ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων φιλοξένησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων σε συνεργασία με το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Καραγκούνα της Καρδίτσας την Παρασκευή 12 και την Τρίτη 16 Απριλίου στον Πολυχώρο όπου στεγάζει τις δράσεις του φιλοξενώντας συνολικά περίπου ενενήντα μαθητές .


Θέμα του προγράμματος ήταν « Βότανα. Υγεία, ευεξία, ομορφιά σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας με επέκταση στα πολιτιστικά θέματα με τίτλο « Από το χθες στο σήμερα» και υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Χρύσα Θεολόγη η οποία μίλησε στα παιδιά για την έννοια του ρυθμού αποδεικνύοντάς τους ότι αυτός μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και σε καθημερινά υλικά που μπορεί να παράγουν ήχο και να μετατραπούν σε μουσικά όργανα.
Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι η ζωή των ανθρώπων και οι καθημερινές τους συνήθειες συνδέονται άμεσα με τον τόπο, το χρόνο, τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής, το πολίτευμα της χώρας, τη θρησκεία, και ασφαλώς, το Φυσικό Περιβάλλον.
Με την παράλληλή ιδιότητά της ως Προέδρου του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Καραγκούνα Καρδίτσας η κ. Θεολόγη παρουσίασε στα παιδιά αντίγραφα μουσικών οργάνων από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδονησία, την Ισπανία και το Περού δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές στη μουσική κουλτούρα των λαών, αλλά και την παραγωγή μουσικής από το απλό παιχνίδι «της Χελιδόνας» μέχρι τα κουδούνια των Ρογκατσαραίων και το φλουριά της Μπούλας από τη Νάουσα.
Στη συνέχεια και με τη συνεργασία της Χοροδιδασκάλου του Μορφωτικού Συλλόγου , Κικής Μαυρουδή, οι μαθητές φόρεσαν αντιπροσωπευτικές αυθεντικές ενδυμασίες από όλη την Ελλάδα και πιάστηκαν σε κύκλο με το απλό βήμα στου χορού «στα τρία» ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να «μεταφράσει» ένα τραγούδι από την περιοχή μας, ένα από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τον Πόντο.
Τα παιδιά έπαιξαν, τραγούδησαν και χόρεψαν και έφυγαν γεμάτα με τη χαρά που αποκόμισαν από το πρωτότυπο αυτό μάθημα που συνέδεσε τη μουσική με το περιβάλλον και την ελληνική λαϊκή Παράδοση.
Στη δράση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί : Λένα Τασιούλη, Θεοδώρα Γιαννακού, Ρούλα Νάκου, Σωτήρης Παλούκης, Αγγελάκη Δέσποινα, Μάγδα Χονδροπούλου, Αναστασία Αναγνωστάκου, Άννα Νταλαούτη, Δέσποινα Πλασταρά, Ευτυχία Καραγεώργου, Ελένη Καραβίδα, Ελένη Λούγγου, Βάσω Μιχαλάκη και Βασίλης Κοθώνας.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων ευχαριστεί την κ. Χρύσα Θεολόγη για την οργάνωση της κοινής αυτής δραστηριότητας μεταξύ των φορέων, τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε αυτή, το μουσικό Βασίλη Καραγιάννη που ήρθε από τη Λάρισα και συνόδευσε με το κλαρίνο του αφιλοκερδώς την εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμαρχο Σοφάδων, Δημοσθένη Κατσή για την ενθάρρυνση της συγκεκριμένης δράσης και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας , Χρήστο Κατσαντώνη που διευκόλυνε τη μετακίνηση των μαθητών μετο λεωφορείο του Δήμου Σοφάδων στο πλαίσιο της σύνδεσης των σχολείων με την τοπική κοινωνία.

morfotikos deytero 2

morfotikos deytero 3

morfotikos deytero 4

morfotikos deytero 5

morfotikos deytero 6

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->