ΑΡΘΡΑ
Typography

Του Κώστα Τέλιου, Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας

Ξεκινώντας από το τέλος της απάντησης του κ.Θεολόγη αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Καρδίτσας (ή όποιου/ας υπογράφει το προχθεσινό κείμενο-άρθρο) στην ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας περί θεματικών πάρκων και δανειζόμενος τη δική του διατύπωση, ότι η αυτοδιοίκηση είναι πεδίο συνεργασίας, σύνθεσης, προσφοράς και όχι αντιπαράθεσης, οφείλω να επισημάνω τα εξής:
Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους αποτελεί για μας κύριο μέλημα. Τα θέματα αυτά πρέπει να συζητούνται εκτενώς με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών (επιμελητήριο, αυτοδιοίκηση, φορείς της αγοράς και του επιχειρείν), ώστε να προχωρήσουμε από κοινού στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων της Καρδίτσαςκαι την ουσιαστική στήριξή τους, διότι -μαζί με τον αγροτικό τομέα – δημιουργούν απασχόληση, προωθείται η κοινωνική συνοχή και αναβαθμίζεται ο κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της περιοχής.
Είναι γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα βαδίζει σε μια νέα εποχή, όπου μπαίνουν νέα ζητήματα, πολύπλοκα προβλήματα αλλά και νέες προτεραιότητες για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, έμπορο, επαγγελματία και βιοτέχνη, ο οποίος απαιτεί περισσότερη ασφάλεια, νέους κανόνες για την ανάπτυξη της δουλειάς του αλλά και συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων, που τον αφορούν.
Τέτοιες πρωτοβουλίες έχει ήδη αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όσοι επιχειρηματίες και τοπικοί φορείς βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο 20 Απριλίου, στην ημερίδα που οργανώσαμε στους τομείς Αγροδιατροφή & Αειφορία-Ανθεκτικότητα-Βιωσιμότητα, αντιλήφθηκαν τη σημαντική δουλειά που γίνεται από πλευράς περιφέρειας στον τομέα της επιχειρηματικότητας.
Προτάσεις χωρίς αναλυτική και σε βάθος συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οι οποίες δε συνοδεύονται από εναλλακτικές λύσεις είναι αναποτελεσματικές.
Δυσθεώρητοι προϋπολογισμοί ύψους 115.000,00€, με σκοπό τη δημιουργία θεματικού πάρκου με στόχους αμφισβητούμενους και αποτελέσματα πενιχρά στο σύνολο της αγοράς και του τουρισμού της Καρδίτσας, δεν είναι ούτε εφικτοί ούτε είναι καλό να πραγματοποιούνται σε μια κοινωνία, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά τα τελευταία τελειωτικά κτυπήματα στα οποία, τόσο ο αδύναμος προϋπολογισμός της Περιφέρειας, όσο και οι ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις του κράτους, αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Η πρότασή μας, ισχύει ακόμη και τώρα και είναι σαφής: Nα συνταχθεί και να υπογραφεί από κοινού (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Καρδίτσας & Επιμελητήριο Καρδίτσας) ένα σαφώς τεκμηριωμένο αίτημα, προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με σαφή ανάλυση των δεδομένων που να περιλαμβάνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, συγκεκριμενοποιώντας τα οφέλη για την αγορά της Καρδίτσας, επικαλούμενοι ασφαλώς τις δυσκολίες και τη συνεχιζόμενη αγοραστική άπνοια που επικρατεί στη περιοχή, λόγω των απανωτών καταστροφικών πλημμυρών.
Σχετικά με την «βαλτωμένη» μελέτη για το ειδικό σχολείο Καρδίτσας επισημαίνουμε ότι για την σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, η κατασκευή του ειδικού σχολείου αποτελεί προτεραιότητα, όμως καμιά ευθύνη δε φέρει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού ζητήματος για την μέχρι τώρα εξέλιξη.
Αφού υπενθυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι από το 2010 οι αρμοδιότητες που αφορούν στη μελέτη και την κατασκευή των σχολικών κτιρίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Δήμους, τονίζουμε ότι είμαστε στη διάθεση του Δήμου Καρδίτσας, αλλά και όλων των Δήμων του Νομού, ώστε να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης.
Το να προσπαθούμε να ρίξουμε τις ευθύνες στην «άλλη αυτοδιοίκηση» δεν είναι ούτε πρέπον, ούτε σοβαρό. Οι ανεπάρκειες των κυβερνώντων, οι οποίοι κατά καιρούς μετακυλούν τις ευθύνες στην εκάστοτε αυτοδιοίκηση, πολύ δε περισσότερο στην παρούσα , η οποία δεν εκλέχθηκε με τη σημαία τους, είναι μια πρακτική πρόσκαιρα ωφέλιμη.
Καλόν είναι αυτό το ρόλο της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, να μη τον ακολουθήσει ο Δήμος Καρδίτσας και να προσπαθήσουμε από κοινού, να απαλύνουμε το τεράστιο τραύμα, που υπέστησαν, οι συνάνθρωποί μας, τόσο στη πόλη, όσο και στο σύνολο της Π.Ε Καρδίτσας.
Σε κάθε περίπτωση δεν προτίθεμαι να συνεχίσω την αντιπαράθεση με το Δήμο Καρδίτσας και τον κ. Θεολόγη, (ή όποιον/α υπογράφει το προχθεσινό κείμενο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου) σε όσα «καλοπροαίρετα», αλλά ανακριβή και προσβλητικά αναφέρθηκε και δηλώνω πως δε θα επανέλθω.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->