ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα

 

Στις 26/1 /2024 " η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας μέσω της υπογραφής της απόφασης υπαγωγής του αιολικού σταθμού σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις ενέκρινε τη κατασκευή  στην περιοχή ΚΑΖΑΡΜΑ(ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ) μίας ανεμογεννήτριας στη θέση ‘’ ΤΡΑΧΗΛΟΥ’’ .Το έργο είναι της εταιρείας με την διακριτική επωνυμία «VENTO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ» και έχει λάβει ήδη άδεια βεβαίωσης παραγωγού από την ΡΑΑΕΥ (τότε ΡΑΕ) για 25 χρόνια (μέχρι 7 Μαΐου 2046) .

kazarma1

Έρχεται να προστεθεί στο αιολικό εργοτάξιο 9 ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων (180 μέτρα του πυλώνα και 130μ. φτερωτής), στην ίδια περιοχή  πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα που  αδειοδοτήθηκε  από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  τον Ιούλιο του 2023.Περισσότεραστοιχεία:https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A5%CE%A9%CE%A3%CE%9F%CE%A110-%CE%A8%CE%91%CE%96?inline=true

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί σε έκταση εντός Περιοχής Αιολικής Καταλληλότητας σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η επιφάνεια επέμβασης αφορά δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, εντός του διακατεχόμου δάσους Βλασίου, αρμοδιότητας δασαρχείου Μουζακίου συνολικού εμβαδού 15.704,85m2 , και αφορά την διαμόρφωση μίας (1) πλατείας για την ανεμογεννήτρια εμβαδού 5.777,242 , την διαμόρφωση νέας οδοποιίας πρόσβασης συνολικού μήκους 929,65m και εμβαδού 9.927,61m2 και την κατασκευή υπόγειας γραμμής ΜΤ μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από την Α/Γ μέχρι τον υπό κατασκευή ΚΥΤ Μουζακίου στη θέση «Σταυρός» της Τ.Κ. Οξυάς μήκους 16km περίπου.

kazarma2

Το έργο θα περιλαμβάνει: 

  • Μία (1) ανεμογεννήτρια εγκατεστημένης ισχύος 2,3 ΜW με μέγιστη ισχύος παραγωγής 2,3 ΜW, της εταιρείας ENERCON τύπου E-70 Ε4, με ύψος πυλώνα 63m και διάμετρο πτερωτής 71m
  • Διάνοιξη νέας δασικής οδοποιίας πρόσβασης μήκους 929,65m για την διασύνδεση με το γειτονικό ΑΣΠΗΕ της CLAMWIND POWER Μον. Α.Ε με ΑΔ-01444.
  • Κατασκευή υπόγειας γραμμής μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από την Α/Γ μέχρι τον υπό κατασκευή ΚΥΤ Μουζακίου στη θέση «Σταυρός» της Τ.Κ. Οξυάς μήκους 16km περίπου.
  • Κατασκευή εργοταξιακού χώρου σε έκταση 1.000m2 εντός της πλατείας εγκατάστασης της Α/Γ με κινητό σπαστηροτριβείο

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της αδειοδότησης εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε όλη την Ελλάδα Η τοποθέτηση  τους  θα επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στο φυσικό κόσμο της περιοχής όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Τα Άγραφα, όπως και το σύνολο του ορεινού όγκου της χώρας σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κράτους και των επενδυτών, πρόκειται να λεηλατηθούν από την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων σε κάθε κορυφή. Ήδη ο Τύμπανος ισοπεδόθηκε από τις μηχανές της ανάπτυξης.

 Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, για εμάς, για τη ζωή μας, για τα χωρία μας και για το περιβάλλον δεν σημαίνει τίποτα άλλο από καταστροφή, λεηλασία, αφαίμαξη του πλούτου που παράγουμε. Δε σημαίνει τίποτα άλλο από αμύθητα κέρδη για τους επενδυτές και φτώχεια και ακόμα μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου για εμάς. Δε σημαίνει τίποτα άλλο από το ξερίζωμα των κατοίκων των χωριών μας, την ισοπέδωση των βουνών μας, την ενεργειακή ακρίβεια με τους φουσκωμένους λογαριασμούς να μας έρχονται κάθε μήνα. Δε σημαίνει τίποτα άλλο από τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας ώστε κάποιοι λίγοι να καρπώνονται «φιλέτα» προς εκμετάλλευση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα τα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας. Είμαστε σίγουροι ότι με πολλούς από εσάς έχουμε βρεθεί στις εκδηλώσεις ενάντια στα αιολικά και την «πράσινη» ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκαν στα χωρία μας. Ότι έχουμε βρεθεί και συζητήσει πολλές φορές στα μοιράσματα και στις εξορμήσεις. Ότι συναντηθήκαμε στις διαδηλώσεις στην πόλη της Καρδίτσας και στο βουνό, εκφράζοντας την αντίθεση μας στη λεηλασία και την καταστροφή των Αγράφων. Μαζί πανηγυρίσαμε όταν μπλοκάραμε τη δημοπρασία δημοτικών δασικών τεμαχίων για να περάσει η αδειοδοτημένη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος για τα αιολικά εργοστάσια. Μαζί δώσαμε τον αγώνα για να μπαραμείνει η ιστορική Νάλα ελευθερη και ανυποτακτη.  Μαζί βρεθήκαμε στους δρόμους και στα βουνά για να υπερασπιστούμε τη φύση, τα χωρία και τη ζωή μας από αυτούς που τα ρημάζουν.

 Μαζί σταθήκαμε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί έπραξαν το αυτονόητο, γιατί υπερασπίστηκαν τα Άγραφα από τα αδηφάγα σχέδια κράτους και επενδυτών

Καλούμε κάθε σύλλογο, κάθε κάτοικο της Καρδίτσας, της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα και της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων σε διαρκή επαγρύπνηση και αγώνα για να μπλοκάρουμε τους σχεδιασμούς που φέρνουν την ακρίβεια και θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη από μπετό και παλιοσίδερα, από αποψιλωμένα δάση και ερημωμένα χωρία. Ο μόνος δρόμος για να νικήσουμε είναι ο δρόμος του αγώνα. Δεν περιμένουμε από κανέναν σωτήρα να μας δώσει τη λύση. Βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις, με ενότητα και συντονισμό να αγωνιστούμε για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία. Να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον μαζικό και μαχητικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Να μην ξεχνάμε ότι τα βουνά μένουν «απάτητα» όταν υπάρχουν οι άνθρωποι που τα υπερασπίζονται με τη δράση τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->