Tου Σίμου Ανδρονίδη
Διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΟ πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Στέφανος Κασσελάκης, προχώρησε στη διαγραφή του συνυποψηφίου του για την προεδρία του κόμματος, Στέφανου Τζουμάκα, μετά από σχόλια του τελευταίου εις βάρος του σε πρωινή, ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή.
Αρχικά, δύναται να αναφέρουμε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μειώνεται αριθμητικά, καθότι ο διαγραφείς πολιτικός δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Τα σχόλια του αποτέλεσαν το έναυσμα για την λήψη της απόφασης διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι μπορεί να είναι οι παράγοντες εκείνοι που οδήγησαν όμως τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο να λάβει μία τέτοια απόφαση; Ο πρώτος παράγοντας που εντοπίζουμε, άπτεται της στάσης και δη της αντιπολιτευτικής στάσης που έχει τηρήσει ο Στέφανος Τζουμάκας από την αρχή της προεδρικής θητείας του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Τζουμάκας εξ αρχής διαφώνησε τόσο με την πολιτική πλατφόρμα Κασσελάκη, όσο και με το «πολιτικό στυλ» που λάνσαρε, για να στραφούμε εκ νέου στην ανάλυση του Moffit, ασκώντας έντονη κριτική από την στιγμή μάλιστα όπου κατέθεσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κριτική που διατυπώνονταν όχι εντός κομματικών οργάνων (και το στοιχείο αυτό ενόχλησε στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά στα πλατό τηλεοπτικών εκπομπών κατά κύριο λόγο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι προϋποθέσεις για την διαγραφή του είχαν ήδη τεθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τις δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ‘Σκάι’, να λειτουργούν ως εκείνη η ‘θρυαλλίδα’ που επιτάχυνε τις εξελίξεις και οδήγησε σε μία σχεδόν προειλημμένη απόφαση: Ήτοι, στην διαγραφή του από το κόμμα.
Ο δεύτερος παράγοντας που κατέστησε εφικτή την διαγραφή του από το συγκεκριμένο λαϊκιστικό πολιτικό κόμμα, έχει να κάνει με το γεγονός πως ο νέος πρόεδρος θεώρησε πως ο Στέφανος Τζουμάκας, λόγω ηλικίας (ας δούμε εδώ και τις αναφορές περί ανανέωσης που επιτελείται μέσω αποφάσεων όπως η διαγραφή Τζουμάκα), και πολιτικού background, δεν είναι σε θέση να προσφέρει πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε δια της συμμετοχής του σε κάποια επιτροπή χάραξης πολιτικής, είτε δια της συμμετοχής του σε κάποιο ανώτατο κομματικό όργανο.
Περαιτέρω, μπορούμε να πούμε πως με αυτή του την απόφαση, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει πως ο Στέφανος Τζουμάκας δεν μπορεί να προσφέρει κάτι άλλο, όχι μόνο εντός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Με αυτόν τον τρόπο, η απόφαση διαγραφής του θέτει τις βάσεις ώστε ο Στέφανος Τζουμάκας να αποχωρήσει οριστικά από την κεντρική πολιτική σκηνή (‘πολιτική αποστρατεία’), με τον ‘νέο’ (Κασσελάκης) να ονομάζει τον ‘παλαιό’ (Τζουμάκας), απλά ‘περιττό’. Και η κακή του εκλογική επίδοση στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον βοήθησε στο να αποκτήσει ερείσματα που θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμα και απαραίτητα σε μία τέτοια περίπτωση.
Ο τρίτος παράγοντας που εντοπίζουμε, είναι κλασικός ή αλλιώς, συμβατικός. Και τι εννοούμε λέγοντας κάτι τέτοιο; Εννοούμε πως ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα προκειμένου, μέσω αυτής, να ‘προειδοποιήσει’ όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να τον αμφισβητήσουν ανοιχτά, τώρα ή στο άμεσο μέλλον: ‘Δείτε τι έπαθε ο Τζουμάκας, οπότε προσέξτε πολύ.’
Ο Τζουμάκας διεγράφη τώρα λόγω και του μη ισχυρού αντίκτυπου που μπορεί να έχει μία τέτοια επιλογή εντός του κόμματος. Λίγα είναι τα κομματικά στελέχη που θα σπεύσουν να διαμαρτυρηθούν. Ή τουλάχιστον λιγότερα από τα στελέχη που θα διαμαρτύρονταν σε περίπτωση διαγραφής ενός κεντρικού πολιτικού στελέχους.
Και, ο τέταρτος παράγοντας αφορά το ότι ο Κασσελάκης και το επιτελείο που έχει συγκροτηθεί με σημείο αναφοράς τον ίδιο, ‘χρέωσαν’ στον Τζουμάκα αντι-δεοντολογική συμπεριφορά και την εφαρμογή μίας προσωπικής στρατηγικής (με τον τρόπο τους, του λένε ‘δεν ήσουν και δεν έγινες Συριζαίος’), με διακύβευμα όχι το όφελος του κόμματος, όσο την μεγιστοποίηση του δικού του προσωπικού οφέλους.
Δεν θεωρούμε πως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφαση διαγραφής του η εμφάνιση του σε έναν τηλεοπτικό σταθμό (‘Σκάι’) στον οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ‘απαγόρεψε’ στους βουλευτές και στα μέλη να εμφανίζονται. Και αυτό διότι πριν από τον Στέφανο Τζουμάκα, πρόλαβαν να εμφανιστούν (Όλγα Γεροβασίλη) και άλλα κεντρικά στελέχη του κόμματος, δίχως συνέπειες.