hfhrfhfrrfxhhfhfhhfjjjj    

topiki agora labropoulos   

athoos 6 mikroi

ΕΛΛΑΔΑ
Typography

Ο σεισμολόγος μίλησε επίσης για όλα όσα πρέπει να γίνουν στην χώρα μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης

 

Για τον φονικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 75 ανθρώπους, το μήνυμα προειδοποίησης που στάλθηκε αλλά και το ενδεχόμενο ενός ακόμη ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, o Καρδιτσιώτης Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εκείνο που πρέπει να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η πειθαρχία και η υπακοή.

«Εκείνο το οποίο έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι λαοί. Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα και ό,τι κάνουν το κάνουν όλοι μαζί» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Προτεραιότητα έχουν η θωράκιση και η εκπαίδευση
«Η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα τώρα»

«Τώρα απόλυτη προτεραιότητα έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο» σημείωσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως και στα ιδιωτικά κτίρια πρέπει να γίνει έλεγχος.

«Δεν μπορεί, όταν ενοικιάζεται ή πωλείται ένα διαμέρισμα να ζητάμε το ενεργειακό πιστοποιητικό και να αφήνουμε απ’ έξω το πιστοποιητικό των σεισμών. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων. Βεβαίως θα πρέπει να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες. Σταδιακά θα γίνει αυτός ο έλεγχος. Προτείνουμε να γίνει αυτός ο έλεγχος και βέβαια αυτό θα προσδώσει μια άλλη αξία στα κτήρια και όσον αφορά τα κτήρια τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν ή έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τον κανονισμό επισκευής και επαναφοράς των κτιρίων στην αντισεισμική τους επάρκεια. Υπάρχουν κανονισμοί αυτοί από τον ΟΑΣΠ που έχουμε εκδώσει πρόσφατα» ανέφερε.

«Για την Κωνσταντινούπολη περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός»

«Για την Κωνσταντινούπολη περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και βέβαια η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το ένα τρίτο είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων. Συνολικά το 8 δεν το ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα» εξήγησε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πως όλα εξαρτώνται και από το πώς και το πότε θα σημειωθεί ο σεισμός.

«Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια» κατέληξε.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

 

  

 athoos 1

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

mikroi

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->