ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Typography

Σύμφωνα με μετεωρολογικούς υπολογισμούς στα  400 χιλιοστά έφθασε το συνολικό ύψος βροχής στην πόλη της Καρδίτσας στις 10:00 της 6/9/2023 από την κακοκαιρία Daniel.

Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τα 200 χιλ. βροχής που καταγράφηκαν στην Καρδίτσα το Σεπτέβριο του 2020 και προκάλεσαν υπερχειλίσεις ποταμών και πρωτοφανείς καταστροφές.

Πρόκειται σύμφωνα με τους ειδικούς για ακραίο φαινόμενο που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί στον Ελληνικό χώρο.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ένα ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας».

Όπως τονίζει, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.

«Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ’ ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», σημειώνει και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου, είναι θετική».

 

e-max.it: your social media marketing partner

tsiakosA3 

ix7

mbgif2

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

tsiakosA3

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->