ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Typography

Ενώ η χειρουργική επέμβαση θεωρείται συχνά επιτακτική για σοβαρές περιπτώσεις ρήξης χιαστού και / ή μηνίσκου, οι μη χειρουργικές θεραπείες μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές,  ειδικά σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ή για άτομα για τα οποία η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή.

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, αλλαγές στον τρόπο ζωής και διαχείριση των συμπτωμάτων. Αυτό αποτελεί και την σωστότερη προσέγγιση για τη βελτίωση της λειτουργίας του γόνατου και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του ατόμου. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για την καλύτερη αποκατάσταση του τραύματος να αναπτύσσεται από τον χειρουργό ορθοπεδικό ή φυσικοθεραπευτή ένα σχέδιο θεραπείας που να είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και συνθήκες του ασθενούς.

Οι χιαστοί είναι σύνδεσμοι, που περιλαμβάνουν τον πρόσθιο χιαστό (ACL) και τον οπίσθιο χιαστό (PCL), είναι βασικοί σταθεροποιητές της άρθρωσης του γονάτου. Μια ρήξη σε αυτούς τους συνδέσμους μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, οίδημα και αστάθεια στο γόνατο.

Μη χειρουργικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ανάπαυση του τραυματισμένου γονάτου, επικάλυψη με πάγο, συμπίεση και ανύψωση. Αμέσως μετά τον τραυματισμό, αυτή η μέθοδος βοηθά στη μείωση του οιδήματος και του πόνου.

Ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που θα εστιάζει στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, ιδιαίτερα του τετρακέφαλου και των οπίσθιων μηριαίων, για να αντισταθμίσει τον εξασθενημένο σύνδεσμο.

Η χρήση επιγονατίδας μπορεί να προσφέρει επιπλέον στήριξη στο γόνατο, αποτρέποντας περαιτέρω τραυματισμούς και ενισχύοντας τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Για την αντιμετώπιση του πόνου, η χορήγηση παυσίπονου είναι αναγκαία μετά τον τραυματισμό ακόμα και χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής.

Ρήξη μηνίσκου

Ο μηνίσκος είναι ένας χόνδρος σχήματος C στο γόνατο που λειτουργεί ως μαξιλάρι και σταθεροποιητής μεταξύ των οστών του μηρού και της κνήμης. Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκύψει τόσο από οξύ τραυματισμό όσο και από άλλες εκφυλιστικές διεργασίες.

Μη χειρουργικές Θεραπείες

Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο ή το πρήξιμο. Αυτό μπορεί να σημαίνει περιορισμό ορισμένων αθλημάτων ή ασκήσεων υψηλής πρόσκρουσης.

Μια φυσικοθεραπεία με τις σωστές ασκήσεις μπορεί να στοχεύσει το γόνατο και να ενισχύσει την ευλυγισία και τη δύναμή του, μειώνοντας το στρες στον σχισμένο μηνίσκο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αναγκαίες και οι ενέσεις κορτικοστεροειδών για την μείωση της φλεγμονής και του πόνου στο γόνατο.

Επίσης, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη διαχείριση του πόνου και στη μείωση του οιδήματος.

Συνδυασμένες προσεγγίσεις θεραπείας

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουνρήξεις, είναι απαραίτητη μια συνδυαστική θεραπευτική προσέγγιση. Αυτό συχνά περιλαμβάνει ένα πιο αυστηρό σχήμα φυσικοθεραπείας που εστιάζει στη συνολική σταθερότητα και την ανάκτηση της δύναμης του γόνατου. Οι εξατομικευμένες ασκήσεις που στοχεύουν τόσο τους τραυματισμούς των συνδέσμων όσο και του μηνίσκου είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διαχείριση βάρους και η επιλογή ασκήσεων χαμηλής έντασης, μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά στη διαδικασία επούλωσης. Επιπλέον, η εναλλαγή μεταξύ θερμότητας και κρύου μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση του πόνου και του οιδήματος. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία είναι μια δίαιτα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονών.

Μακροχρόνια διαχείριση

Η διατήρηση μιας ρουτίνας που περιλαμβάνει αερόβιες δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο, μπορεί να βοηθήσει να παραμείνει η άρθρωση του γόνατος λειτουργική χωρίς να επιδεινώσει τον τραυματισμό.

Τέλος, οι τακτικοί έλεγχοι και η παρακολούθηση για τυχόν επιδείνωση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

GENIKO WEB BANNER half page 300x600

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->