ΑΡΘΡΑ
Typography

Στο μεσοδιάστημα των 2 εκλογικών αναμετρήσεων και με δεδομένο το αποτέλεσμα της κάλπης στις 21 Μαΐου 2023 , θα περίμενε κανείς να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση , στην ραχοκοκαλιά δηλαδή της οικονομίας .

Με εξαίρεση την είδηση της πιθανής –και το τονίζω αυτό διότι σε επίσημο κείμενο θέσεων η και προθέσεων δεν υπάρχει πουθενά και σε κανένα κομματικό σχέδιο διακυβέρνησης , άλλο τώρα το τι θα συμβεί στην πράξη και μάλιστα από κυβέρνηση ανεξέλεγκτης ισχυρής πλειοψηφίας – αύξησης κατά 20% των εισφορών ΕΦΚΑ των μη μισθωτών στο άμεσο μέλλον ( είδηση που προκάλεσε την σε χρόνο μηδέν τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΒΕ , εν αντιθέσει με άλλα σημαντικά θέματα όπως πχ η αύξηση κατά 20 ευρώ μηνιαία των ίδιων εισφορών από 01.01.2023! ) σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα , τις υποχρεώσεις , κλπ των μικρομεσαίων δεν έγινε . Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει
1.Στην τετραετία που πέρασε ΔΕΝ έσβησε το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ παρόλο που συζητήθηκε προεκλογικά .
( ζεύγος αυτοαπασχολούμενων ξεκινάει με 1.300 ευρώ φόρο ετησίως οριζόντια και ίσα για όλους , είτε βγάζουν 20.000 ε είτε 100.000 ε το χρόνο οι δε εξαιρέσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή αφορούν λίγους η και κανένα διότι σε εποχές πενίας περιλαμβάνουν προσλήψεις προσωπικού )
2.Μείωση φόρων . Σε μια οικονομία στραγγισμένη από την υπέρ -δεκαετή οικονομική κρίση γενναία μείωση φόρων στις εισοδηματικές κατηγορίες που ανήκει οι πλειονότητα των μικρό-μεσαίων δεν έγινε ποτέ .Τα στοιχεία καταθέσεων των Ελλήνων που το 72,5% έχουν μόλις 1.000 ευρώ υπόλοιπο το αποδεικνύει!
3.Το κόστος λειτουργίας εκτοξεύτηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα λόγο της αύξησης των τιμών ρεύματος , φυσικού αερίου , βενζίνης και πετρελαίου κίνησης με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των μικρομεσαίων στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανοικτοί στην αγορά , ειδικά αυτοί που είναι κοντά στην σύνταξη , οι οποίοι είναι δεκάδες χιλιάδες !

4.Μετατόπιση των καταναλωτών με στοχευμένα μέτρα – πχ καλάθι νοικοκυράς – από μεριά της κυβέρνησης , σε μεγάλους ομίλους διακίνησης – πώλησης τροφίμων και παντός είδους εμπορευμάτων με συνέπεια ξανά την συρρίκνωση των εσόδων όλων ανεξαίρετός των κλάδων εμπορίου , τάση που συνεχίζεται και σήμερα οδηγώντας τα κέρδη μεγάλων ομίλων υπέρ-αγορών σε ρεκόρ όλων των εποχών.

5.Σε πάρα πολλές περιπτώσεις – νέα , ανανεώσεις , λήξη 12ετίας κλπ -τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης έχουν πάει σε απίστευτα για την ελληνική πραγματικότητα ύψη . Το φαινόμενο παρά την έντασή του δεν έχει κλείσει τον κύκλο του , σύμφωνα και με ανθρώπους της αγοράς ακινήτων , με μικρές μόνον εξαιρέσεις οι οποίες δεν βοηθούν τελικά στην αποκλιμάκωση των αυξήσεων .

6.Τραπεζικός δανεισμός . Στο θέμα των τραπεζικών δανείων προς εύρεση ρευστότητας κυρίως βραχυχρόνιας , μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε τυχερές της περιοχές που διαθέτουν Συνεταιρισμούς Τραπεζικής Πίστης όπως η δική μας, διότι οι λεγόμενες και συστημικές τράπεζες έχουν κλείσει την χρηματοδότηση σχεδόν κάθε μικρό μεσαίας επιχειρηματικότητας αρνούμενες να αναλάβουν το οποιοδήποτε ρίσκο από μια δεξαμενή πελατών που τις στήριξε και τις κατέστησε πλούσιες και κερδοφόρες σε πολλές δεκαετίες οικονομικών παχέων αγελάδων .

Οι χειρισμοί τους σε σχέση με τα μεγάλα και τρελά δάνεια παρελθουσών χρήσεων , με τα περιβόητα κουρέματα λίγων και ισχυρών ή η σχεδόν δωρεάν μεταβιβάσεις δανείων σε funds, δείχνουν το πρόβλημα και ενισχύουν την ασφυξία της αγοράς.
7.Ρυθμίσεις χρεών σε Εφορία ΕΦΚΑ . Η καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση του Ν5036/2023 , απέτυχε παταγωδώς . Η περιβόητη ρύθμιση χρεών ΕΩΣ 72 δόσεις αποδείχθηκε στην πράξη ότι αφορούσε μόνον 10 στους 100 χρεωμένους μικρό- μεσαίους επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα χρέη που δημιουργήθηκαν την τελευταία 3ετία . Εδώ καμία φωνή δεν ακούσθηκε από τον 3 όροφο της διοίκησης του ΕΒΕ , λες και αφορά κάτι άλλο και όχι τους ψηφοφόρους μέλη του ΕΒΕ Καρδίτσας . Και εάν έγινε κάποιας μορφής όχληση σε αρμοδίους γιατί δεν έγινε δημόσια ;
Τέλος θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στο λαό με απλά λόγια ότι οι έμμεσοι φόροι αποτελούν ΦΟΡΟ ! Εξίσου σημαντικό κατά περιόδους ανεξέλεγκτου πληθωρισμού με τους ΑΜΕΣΟΥΣ . Οι οποίοι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα οποία περιλαμβάνονται και οι ελευθεροεπαγγελματίες , βιοτέχνες , έμποροι , αγρότες κλπ. Όλοι αυτοί δηλαδή που κινούν την πραγματική οικονομία. Διότι πλήττεται εξαιρετικά η κατανάλωση και οι πρώτοι που χάνουν είναι οι μικρομεσαίοι και οι επιχειρήσεις τους .

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ
Επικεφαλής / Ανεξάρτητη Επιχειρηματική Κίνηση Καρδίτσας .

e-max.it: your social media marketing partner

tsiakosA3 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->