ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

Σε αναζήτηση του καλύτερου, και πλέον ενδεδειγμένου, τρόπου για την αξιοποίηση του φυτωρίου, που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Παλαμά.

Ήδη υπάρχουν συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο, πάνω σε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση με στοιχεία που ενσωματώνουν την σύγχρονη αγροτική οικονομία και την προστασία του Περιβάλλοντος, μέσω ενός πρότυπο μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης.Στόχος είναι η δημιουργία θετικών επιπτώσεων στο αναπτυξιακό (κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό) πρότυπο της Θεσσαλίας και του Δήμου Παλαμά μέσω της καθετοποιημένης παραγωγής τροφίμων που βασίζεται σε σύγχρονες μονάδες του πρωτογενούς τομέα

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Βιώσιμο Κέντρο Εκμεταλλεύσεων του Πρωτογενή Τομέαμε την χρήση κυκλικής οικονομίας. Στις διαθέσιμες εκτάσεις του φυτωρίου θα αναπτυχθούν αγροτικές, κτηνοτροφικές και παράπλευρες αυτών εκμεταλλεύσεις που θα εμπεριέχουν  τις αρχές και βέλτιστες πρακτικές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μηδενικό υπόλειμμα, μηδενικούς ρύπους και θετικό Περιβαλλοντικό αποτύπωμα.Οι εγκαταστάσεις που η πρόταση προβλέπει να δημιουργηθούν θα διαθέτουν επιστημονικό προσωπικό για την παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης, αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά συστήματα που θα επικουρούν στην παραγωγική διαδικασία και τον έλεγχό της, θα γίνεται πλήρης ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υδάτινων πόρων, ενώ θα υπάρχει ενεργειακή αυτονομία. Στα κτίρια της εγκατάστασης θα σχεδιαστεί η ανάπτυξη μονάδων αγροτουρισμού και οικοτεχνίας που θα αξιοποιούν προϊόντα παραγωγής της μονάδας ή τοπικών παραγωγών.

Αναλυτικότερα:

  • Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (εκτροφή βοοειδών για γαλακτοπαραγωγή και κρεατοπαραγωγή, εκτροφή αιγών για γαλακτοπαραγωγή και κρεατοπαραγωγή)
  • Διαχείριση γάλακτος και Τυροκομεία
  • Γεωργικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια υδροπονίας τριών τύπων για παραγωγή τομάτας/πιπεριάς, πρασίνων, και φράουλας)
  • Μονάδα Παραγωγής Βιολογικής Ζωοτροφής (χορτονομή) με υδροπονία
  • Μονάδα επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος
  • Συστήματα διαχείρισης με πλήρη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πόρων (αξιοποίηση βιοαποβλήτων και γεωργικών απορριμμάτων για την παραγωγή οργανικών λιπασμάτων, καθαρισμός και επαναχρησιμοποίηση νερού, κ.λπ)
  • Κέντρο Αγροτουρισμού κ Οικοτεχνίας
  • Όλες οι υποστηρικτικές (παραγωγή και διαχείριση σιτηρεσίων, τυποποίηση προϊόντων, αποθήκες κ.λπ)

Η πρόταση που μελετάται από τον Δήμο προβλέπει την πλήρη σχεδόν κάλυψη του δημιουργικού κόστους από ιδιωτικά κεφάλαια και την σύσταση μίας νέας ειδικού σκοπού εταιρείας, με την συμμετοχή του Δήμου Παλαμά.Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί πως στην εγκατάσταση θα δημιουργηθούν 200-250 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 120-140 κατά την περίοδο λειτουργίας, που θα καλυφθούν με προτεραιότητα στα τοπικά κριτήρια. Όπως και ότι θα λειτουργεί εκπαιδευτικό κέντρο και κέντρο καινοτομίας, όπου οι ενδιαφερόμενοι δημότες θα μπορούν να εκπαιδευτούν σε θέματα του πρωτογενή τομέα, περιβαλλοντικά, νέας τεχνολογίας, σύγχρονων πρακτικών ευφυούς γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Μεγάλη σημασία δίνεται επίσης, στη διασφάλιση του πλαισίου και της δυνατότητας των υφιστάμενων στον Δήμο Παλαμά παραγωγικών μονάδων του πρωτογενούς τομέα,έτσι ώστε όχι μόνο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να αναπτυχθούν περαιτέρω, αλλά και να μπορούν να συνεργαστούν προσοδοφόρα και αποτελεσματικά  με την κεντρική εγκατάσταση.Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι για τον σχεδιασμό θα υπάρξει συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ε.Μ.Π.

Η Δημοτική Αρχή Παλαμά, με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γιώργο Σακελλαρίου, μελετά διεξοδικά την πρόταση θέλοντας να διασφαλίσει το μέγιστο όφελος για τον Δήμο και τους Δημότες. Πεποίθηση είναι πως μία πρωτοπόρα παρέμβαση στο χώρο του φυτωρίου μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφεια και να τονώσει την αναπτυξιακή προοπτική, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως την τοπική οικονομία.

Το θέμα αναμένεται να έρθει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα κληθεί να  πάρει τις αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν τα επόμενα βήματα.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

GENIKO WEB BANNER half page 300x600

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->