ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Σωτήρης Παπαγεωργίου

Ο Εξωδικαστικός μηχανισμός που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 4738/2020 κατήργησε στην πράξη τον νόμο ΠΑΣΟΚ που προστάτευε την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών με το Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το νέο αυτό εργαλείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέτυχε πλήρως, αφού αντί να αντιμετωπίσει το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, παρουσίασε μέσα σε 19 μήνες λιγότερες από 3.000 ρυθμίσεις. Παράλληλα, η αποτυχία του πτωχευτικού κώδικα έρχεται να προστεθεί στην αποτυχία ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, με μόλις το 6% των οφειλετών να υπάγεται σε καθεστώς ρύθμισης.

Η παράταξή μας είχε καταθέσει στη βουλή ολοκληρωμένη πρόταση για το ιδιωτικό χρέος που περιελάμβανε την αναστολή των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες με ρεαλιστικά κριτήρια το χαμηλό εισόδημα και την αξία της κατοικίας, βάσει του Ν. 3869/2010. Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία-ΕΦΚΑ με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση. Ειδικότερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, προτείναμε τη δυνατότητα να διατηρούν μέρος της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί, ως μοναδικό μέσο διαβίωσης.

Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ καταψηφίστηκε από το κυβερνόν κόμμα με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μαζικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μάλιστα μέσα στο 2023 προγραμματίζονται 50.000 πλειστηριασμοί αφού δεν υφίσταται πλέον καθεστώς προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες ενώ είμαστε σε αναμονή και για την απόφαση του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου για τη διενέργεια πλειστηριασμών από τους διαχειριστές δανείων.

Η κυβέρνηση επομένως προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους μέχρι τις εκλογές. Και όμως αυτό το πρόβλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Σήμερα το ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 280 δισεκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που οι ανείσπρακτοι φόροι έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια και πολλά δάνεια εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσουν» το επόμενο διάστημα λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Η επισφάλεια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και η αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών που θέσπισε η Κυβέρνηση, καθιστούν επιτακτική την προστασία των δανειοληπτών όσο και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Παπαγεωργίου Σωτήρης,

Υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Π. Ε. Καρδίτσας

Φιλόλογος Α.Π.Θ., ΜSc, Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων, Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->