής-μέσης όχληση είναι εντός της λεκάνης απορροής των ποταμών Καλέντζη και Καράμπαλη και χτυπήθηκε και τις δύο φορές απο τα πλημμυρικά φαινόμενα του Ιανού και του Daniel με αποτέλεσμα τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Βάση των παραπάνω λοιπόν, κρίνεται επιβεβλημένο να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία μιας Task Force με όλους τους φορείς (Δήμος Καρδίτσας, Τ.Ε.Ε., Εμπορικό Επιμελητήριο κλπ.)  ώστε να τρέξει η διαδικασία αναθεώρησης του Γ.Π.Σ./ΣΧΟΟΑΠ και τα ανωτέρω προβλήματα να επιλυθούν. Άλλωστε η πενταετία που δεν μπορούσε να αναθεωρηθεί έχει παρέλθει και σήμερα είναι δυνατός ο επασχεδιασμός του Γ.Π.Σ. εστιάζοντας μεταξύ άλλων στους παρακάτω προτεινόμενους άξονες. 

  1. Θεσμοθέτηση στις χρήσεις γης την δυνατότητα αντιστοίχισης με τον εκάστοτε ΚΑΔ ώστε να μην επιδέχεται ερμηνίας αν μια χρήση επιτρέπεται ή όχι. 
  2. Την θεσμοθέτηση για την δημιουργία νέου πρότυπου πράσινου Βιομηχανικού πάρκου για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων μέσω των υποδομών για χρήση Α.Π.Ε. 
  3. Την επαναφορά της δυνατότητας για εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων εντός της Πεπ-4 Γη υψηλής παραγωγικότητας 
Τέλος,  με την ολοκλήρωση του Ε-65 η Καρδίτσα θα έχει την δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τρία λιμάνια (Πειραιάς-Βόλος-Ηγουμενίτσα). Με το υφιστάμενο πλαίσιο του Γ.Π.Σ./ Καρδίτσας και του ΣΧΟΟΑΠ της Δ.Ε. Κάμπου αναμένεται να χαθεί η δυνατότητα ανάπτυξης κέντρων logistics στο Νομό μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχιση της οικονομικής μας δυσπραγίας και τις ελάχιστες προοπτικές ανάπτυξης μας. 
Δημήτρης Ν. Κορομπίλιας
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
M.Sc. Αντισεισμικός Σχεδιασμός Κατασκευών
e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->