ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

 

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ

                Έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση της φυσικής ακεραιότητας της κορυφογραμμής της Καζάρμας. Κατατέθηκαν προχθές στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην Δ/νση περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ πολυσέλιδες, ιεραρχική προσφυγή με Αρ.Πρωτ. ΥΠΕΝ/117532/14.11.2023 και αίτηση θεραπείας με Απ.Πρωτ.117517/14.11.2023 αντίστοιχα, με πλείστα επιχειρημάτων για την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/67869/4666 με ημερομηνία 20/07/2023 και με ΑΔΑ: 62ΜΓ4653Π8-7ΛΗ του έργου (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Ισχύος 41,4 MW (9 Α/Γ) στη Θέση ’ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ - ΠΑΛΙΟ ΜΑΝΔΡΙ’ και Συνοδά Υποστηρικτικά Έργα’’        

kazarma 2            

                Τις αιτήσεις-προσφυγές συνέταξε δικηγόρος που ορίσθηκε με ομόφωνες αποφάσεις των Δήμων πέριξ του έργου δηλαδή από τον Δήμο Αργιθέας, τον Δήμο Μουζακίου, τον Δήμο Καρδίτσας και τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Στις προσφυγές συμμετέχουν και διαμόρφωσαν με επιχειρήματα κατά του έργου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και η «Καλλιστώ Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και την φύση». Επίσης συμμετέχει ο ΕΟΣΚ Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και πολίτες της περιοχής.

                Η θέση του έργου είναι η  περίβλεπτη από  όλη την Δυτική Θεσσαλία, κορυφογραμμή της Καζάρμας – Πυροφυλάκιο  πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα και εντός της  προστατευόμενης περιοχή Natura των Αγράφων και της Λίμνης Πλαστήρα, που είναι και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Η εγκατάσταση αυτή, με τις ανεμογεννήτριες των 150μ, ύψος θα αλλοιώσει το περιβάλλον μετατρέποντας το τοπίο από φυσικό σε βιομηχανικό και πέρα από τις επιπτώσεις στην φύση με τις θηριώδης επεμβάσεις  θα καταστρέψει και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Η υλοποίησή του δε, ειδικά μετά από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στην περιοχή μας και δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη από τις μελέτες θα είναι οριστικά η ταφόπλακα για την Καρδίτσα.

                Μέσα από τις προσφυγές αναδεικνύεται καθαρά ότι το έργο έχει αδειοδοτηθεί πλημμελέστατα, με ελλιπής μελέτες και σωρεία λαθών και εσφαλμένων στοιχείων και η υλοποίησή του θα επιφέρει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.           

                Με τις προσφυγές αυτές δίνεται μία ευκαιρία στον Υπουργό ΥΠΕΝ Κ. Σκυλακάκη και στις υπηρεσίες του, να  υλοποιήσουν την βούληση των τοπικών κοινωνιών όπως αυτές εκφράζονται και από τους επικεφαλής της Τ.Α  των τεσσάρων Δήμων και να ακυρώσουν την άδεια του έργου πριν είναι αργά για όλους..

                Είναι υποχρέωση όλων των αξιωματούχων, των φορέων και των πολιτών της περιοχής μας να αναλάβουν άμεσα δράση και καλούμε όλους τους φίλους των  Αγράφων να δραστηριοποιηθούν και να απαιτήσουν από τον Υπουργό ΠΕΝ αλλά και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα μπουν αιολικά στα Άγραφα, ιδίως όταν αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες,  για την ακύρωση αυτού του έργου.

                Πρέπει άμεσα να γίνει επίσκεψη στον ΥΠΕΝ και να εκτεθούν  από κοντά οι αντιρρήσεις σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας.

                Σημειώνουμε ότι την Κυριακή 26/11/2023 θα γίνει συμβολική πεζοπορία υπεράσπισης, διαμαρτυρίας και αντίστασης, στην κορυφή Καζάρμα.  Το σημείο συνάντησης μας είναι στις 10.00 το πρωί, στο διάσελο του Αγίου Νικολάου.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->